Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zašto još nemamo imigrantsku politiku? Koji nam radnici trebaju?

Nismo ni pokušali vratiti naše iseljene niti potomke iseljenika iz južnoameričkih zemalja koje imaju niži standard
11. rujna 2017. u 00:07 30 komentara 1312 prikaza
naslovnica
Foto: VL

Hrvatska s danas jedva malo više od četiri milijuna stanovnika morat će osim pronatalitetnom politikom gubitak stanovništva nadoknaditi i useljavanjem.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović Strelice s Pantovčaka Predsjednica poručila Vladi: Manje je nezaposlenih zato što se ljudi iseljavaju

Ali koga useljavati u Hrvatsku, gdje, i koliko useljenika možemo primiti? I može li mala država poput naše, koja još nema migracijsku politiku, primiti pola ili milijun stranaca?

– Hrvatska ne može primiti pola milijuna ili milijun stranaca a da ne dođe do promjene hrvatskog identiteta. Irska je demografskom politikom odredila da može primiti deset posto imigranata, a od toga njih polovicu irskog podrijetla. A mi nismo ni pokazali želju da vratimo iseljeništvo osim ako ne smatramo da su svi zatucani. Nemamo nijedan studij koji bi privlačio djecu iseljenika poput studija Mediterana i jadranske obale, a mali Island sa studijem obale privlači studente u zabiti od tisuću stanovnika - kaže demograf Stjepan Šterc.     

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka ili u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Oluja stoljeća: Čudovišni uragan Irma razara i ubija na Floridi

>>Europska komisija: Pelješki most odobrili smo nakon svih provjera

>>Zbraja se šteta: Zbog suše asve podbacilo, salata skuplja čak 70 posto

naslovnica | Autor : VL Foto: VL

Škola, prvašići, školarci Počinje škola Slavonija opustošena zbog iseljavanja, broj prvašića veći u samo tri županije voda Josip Bohutinski Koji je smisao poreza ako moramo plaćati vodu
Wienerberger
NOVA GENERACIJA GRADNJE
Od 2021. godine svi novoizgrađeni objekti morat će zadovoljavati standarde gotovo nula energetske učinkovitosti
 • Deleted user:

  Oprostite ali Hrvatska nema nikakvu politiku. Samo treba odkantati pregolemi državni aparat, pa izvolite u realni sektor. Traže se radnici, ne kvazi birokrate....neka se prekvalificiraju..Automatski smanjiti poreze, prireze i parafiskalne namete. Šup kartu cijelom NGO društvancu koji isto parazitira i ... prikaži još!i dobrano živi na državnoj sisi, pa živite i volontirajte to što propovijedate . Višak love usmjeriti u demografiju. Itd itd....zapaliti ovu socijalističku ujdurmu do temelja i krenuti ispočetka. Nedavno pročitao da u 9 općina -gradova je demografija krenula na bolje. Znači može se.

 • stefj:

  Irska može imati imigrantsku politiku kada ima slobodno tržište i niske poreze na rad. Da imamo poreze kao Irci, neto plaće bile bi puno više te bismo možda i privukli nekoga, no prije bismo time zadržali one koji sada odlaze... ... prikaži još! No birokrati i uhljebi su gladni, a svaki dan ih je sve više i više. Svaka reforma se reže u startu, a do sada je politika pokazala da im je 10.000 birokrata važnije od 200.000 zaposlenih u realnom sektoru. I zadnji potezi to pokazuju, gdje se povećavaju plaće i prava, opet u državnom i javnom sektoru... I tko će onda doći u takvu državu? Ne samo tko će doći, tko će ostati?

 • Avatar Right_sector
  Right_sector:

  Ja još ne mogu skužit po čemu je onaj partizanski babun Edo Majmun Maajka dobio naše državljanstvo? Ili taliban Hadžihafizbegović?