Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Vukovar sada ima sustav pametnog parkiranja

Cijena investicije kompletnog sustava smart parkinga iznosi 476.000 kuna, a financirana je prihodima od naplate parkinga
21. listopada 2019. u 10:27 1 komentara 352 prikaza
Pametno parkiranje u Vukovaru
Foto: Grad Vukovar
Pogledajte galeriju 1/3

Grad Vukovar uveo je sustav pametnog parkiranja koji obuhvaća 121 autonomni, bežični parking senzor i informativne LED zaslone povezane A1 NBIoT mrežom.

PO CIJENI 10 KN DNEVNO Novo parkiralište u vrijednosti od 700.000 kuna otvoreno na Borongaju

Zahvaljujući gradskoj tvrtki Komunalac i u suradnji s A1 Hrvatska, jedan su od rijetkih gradova koji se sada mogu pohvaliti sustavom pametnog i digitalnog parkiranja, rekao je Marijan Pavliček, zamjenik gradonačelnika, na nedavnom predstavljanju te dodao: – Na tri lokacije u gradu postavljeni su displeji koji obuhvaćaju 121 parkirno mjesto, a prvi smo u Hrvatskoj koji ovakvim sustavom nude informacije i o slobodnim mjestima za invalide rekao je zamjenik Pavliček te istaknuo kako ovakav sustav parkiranja uvelike poboljšava sigurnost prometovanja i ne stvara gužve.

Instalirani pametni bežični senzori povezani su i neprestano očitavaju stanje parkirališta te koriste baterije koje troše izuzetno malo energije. Na taj je način omogućeno praćenje informacija o stanju slobodnih parkirnih mjesta u realnom vremenu, na postavljenim displejima na ulazu na parkirališta te putem besplatne mobilne aplikacije.

parkiranje Što je pokušavao? Netko mu je udario auto na parkiralištu, a onda su pogledali nadzornu snimku...

Korisnici mogu jednostavno, Android mobilnom aplikacijom – A1 Smart Parking dobiti informacije o raspoloživim parkirnim mjestima te upute kako do njega doći uz mogućnost spremanja lokacije parkiranog vozila. S druge strane, gradska tvrtka Komunalac d.o.o. sustavom upravlja pomoću administracijskog sučelja kojem se, zahvaljujući cloud tehnologiji, može pristupiti bilo kada i s bilo kojeg mjesta internetskim preglednikom. Omogućena je napredna analitika i prikaz trendova korištenja na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj bazi.

Partneri na ovom projektu su Grad Vukovar, Komunalac d.o.o., A1 Hrvatska te tvrtka Mobilisis – hrvatski proizvođač senzora i cloud platforme za detekciju zauzetosti parkirnih mjesta, dok cijena investicije kompletnog sustava iznosi 476.000 kuna, a financirana je prihodima od naplate parkinga.

Pevex
ZASUČITE RUKAVE
Proljetni mini make over: Ovog proljeća osvježite izgled svog doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
  • Avatar VinkoL
    VinkoL:

    A sad kad krenu pupavci: Pa nema oznaka na čirilici, tužba u Brisel, UN... presice, prosvjedi. Uskoro i balvani?