Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na tronu njegov sin

Abdicirao belgijski kralj Albert II.: Je li razlog izvanbračna kći?

kralj Albert II.
Reuters/Pixsell
03.07.2013.
u 21:03

– Shvaćam da mi moja starost i zdravlje više ne dopuštaju ispunjavanje svih dužnosti onako kako bih ja to želio – rekao je kralj

Belgijski kralj Albert II. (79) u televizijskom obraćanju objavio je svoju abdikaciju, piše BBC. Vladar je kazao da se povlači s funkcije u korist svoga sina, princa Filipa. Abdikacija će stupiti na snagu 21. srpnja kada Belgijci obilježavaju svoj nacionalni praznik.

Kralj Albert je objasnio kako mu zdravlje više nije dovoljno dobro da bi ispunjavao svoje dužnosti te odstupa nakon 20 godina vladanja. – Shvaćam da mi moja starost i zdravlje više ne dopuštaju ispunjavanje svih dužnosti onako kako bih ja to želio – rekao je kralj te dodao da je princ Filip dovoljno pripremljen za preuzimanje funkcije.

Je li razlog odlaska izvanbračna kći?

Kralj Albert prvi je od šest belgijskih kraljeva koji se povlači s trona. Godine 1993. naslijedio je svoga brata, kralja Baudouina nakon njegove smrti. Bio je umiješan u veliki skandal kada je optužen da je otac izvanbračne kćeri Delphine Boel, a to je dovelo do krize u braku s kraljicom Paolom.

Boel je ovog ljeta pokrenula sudski postupak u kojem pokušava dokazati da je kraljeva kći, a mnogi smatraju da je to jedan od važnijih razloga za abdikaciju. Belgija je ustavna monarhija u kojoj kralj ima uglavnom ceremonijalnu ulogu.

>>Belgijski kralj naoružan fotoaparatom "pokorio" Hvar

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije