Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA AGROKOR

Plenković: Kad formalno počne kazneni postupak, rad povjerenstva je gotov

Andrej Plenković
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
17.10.2017.
u 07:11

U HDZ-u se ipak neslužbeno čuje da će kao početak sudbenog postupka smatrati pravomoćno rješenje o istrazi, što bi onda značilo da od povjerenstva neće biti ništa.

Potpuno je nejasno hoće li Saborsko istražno povjerenstvo o Agrokoru početi s radom ili će propasti prije nego što 3. studenog pozove prvog svjedoka.

Šef Sabora Gordan Jandroković u subotu je nakon sastanka u Vladi izjavio da povjerenstvo mora prestati s radom ako se pokrene istraga, premijer Plenković jučer je rekao da kazneni postupak još nije počeo, a kada počne, da povjerenstvo mora biti ugašeno. Iz svega se zaključuje da HDZ želi izbjeći povjerenstvo za Agrokor, ali i ostaviti dojam da svim srcem žele rasvijetliti sve okolnosti, posebno kada je riječ o ulozi politike u Agrokoru. Tako je premijer Plenković jučer izjavio da se ulogom političara u nastanku i padu Agrokora mogu baviti i druga saborska tijela, poput saborskih odbora. No saborski odbori ni približno nemaju snagu povjerenstva koje pod prijetnjom visokih kazni ima pravo privesti na svjedočenje bilo koga u državi te zatražiti bilo koji dokument vezan uz temu koju istražuje.

Istraga nije sudbeni postupak

– Kad formalno počne kazneni postupak, a danas još nismo u toj fazi, više nema prostora za interpretaciju i rad povjerenstva je gotov – rekao je premijer Plenković. Međutim, u prethodnim rečenicama govorio je o sudbenom postupku pa nije jasno je li premijer napravio lapsus, odnosno misli li da povjerenstvo prestaje s radom pravomoćnom potvrdom optužnice, na što se može čekati godinama, ili službenim otvaranjem državnoodvjetničke istrage. Formalno gledano, trebala bi se čekati potvrda optužnice, što su prošlog tjedna u HDZ-u spominjali kao tumačenje koje im je dala većina pravnika, a ovih dana ispada da su promijenili ploču. Sama istraga bila je dio sudbenog postupka u trenutku kada je donesen Zakon o istražnim povjerenstvima pa se može tumačiti da je zakonodavac imao namjeru zaštiti istragu čiji su dijelovi tajni. U HDZ-u se ipak neslužbeno čuje da će kao početak sudbenog postupka smatrati pravomoćno rješenje o istrazi, što bi onda značilo da od povjerenstva neće biti ništa. U dijelu SDP-a, međutim, tumače kako je zakonodavac imao više od osam godina za izmjenu tog zakona te kako činjenica da ipak nije izmijenjen pokazuje da Sabor ne misli da istrage i dalje treba štititi od povjerenstva. 

Andrej Plenković
1/66

Ipak, ključni argument oporbe da povjerenstvo može nastaviti s radom je to što neformalne informacije govore da se DORH bavi istragom lažiranih bilanci i da je to jedina dodirna točka s povjerenstvom. Tumače da mogu nastaviti raditi po ostalim točkama.

Presudan HNS-ov Čuraj

Hoće li povjerenstvo nastaviti raditi, ovisi isključivo o većini koju čini HDZ s HNS-om jer samo povjerenstvo može odlučiti da prestaje s radom. U HNS-u kažu da će tek zatražiti pravno tumačenje kada počinje sudbeni postupak i da o tome s HDZ-om nisu razgovarali. Za Mostova Nikolu Grmoju upravo je povjerenstvo ključno kako bi se utvrdila prava istina.

– Predložit ćemo da se u Poslovnik povjerenstva doda točka koja kaže da nastavljaju s radom po točkama koje se ne “tuku” s istragom – kaže Grmoja

Premijer Plenković u iznimnim situacijama ministre vikendom okuplja u Banskim dvorima. Tako je bilo u slučaju Dnevnice, ali i u trenutku donošenja lex Agrokor. Zato subotnji sastanak u Vladi, dva dana uoči privođenja Agrokorovih direktora, čak i kod HDZ-ovih partnera u HNS-u stvara zaključke da su premijer i njegovi najbliži suradnici (Jandroković, Božinović, M. Dalić) znali da se spremaju uhićenja. Nagađanja su dodatno podgrijale i izjave Gordana Jandrokovića nakon tog sastanka jer je, doduše odgovarajući na novinarska pitanja, rekao da se razgovaralo i o Agrokoru, i to “puno lipih stvari”. – Glavna tema sastanka bila je priprema premijerova govora u sklopu obraćanja naciji. Nije prvi put da se sastajemo subotom, a na dnevnom redu bile su i druge teme – tvrdi jedan od sudionika sastanka. No neki u HDZ-u smatraju da je Jandroković istupom u subotu napravio medvjeđu uslugu stranci jer je uopće spominjao Agrokor pa je premijer sada prisiljen objašnjavati da Vlada ni na koji način nije povezana s akcijom policije u koncernu.

Ključne riječi

Komentara 75

DU
Deleted user
07:24 17.10.2017.

A jel se netko pita kak su znali novinari? Pa došli su prije policije!

DU
Deleted user
07:41 17.10.2017.

Cemu sve to, i tako ce skoncat sa pojeo vuk magare, svi slobodni. Jedini koji koristi imaju su odvjetnici i korumpirani suci poput Irene Kvaternik ili Maje Supe. Gadljivo i tjera na odlazak

MI
miso
08:16 17.10.2017.

Ako ovo ne rezultira promjnom društveno-političkog sustava Hrvatska će propasti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije