Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pregovori u poodmakloj fazi

Američki gigant otvara 4500 radnih mjesta u Osijeku: Već su zakupili zemljište, traže i radnike

Pogled iz zraka na centar grada Osijeka
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
02.02.2023.
u 23:01

Tko je investitor koji je zakupio već devet parcela u Industrijskoj zoni Nemetin, još je stroga tajna, a riječ je o tvornici za proizvodnju medicinskih protetskih dijelova i mikročipova te matičnih ploča za autoindustriju

Gotovo nevjerojatno zvuči informacija da će se u Osijeku otvoriti 4500 novih radnih mjesta, i to u samo četiri godine, no riječ je, doznaje se, o ozbiljnim namjerama američkog investitora. Njegovo ime još se čuva u strogoj tajnosti, no pregovori su u poodmakloj fazi – Amerikanci su već zakupili devet parcela u osječkoj Industrijskoj zoni Nemetin, sve koje su uopće preostale, a prostiru se na čak 169.000 četvornih metara. Riječ je, navodno, o američkom industrijskom gigantu koji u više od stotinu tvornica u svijetu zapošljava oko 250.000 radnika, a godišnji mu je prihod veći od 30 milijardi dolara.

Pregovori traju godinu i pol

Predali su već i zahtjev Ministarstvu gospodarstva za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš za građevinu koju planiraju podići u Nemetinu. A riječ je o, kako je u tom zahtjevu objašnjeno, tvornici za proizvodnju medicinskih protetskih dijelova i mikročipova te matičnih ploča za autoindustriju. Konkretnije, radi se o proizvodnji tehnološki vrlo sofisticiranih informatičkih komponenti, matičnih ploča, čipova i finih mehaničkih sklopova za daljnje korištenje i ugradnju u automobilskoj i zdravstvenoj industriji. Kao finalni proizvodi navode se, primjerice, pločice, vijci te ostali elementi koji se koriste u ortopedskim i kirurškim zahvatima. U proizvodnom pogonu, najavljuje se, planirano je zapošljavanje oko 1700 djelatnika koji će raditi u tri smjene. I to je manje- više sve što se za sada zna. Nije službeno izneseno ni da se radi o američkom investitoru, a tvrtka koja se spominje, očito kao posrednik, jest zagrebački Log Expert Five d. o. o.

Iz Grada Osijeka tek nam poručuju da zbog ugovora o tajnosti ne smiju iznositi nikakve informacije o ovom poslu.

Neslužbeno se dodaje da je u planu otvaranje čak 4500 radnih mjesta u četiri godine. Američki su ulagači već u nekoliko navrata, doznajemo, posjetili Osijek i sastali se s gradonačelnikom Ivanom Radićem, a on je pak osnovao višeresorni tim u gradskoj upravi koji im se stavio na raspolaganje. Pregovori traju praktički od početka Radićeva mandata, dakle godinu i pol. Osijek su izabrali u konkurenciji 15 europskih gradova, a prednost mu je prometna povezanost, kao i oslobođenje od komunalnog doprinosa pri gradnji pogona, što gradska uprava nudi investitorima.

Počeo lov na radnike

Jasno je da nekoliko tisuća radnika neće biti lako naći ne samo u Slavoniji nego i u cijeloj Hrvatskoj pa su Amerikanci već angažirali "head huntere" koji trebaju privući zaposlenike. Kako doznajemo, uspostavili su kontakt i s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, kao i s fakultetima i školama u Osijeku koji im mogu osigurati potrebne kadrove, uglavnom tehničare i inženjere elektrotehničke i strojarske struke. Zanimalo ih je, otkrivamo, i postoji li mogućnost da se oforme programi prekvalifikacija kakve su im specifično potrebne za proizvodnju. Bazen u kojem će tražiti radnu snagu proširuje se, zasigurno, i na susjedne nam Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Sve bi to moglo, vjeruje se, rezultirati i gospodarskom i demografskom obnovom Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Gradonačelnik Radić uskoro će zajedno s investitorima predstaviti ovaj projekt, a ne bi dugo trebalo čekati ni da padne prva lopata na gradilištu.

Video: Rastu primanja za pola milijuna umirovljenika: Kome sve stižu dodatne povišice

Komentara 63

CE
centirion
00:20 03.02.2023.

Kako god bilo ! Ovo je u svakom slučaju dobra vijest !

OL
olujasviholuja2
00:10 03.02.2023.

Slavonci vratite se iz Irske, bit će posla u Slavoniji🇭🇷👍

HH
Hrvoje Hrk !!
04:47 03.02.2023.

Koliko pljuvanja ..i onda vele zaato na nekum portalima nema više komentiranja...Večernji molim vas ukinite opciju da se moze komentirat jer po ovim komentarima ispada da smo cmizdrav ii da po svemu volimo pljuvat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije