Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.09.2017. u 13:56

Ove je godine u Vukovarsko-srijemskoj županiji 2581 zahtjev za odlazak iz zemlje

Već dulje vrijeme, na žalost, nije vijest da se Slavonija prazni. Od završetka Domovinskog rata traje taj tužan proces i zasad mu se ne nazire kraj. Razloga je više i sigurno da je problem složen. Pretvorba i privatizacija razorile su gospodarstvo, ponajprije ono što je pokretač svega – proizvodne djelatnosti.

Mladi su već odavno izgubili snažniji interes za strukovna usmjerenja jer im je dnevna praksa pokazala da je prva i najvažnija stvar pri zapošljavanju – rodbinska, zavičajna i politička podobnost. Takva vrsta uhljebljivanja nastavljena je unedogled i uzalud su sve velike riječi i proklamirana zalaganja za ograničavanja u javnom sektoru i administraciji. Posebno su takvu “umjetnost” produciranja novih sinekura za razgranatu mrežu stranačkih aktivista i “nezbrinute rodbine” usavršili lokalni politički moćnici, mali bogovi u devastiranim, ratom i privatizacijski najopustošenijim krajevima.

Primjerice, u Vukovarsko-srijemskoj županiji u prvih sedam mjeseci ove godine registriran je 2581 zahtjev za privremeni odlazak izvan zemlje, a u Brodsko-posavskoj bilježimo porazan podatak da je, u istom periodu, čak 272 zahtjeva više nego cijele prošle godine, ukupno 1499. Može se pretpostaviti da sve odlaske policijske uprave nisu registrirale. S druge strane, pogledamo li broj zaposlenih u javnim ili gradskim tvrtkama, brojke idu u prilog uhljebima.

Razne ustanove za gospodarenje svim i svačim u pravilu su osnovane “dijelom iz EU fondova”, što bi nam, valjda, trebalo začepiti usta jer “ne troše naš novac”, iako se to demantira već idući mjesec porastom mase plaća iz proračuna općine, grada, županije...

Vlada provodi “Projekt Slavonija”, treba vjerovati da su namjere iskrene. Međutim, ne poradi li se s istinskom političkom voljom na ograničavanju umjetnosti uhljebljivanja u ionako osiromašenim područjima, pa i procesuira vršioce dosadašnje prakse, surova stvarnost će se svaki dan očitovati mladom čovjeku na gore navedeni način. Tako je sve manje onih koji će dočekati da vide je li projekt uistinu uspješan.     

Ključne riječi

Komentara 2

TO
tomisl
14:24 13.09.2017.

Onaj koji ostane , prestane kukat , zasuce rukave i ne ocekuje da nakon 2 g. rada postane milioner . Zivila Hrvatska

Avatar vkv353
vkv353
17:24 12.09.2017.

Žalosno ali istinito sve je manje ljudi odlaze posla nema ali za uhljebe ima samo ne znam odakle im više stolova i kancelarija to kada odeš urede otvoriš vrata samo što ne poispadaju što je najgore većina niti nezna štoo radi i nemaju nikakvu odgovornost kada zabrljaju nikom ništa a to se dosta često događa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije