Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ako se uskoro nešto ne promijeni, RH bi mogla ostati na par grla'

Branko Borković - Mladi Jastreb, inače predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača konja Hrvatski posavac i Miško Šklempe u ime Saveza Hrvatskog hladnokrvnjaka ukazali su na probleme pred predsjednikom Sabora Josipom Lekom
05. siječnja 2013. u 16:32 9 komentara 425 prikaza
Josip Leko, uzgajivači konja (1)
Foto: Matija Topolovec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Godišnja, deveta po redu, Skupština Županijske udruge uzgajivača konja Krapina i ove je godine u Krapini, već tradicionalno okupila više stotina uzgajivača konja, ali i brojne uzvanike, među kojima su bili i predsjednik Sabora RH Josip Leko, pomoćnica ministra Snježana Španjol, saborski zastupnici, župani, gradonačelnici i načelnici. Bila je to prilika da se uz neizostavno svečarsko raspoloženje ipak upozori i na ozbiljne probleme s kojima se susreću konjogojci, koju Branko Borković, predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača konja Hrvatski posavac i Miško Šklempe u ime Središnjeg saveza hrvatskog hladnokrvnjaka nisu propustili.

- Već par godina radimo pritisak da se omogući uzgajivačima Lipicanaca da se ujedine sa savezima Hrvatskog posavca i Hrvatskog hladnokrvnjaka, kako bi nacionalni savezi vodili politiku konjogojstva, a ne državna administracija i birokrati kao do sada. Preko 15 milijuna kuna bačeno je u propali projekt Hrvatskog centra za konjogojstvo, a na štetu naših uzgajivača, jer je samo prema uzgajivačima Posavca dug države blizu šest milijuna kuna - rekao je Branko Borković, poznatiji kao Mladi Jastreb.

Dodao je kako je on bio na jednom sastanku s ministrom, nakon kojeg je konstituiran Savjet za konjogojstvo, ali se, kako kaže, nakon toga nije napravilo ništa.

- Nažalost imamo niz pravilnika koji koče razvoj konjogojstva. U Hrvatskoj je desetak udruga uzgajivača Hrvatskog posavca, koji imaju nešto više od pet tisuća grla, a nekada smo imali 60 tisuća grla - kaže Borković. Mnogo je više uzgajivača Hrvatskog hladnokrvnjaka, njih 1055 organizirano je u 12 udruga, te posjeduju ukupno 6855 grla. - Broj konja je u odnosu na prošlu godinu smanjen za 500 grla i ukoliko se u ovih par mjeseci do ulaska u EU ne poslože pravilnici i uvjeti za uzgoj, konjogojstvo će u Hrvatskoj jednostavno nestati. Ostat ćemo na par grla koje ćemo koristiti u turističke svrhe - dodao je Miško Šklempe. Kaže kako danas ni jedan uzgajivač nema riješen status zbog nebrige ministarstva poljoprivrede, pa svi naši uzgajivači ilegalno koriste površine za ispašu konja. - Mi to koristimo vjekovima, ali jedino smo 2009. godine imali pokušaj da uzmemo nešto zemlje u zakup, nakon toga su nam te ugovore stornirali. Još uvijek stoji Zakon o poljoprivrednom zemljištu negdje u ladicama. Gospođa Španjol nam je dala riječ da ćemo sve te probleme što se tiče pašnjaka, tržišta, veterinarskih mjera, koji su teret za uzgajivače uskoro pokušati riješiti.

Već godinama Branko i ja trubimo da ako već ulazimo u EU, da prepišemo, preslikamo kod nas i počnemo ih primjenjivati. Mi ne bježimo od pravila,ali za to sve mora postojati nekakva ekonomska sigurnost. Mi ne tražimo novac, samo uvjete da nam se osigura pošten rad - zaključio je Šklempe, otkrivši da se ždrijebe može se kupiti po devet kuna po kilogramu žive vage, utovljeno za 13 kuna po kilogramu, a na tržnici u Zagrebu se meso prodaje za 60 do 80 kuna po kilogramu, što je apsurd, budući da je i pile skuplje po kilogramu žive vage.

Da mu nije lako, potvrdio je i domaćin velikog skupa u Krapini, predsjednik Županijske udruge uzgajivača konja Krapina Mirko Majsec.

- Danas vrlo teško živimo, jer je došlo do toga da su nam prepolovili poticaje. Nadamo se da će nam ulaskom u EU biti bolje, jer naši izmišljaju toplu vodu i donose zakone koji nam čine štetu. Kao da im je u interesu da imamo čim manje konja, kako bi oni morali isplatiti što manje poticaja - rekao je Majsec, koji sam ima 34 grla, koja služe za rasplod i daljnju reprodukciju,ali i konje koje je utrenirao za vožnje kočijama.

Pomoćnica ministra poljoprivrede Snježana Španjol rekla je da rezultati u samom sektoru poljoprivrede ipak nisu tako porazni te da je izvoz hrane krajem 2011. i prošle godine zabilježio porast, kao i da postoje veliki potencijali u prehrambeno - prerađivačkoj industriji.

- U prehrambenu industriju je prošle godine investirano više od dvije milijarde kuna. Slažem se da konjogojcima nije lako, ne samo njima, već i stočarima i mljekarima, ali inicijativa nije samo na ministarstvu, već i na poljoprivrednim proizvođačima. Na njima je da se udruže i da iskoriste ono što imaju. Nažalost, prošla su vremena optuživanja jedni drugih. Moramo svi zajedno skupiti glave, biti kreativni i pronaći drugačije načine plasmana naših proizvoda i drugačije načine dolaska robe do potrošača. Stvaranje dobre priče oko proizvoda bit će ono što će ga prodavati - zaključila je Španjol objasnivši da je problem u tome što danas između poljoprivrednih proizvođača i trgovačkog lanca ne postoje posrednici, koji bi im omogućili da ne troše vrijeme na pronalazak kupaca, a koji bi im ujedno dobro došli u osmišljavanju marketinške priče za njihov proizvod.

>> Vlasnicima svinja još tri mjeseca da ih premjeste izvan grada

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • Peter Petrovic:

    sve sto su icili ili znadu ciniti,jest sve rasprodati sve unistiti.i na kraju sve srusiti svaku stvar koja je sagradena bez dozvole. JA MISLIM ONO ZADNJE SE TRETIRA I GLEDA KAO ZLOCIN ALI AKO PLATIS NIJE ZLOCIN:. a ono prije ... prikaži još!rije istaknuto to je prvi zlocin. jer rasprodaja unistenje i srusiti ono sto nisi ti storijo to je pravi zlocin. svi zlocini prije ili kasnije dodu na naplatu.

  • dalibor.hren:

    Bez brige, u Hrvatskoj ima dosta konja.

  • bernardica2:

    lipi nasi hrvatski konji..organizirajte se..pri..nego..sto..ostanete bez hrane..jer ne zaboravite..tko se o vama brinia i brine..jer sve je moguce..pa necete..valjda konji ostat..cili zivot ..