Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Šimović: Javni dug u ovom trenutku nije toliko bitan, bitnije je nešto drugo

Rončević je ministru financija dao također peticu, ali svima koji su u ingereciji Vlade za gospodarstvo dodijelio bi neprolaznu ocjenu
29. listopada 2020. u 22:30 7 komentara 2247 prikaza
Foto: HRT

Proračunski manjak i ostale negativne posljedice pandemije na gospodarstvo tema su o kojoj u večerašnjoj emisiji Otvoreno raspravljaju potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić,  saborska zastupnica SDP-a Mirela Ahmetović, član Odbora za gospodarstvo Domovinskog pokreta Ante Rončević te profesor javnih financija i ekonomskih politika s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Hrvoje Šimović.

Advent na ulicama Zagreba KORONAKRIZA Pandemija zaustavila i zimski turizam: Gotovo 50 posto potrošača u Hrvatskoj ne planira putovanja

Može li Hrvatska preživjeti novi lockdown?

- Kao što ni ovaj scenarij nismo predviđali pa smo adekvatno reagirali, tako i bilo koji drugi možemo, ali se nadam da do toga neće doći - kazao je ministar Marić.

S njim se nije složila Ahmetović.

- Sudeći tome da Vlada ima vatrogasni pristup svemu, a ne strateški, ja se bojim što bi bilo. Ne bih zatvorila jer mi to ne bismo preživjeli. Mi danas vidimo da ništa nije pod kontrolom. Lockdown bi nas, bojim se, odveo u bankrot - kazala je SDP-ova zastupnica.

Protiv lockdowna je i Rončević.

- Držim da nije potrebno sve zatvoriti. Postoje sektori koji mogu raditi. Vidjeli smo da izvoznici i graditeljstvo mogu uspješno raditi. Ne bih ništa zatvorio. Mi na sveučilištu smo krenuli s hibridnom nastavom. Koristimo sve one upute tako da smo razdijelili studente, dezinficiraju se prostorije, studenti nose maske i imali smo sreće da na Sveučilištu sjever nismo imali zaražene studente - kazao je Rončević.

- Lockdown možemo preživjeti, ali je pitanje samo koliko ćemo ga platiti. Pitanje je samo koliki će biti deficit i po kojoj ćemo ga kamatu platiti. Protiv sam lockdowna, pogotovo kada u predbožićno vrijeme potrošnja jača. Struktura našeg BDP-a počiva dominantno na osobnoj potrošnji Nadam se, kao i svi, da ćemo tu krivulju uspjeti izravnati. Rebalans me ugodno iznenadio u segmentu da smo na prihodovnoj strani uprihodili 9 milijardi kuna. Kada imamo rebalans u ovakvim uvjetima, to nije čudno. Mislim da treba prije svega raspravljati o 2021. godini - smatra profesor Šimović.

Outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Vienna DRAMATIČAN RAST Austrija pred novim Lockdownom, 4453 novozaraženih u jednom danu, krizni sastanak vlade

Kažu da je kriza prilika jer će ljudi pristati prije na reforme. Koje biste vi reforme prvo proveli?

- Drago mi je što ste me to pitali, htjela sam baš replicirati ministru. Spomenuli ste ministre da je proračun u protekle četiri godine bio kvalitetan ako govorimo o financijskim podacima, odnosno da su prihodi pokrivali rashode. Ali nije kvalitetan na način da je iznjedrio ono što Hrvatskoj treba, a to su reforme koje bi građanima osigurale bolji život. Danas ne možemo očekivati reforme. U tom smislu, greška proteklog mandata je što je ministar financija jako dobro radio svoj posao, ali istovremeno ga nisu pratila ostala ministarstva koja su trebala provesti reforme - kazala je Ahmetović.

Znači Marić je dobar ministar? - upitao je voditelj, na što je Ahmetović odgovorila "da, ali u pogrešnoj Vladi".

- Naravno ne mogu replicirati na ovo - našalio se ministar pa dodao:

- Kada ste rekli čekali smo državu. I vi ste država. Građanima je svejedno centralna ili lokalna vlast. To jest suština decentralizacije da se određene funkcije spuste. 

Najavio je i skore promjene vezane uz decentralizaciju. 

Rončević je ministru financija dao također peticu, ali svima koji su u ingerenciji Vlade za gospodarstvo dodijelio bi neprolaznu ocjenu. 

O vanjskom dugu

- Mislim da visina duga u ovom trenutku nije bitna, koliko će biti trend njegovog smanjivanja kada ovo krene. Dug je instrument, njega ne treba gledati kao posljedicu. I guverner itekako pomaže, što nismo imali prije. Bitna je stopa rasta da bismo mogli vraćati dugove - smatra profesor Šimović.

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • stefj:

    Mirela padobranac u emisiji, pokrenula potpuno krive teme i priča nebuloze... Na kraju se nije pokrenula najbitnija tema, a to je problem ogromne rupe u proračunu, a istovremeno konstantan rast plaća proračunskim korisnicima. To je pogubno jer se jaz između ... prikaži još! plaća u javnom sektoru i realnom sektoru samo povećava... Već sad imamo plaće u javnom sektoru veće 50% nego u proizvodnji, što je izuzetno demotivirajuće za pokretanje bilo kakvog posla... Enorman je problem to što se nekim "stečenim pravom" i dobrom vezom može dobiti puno više novca nego radom i dobrim rezultatima. Zato i jesmo zemlja bez budućnosti sa sigurnim Grčkim scenarijem, prikovani na dnu EU-a...

  • Boras:

    Meni nikako nije jasno kako se nesto moze smatrat dobro napravljenim poslom ako se moras zaduzit da bi ti proracun opstao........Jedno je zaduzivanje kad ulazes u nesto,,,al zaduzivat se da bi imao za place i to smatrat dobrim poslom...mislim...........I da ... prikaži još! koliko nas je Maric zaduzio za ovo vrijeme????

  • Kokoiduhovi:

    Dug države je oko 84% BDPa. To nije alarmantno? Pa sa, možda za ove vrijedne i pametne političare, koji u 1-2 godine steknu štednju od par stotina tisuća eura, po par stanova, apartmana, zemljišta, odjednom nauče tko su Prada, Fendi, ... prikaži još! Armani, Patek, Brioni.....njima je to fakat sitnica, jer mi, mi ćemo to vraćati