Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Alarmantni podaci: Hrvatska je iznad europskog prosjeka po konzumiranju ilegalnih droga među mladima

Vlada će, na prijedlog Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske, u roku od 30 dana od dana prihvaćanja Nacionalne strategije u Hrvatskom saboru, donijeti Akcijski plan djelovanja na području ovisnosti 2022. - 2026. kojim će se odrediti konkretni koraci za provedbu definiranih mjera.
26. lipnja 2022. u 14:34 7 komentara 3352 prikaza
Vili Beroš
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Cijena ovisnosti o drogama koju plaćaju građani u Hrvatskoj i ostalim zemljama u EU vrlo je visoka, kao s ovisnošću povezana financijska izdvajanja za javno zdravstvo. Kao jedna od najdugotrajnijih prijetnji našem društvu koja izravno i neizravno utječe na živote milijuna ljudi, zahtjeva uspostavu multidisciplinarnog i integriranog pristupa na nacionalnoj i lokalnoj te međunarodnoj razini što je temelj naše Nacionalne strategije djelovanja na području ovisnosti za razdoblje od 2022. do 2030. godine, istaknuo je ministar Vili Beroš povodom Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama dodajući kako je Nacionalna strategija u završnoj fazi donošenja.

Na tom tragu, Vlada Republike Hrvatske će, na prijedlog Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske, u roku od 30 dana od dana prihvaćanja Nacionalne strategije u Hrvatskom saboru, donijeti Akcijski plan djelovanja na području ovisnosti 2022. - 2026. kojim će se odrediti konkretni koraci za provedbu definiranih mjera.

Prema posljednjim podacima Europskog istraživanja o pušenju, pijenju alkohola i uzimanju droga među učenicima, Hrvatska je iznad europskog prosjeka po konzumiranju ilegalnih droga među mladima. Konkretno, 21% učenika navodi da je barem jednom u životu probalo drogu, od kojih je najčešći kanabis. Također, prema uzimanju novih psihoaktivnih tvari, Hrvatska je iznad europskog prosjeka s 5,1% naspram 3,4% u EU. Posebno je alarmantan podatak Istraživanja o zdravstvenom ponašanju učenika koje pokazuje da je ukupno 17% naših petnaestogodišnjaka najmanje jednom u životu probalo marihuanu, što je gotovo svaki peti učenik te dobi.

Zadar droga | Autor : PU zadarska Foto: PU zadarska

„Postojeći negativni trendovi u konzumiranju droga te dinamično tržište koje velikom brzinom proizvodi nove psihoaktivne tvari, umnožavaju zdravstvene rizike za naše građane. Moramo biti svjesni da prekomjerna uporaba različitih sredstava koje izazivaju ovisnost nije samo rezervirana za mlađu populaciju, već se pojavljuju i novi obrasci ponašanja svih dobnih skupina i stupnja obrazovanja uključujući i visokorizičnu uporabu alkohola i pušenja. Sve navedeno se održava na kliničku sliku nacije koja pati od brojnih tjelesnih, psihičkih i društvenih posljedica što se mora promijeniti“ izjavio je ministar Beroš objašnjavajući kako je navedena Nacionalna strategija usklađena s Nacionalnim planom razvoja zdravstva za razdoblje od 2021. do 2027. godine kao i reformskim mjerama koje su, među ostalim ciljevima, usmjerena na preventivne aktivnosti i usvajanje zdravih životnih navika.

U tom smislu, Nacionalna strategija suzbijanja zlouporabe droga sadrži specifične, mjerljive, realne i dostižne ciljeve koji su u skladu i s međunarodnim inicijativama na europskoj razini kao i na razini Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Ujedinjenih naroda

Predstavljanje temeljnih odrednica nove Nacionalne strategije, te ključnih mjera za uspostavu Nacionalnog informacijskog sustava za prikupljanje podataka i praćenja javnih politika u području svih oblika ovisnosti uključujući drogu, alkohol, duhan, kockanje, internet i videoigre održat će se na Okruglom stolu „Sustav prikupljanja podataka i praćenja javnih politika na području ovisnosti – izazovi i potrebe“ u ponedjeljak, 27. lipnja u Hotelu Dubrovnik u organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva.

Ministar zdravstva Vili Beroš uoči sjednice Vlade komentirao reformu zdravstva PRVI ZABILJEŽENI SLUČAJ Beroš o majmunskim boginjama: Zaraženi ima blagi oblik bolesti, pušten je kući Ministar zdravstva Vili Beroš uoči sjednice Vlade komentirao reformu zdravstva ZAKONSKE IZMJENE Beroš najavio jače mjere protiv lažnih bolovanja: 'Zloupotrebe više ne smiju prolaziti' Dostava pošte i paketa na brodove Jadrolinije koji ih prevoze na otoke šibenskoga arhipelaga IMA I TOGA Nevjerojatan slučaj iz Senja: Otvarao poštanske pakete, iz njih vadio drogu koju je daje preprodavao
„Atest“
Dogradnja i ispitivanje vozila – smisao i procedura
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • Ministar Lapadina:

  A što mislite zašto su turisti navalili u Hrvatsku? Sigurno nisu tu da navijaju za HDZ. Uvedite obvezno testiranje za strance pa će te brzo vidjeti posljedice.

 • Avatar lola lola
  lola lola:

  A kaj bi vi, jos da se mladi skinu s droge I otrijezne I skinu hdz na izborima hahaha....pa bolje je ovako dok bauljaju polusvjesno I samo slusaju cajke.

 • Perspektivan:

  Nerad +korupcija=velik broj konzumenata!