Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
angažiraju vanjskog suradnika

U četiri slavonske bolnice nemoguće je pronaći ginekologa bez priziva savjesti

Foto: Getty Images
30.04.2019.
u 23:34

Istraživanje, koje je 2018. godine provela pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, pokazalo je da od ukupno 371 zdravstvenog djelatnika koji je stručan za obavljanje prekida trudnoće, njih 218 (58,8 %) ga ne obavlja

U Hrvatskoj je sve teže napraviti pobačaj i pronaći ginekologa koji se ne poziva na priziv savjesti. U čak pet od ukupno 30 ovlaštenih zdravstvenih ustanova nije moguće pronaći baš niti jednog stručnjaka za legalno inducirani pobačaj.

Četiri od pet spomenutih ustanova nalaze se u Slavoniji, a to su OB Virovitica (4 ginekologa), OŽB Požega (5 ginekologa), OŽB Našice (4 ginekologa) i OŽB Vinkovci (7 ginekologa), prenosi Glas Slavonije.

Dok se u Virovitici, Vinkovcima i Požegi za izvođenje abotusa angažira vanjski suradnik, u Našicama ne postoji ni ta opcija pa pacijentice na zahvat odlaze u druge gradove.

U KBC-u Osijek od ukupno 23 liječnika specijalista ginekologije i opstetricije, njih 18 je iskoristilo svoje pravo pozvati se na priziv savjesti, a na isto se pozvalo i šest anesteziologa od njih 56, ali nijedna primalja ili medicinska sestra/tehničar.

Istraživanje, koje je 2018. godine provela pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, pokazalo je da od ukupno 371 zdravstvenog djelatnika koji je stručan za obavljanje prekida trudnoće, njih 218 (58,8 %) ga ne obavlja.

S druge strane, sve više Hrvatica odlazi na ginekologiju u Brežice.

Sve informacije, pa tako i one o realizaciji prava na abortus, dostupne su na internetskoj stranici bolnice. Prevedene su i na hrvatski jezik gdje uz detaljno pojašnjenje o mogućnostima, uvjetima i načinu prekida trudnoće stoji i informacija da je ginekolog dostupan 24 sata dnevno te – broj telefona.



 
Ključne riječi

Komentara 47

WA
Wayback
06:57 01.05.2019.

Pobacaj je ubojstvo za koje se treba odgovorati dozivotnom kaznom zatvora.

Avatar Orgasmatron
Orgasmatron
07:18 01.05.2019.

Nije "prekid trudnoće" nego infanticid.

KO
komar64
08:05 01.05.2019.

Oni su doktori a ne ubojice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije