Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'zaključci su jednoglasni'

Amal Clooney radila je na zahtjevima Međunarodnog suda za uhićenje izraelskog premijera i vođe Hamasa

Amal Clooney
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
20.05.2024.
u 23:10

Kao odvjetnica za ljudska prava, nikada neću prihvatiti da život jednog djeteta ima manju vrijednost od života drugog, kaže Amal Clooney

Prominentna odvjetnica za ljudska prava Amal Clooney bila je posebna savjetnica u istrazi tužitelja Međunarodnog suda koja je rezultirala odlukom da zatraži izdavanje naloge za uhićenje izraelskih čelnika te čelnika Hamasa. Tu je činjenicu otkrio sam glavni tužitelj Suda Karim Khan u svojoj zahvali upućenoj Amal Clooney, odvjetnici u kući Doughty Street Chambers. Tužitelj ju je naveo kao dio tima stručnjaka za  međunarodno humanitarno te kazneno pravo kojima se obratio za savjet i pregled dokaza.

Amal Clooney, čiji suprug George ima zavidnu hollywoodsku karijeru, često je posljednjih mjeseci bila na meti kritičara koji su je prozivali za šutnju dok na Bliskom istoku traje krvoproliće. Sada je poznato što je odvjetnica cijelo to vrijeme radila. Sama odvjetnica je nešto kasnije na stranici Zaklade Clooney podrobnije opisala kako se uključila u rad suda.

VEZANI ČLANCI: 

- Prije više od četiri mjeseca, tužitelj Međunarodnog suda zamolio me da mu pomognem u pregledu i procjeni dokaza o sumnji za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Izraelu i Gazi. Pristala sam i pridružila se vijeću međunarodnih pravnih stručnjaka. Zajedno smo sudjelovali u opsežnom procesu pregleda dokaza i pravne analize, i na Međunarodnom sudu u Haagu. Unatoč tomu što smo različita podrijetla, naši pravni zaključci su jednoglasni. Jednoglasno smo odlučili da sud ima nadležnost za zločine počinjene u Palestini i od strane palestinskih državljana. Jednoglasno zaključujemo da postoje razumni razlozi za vjerovanje da su vođe Hamasa Yahya Sinwar, Mohammed Deif i Ismail Haniyeh počinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući uzimanje talaca, ubojstva i zločine seksualnog nasilja. Jednoglasno zaključujemo da postoje razumni razlozi vjerovati da su izraelski premijer, Benjamin Netanyahu, i izraelski ministar obrane, Yoav Gallant, počinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući izgladnjivanje kao metodu ratovanja, ubojstva, progon i istrebljenje - napisala je Amal Clooney. Također je opisala svoju motivaciju da se pridruži panelu pravnih stručnjaka.

- Vjerujem u vladavinu prava i potrebu zaštite života civila. Zakon koji u ratu štiti civile nastao je prije više od 100 godina i primjenjuje se u svakoj zemlji svijeta, bez obzira na razloge sukoba. Kao odvjetnica za ljudska prava, nikada neću prihvatiti da život jednog djeteta ima manju vrijednost od života drugog. Ne prihvaćam da bilo kakav sukob bude izvan domašaja zakona, niti da bilo koji počinitelj bude iznad zakona. Stoga podržavam povijesni korak koji je tužitelj Međunarodnog suda poduzeo kako bi donio pravdu žrtvama zločina u Izraelu i Palestini - pojasnila je. 

Komentara 4

DI
Dingač
17:55 21.05.2024.

Od kada se Amal Clooney počela aktivno baviti politikom, Georgeov posao s Omega satovima doživio je pad. Sve ima svoju cijenu, pa tako i ljubav imućnih i utjecajnih ljudi.

AS
Asus
08:54 21.05.2024.

Jadni George. Nema više snimanja novih filmova u Hollywoodu

KP
Karlovacko pivo
06:18 21.05.2024.

Gdjesi bila devedesetih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije