Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS U VEČERNJEM

Zašto još nemamo imigrantsku politiku? Koji nam radnici trebaju?

naslovnica
VL
11.09.2017.
u 00:07

Nismo ni pokušali vratiti naše iseljene niti potomke iseljenika iz južnoameričkih zemalja koje imaju niži standard

Hrvatska s danas jedva malo više od četiri milijuna stanovnika morat će osim pronatalitetnom politikom gubitak stanovništva nadoknaditi i useljavanjem.

Ali koga useljavati u Hrvatsku, gdje, i koliko useljenika možemo primiti? I može li mala država poput naše, koja još nema migracijsku politiku, primiti pola ili milijun stranaca?

– Hrvatska ne može primiti pola milijuna ili milijun stranaca a da ne dođe do promjene hrvatskog identiteta. Irska je demografskom politikom odredila da može primiti deset posto imigranata, a od toga njih polovicu irskog podrijetla. A mi nismo ni pokazali želju da vratimo iseljeništvo osim ako ne smatramo da su svi zatucani. Nemamo nijedan studij koji bi privlačio djecu iseljenika poput studija Mediterana i jadranske obale, a mali Island sa studijem obale privlači studente u zabiti od tisuću stanovnika - kaže demograf Stjepan Šterc.     

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka ili u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>>Oluja stoljeća: Čudovišni uragan Irma razara i ubija na Floridi

>>Europska komisija: Pelješki most odobrili smo nakon svih provjera

>>Zbraja se šteta: Zbog suše asve podbacilo, salata skuplja čak 70 posto

Foto: VLm

Ključne riječi

Komentara 30

DU
Deleted user
22:17 10.09.2017.

Oprostite ali Hrvatska nema nikakvu politiku. Samo treba odkantati pregolemi državni aparat, pa izvolite u realni sektor. Traže se radnici, ne kvazi birokrate....neka se prekvalificiraju..Automatski smanjiti poreze, prireze i parafiskalne namete. Šup kartu cijelom NGO društvancu koji isto parazitira ii dobrano živi na državnoj sisi, pa živite i volontirajte to što propovijedate . Višak love usmjeriti u demografiju. Itd itd....zapaliti ovu socijalističku ujdurmu do temelja i krenuti ispočetka. Nedavno pročitao da u 9 općina -gradova je demografija krenula na bolje. Znači može se.

ST
stefj
01:29 11.09.2017.

Irska može imati imigrantsku politiku kada ima slobodno tržište i niske poreze na rad. Da imamo poreze kao Irci, neto plaće bile bi puno više te bismo možda i privukli nekoga, no prije bismo time zadržali one koji sada odlaze... No birokrati i uhljebi su gladni, a svaki dan ih je sve više i više. Svaka reforma se reže u startu, a do sada je politika pokazala da im je 10.000 birokrata važnije od 200.000 zaposlenih u realnom sektoru. I zadnji potezi to pokazuju, gdje se povećavaju plaće i prava, opet u državnom i javnom sektoru... I tko će onda doći u takvu državu? Ne samo tko će doći, tko će ostati?

Avatar Right_sector
Right_sector
00:24 11.09.2017.

Ja još ne mogu skužit po čemu je onaj partizanski babun Edo Majmun Maajka dobio naše državljanstvo? Ili taliban Hadžihafizbegović?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije