Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GDYNIA Greenpeace zbog GMO soje u poljskoj luci spriječio ulazak plovila Jadroplova

Aktivisti Greenpeacea zaustavili hrvatski brod u Gdyniji

svi-brod-txt.jpg
import
Autori: Nikola Sever Šeni, Maja Pejković Kaćanski
17.11.2005.
u 19:46

Brod splitskog Jadroplova koji nosi ime “Hope” jučer poslije podne u poljskoj luci Gdyniji na sidru su zaustavili pripadnici Greenpeacea (Zelenih). Spriječili su na taj način ulaz u luku, ali sinoć su napustili brod. Kako doznajemo od Stipe Papića, glavnog direktora Jadroplova, brod je jučer ujutro doplovio iz argentinske luke San Lorenzo, natovaren sojom u zrnu.

Brod je Jadroplov iznajmio Korejcima, a oni su ga pak dali u podnajam Švicarcima, poznatoj tvrtki Cargil. Između 14 i 15 sati, pripadnici Greenpeacea gumenjacima su došli do broda, koji je bio usidren. Nekoliko njih popelo se na brod, izvjesilo zastavu i spriječilo ulazak broda u luku. Izvjesili su i transparente 'Nećemo GMO’, prosvjedujući protiv prijevoza soje za koju tvrde da je genetički preinačena.

Stipe Papić dodaje da ne zna je li doista riječ o genetički preinačenoj soji. Zapovjednik je broda “Hope” kapetan Mladen Radić iz Splita, a posada, koja je cijela hrvatska, ima 20-ak članova. Čelnici Jadroplova oko 20.30 sati čuli su se s posadom i zapovjednikom broda, na kojem nema nikakve panike ni straha. Riječ je o jednom od starijih bordova u floti splitskog brodara, ima tonažu od oko 30.000 DVT, a star je oko 20 godina. (M. P. K., N. S. Š.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije