Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

U četiri slavonske bolnice nemoguće je pronaći ginekologa bez priziva savjesti

Istraživanje, koje je 2018. godine provela pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, pokazalo je da od ukupno 371 zdravstvenog djelatnika koji je stručan za obavljanje prekida trudnoće, njih 218 (58,8 %) ga ne obavlja
30. travnja 2019. u 23:34 47 komentara 1397 prikaza
Foto: Getty Images

U Hrvatskoj je sve teže napraviti pobačaj i pronaći ginekologa koji se ne poziva na priziv savjesti. U čak pet od ukupno 30 ovlaštenih zdravstvenih ustanova nije moguće pronaći baš niti jednog stručnjaka za legalno inducirani pobačaj.

Nataša Kosnar, ginekologica u Općoj bolnici Brežice Cijena pobačaja 200 eura Bolnica u koju Hrvatice idu na abortus. Dr. Končar: Zarađivati na pobačaju nije etično

Četiri od pet spomenutih ustanova nalaze se u Slavoniji, a to su OB Virovitica (4 ginekologa), OŽB Požega (5 ginekologa), OŽB Našice (4 ginekologa) i OŽB Vinkovci (7 ginekologa), prenosi Glas Slavonije.

Dok se u Virovitici, Vinkovcima i Požegi za izvođenje abotusa angažira vanjski suradnik, u Našicama ne postoji ni ta opcija pa pacijentice na zahvat odlaze u druge gradove.

U KBC-u Osijek od ukupno 23 liječnika specijalista ginekologije i opstetricije, njih 18 je iskoristilo svoje pravo pozvati se na priziv savjesti, a na isto se pozvalo i šest anesteziologa od njih 56, ali nijedna primalja ili medicinska sestra/tehničar.

Na pobačaj u Sloveniju Silovao je član obitelji, nisu joj dali da napravi pobačaj i kažu: 'Tako bi se poništili dokazi'

Istraživanje, koje je 2018. godine provela pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, pokazalo je da od ukupno 371 zdravstvenog djelatnika koji je stručan za obavljanje prekida trudnoće, njih 218 (58,8 %) ga ne obavlja.

S druge strane, sve više Hrvatica odlazi na ginekologiju u Brežice.

Sve informacije, pa tako i one o realizaciji prava na abortus, dostupne su na internetskoj stranici bolnice. Prevedene su i na hrvatski jezik gdje uz detaljno pojašnjenje o mogućnostima, uvjetima i načinu prekida trudnoće stoji i informacija da je ginekolog dostupan 24 sata dnevno te – broj telefona.

Milan Kujundžić usuglasili se Savjetovanje i razdoblje čekanja prije pobačaja obvezno je prije odluke o abortusu

 
oglasila se
Nakon teškog razdoblja Nives Ivanišević zavapila: 'Ne mogu i ne želim više'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...