Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smart City

Vukovar sada ima sustav pametnog parkiranja

Pametno parkiranje u Vukovaru
Foto: Grad Vukovar
1/3
21.10.2019.
u 10:27

Cijena investicije kompletnog sustava smart parkinga iznosi 476.000 kuna, a financirana je prihodima od naplate parkinga

Grad Vukovar uveo je sustav pametnog parkiranja koji obuhvaća 121 autonomni, bežični parking senzor i informativne LED zaslone povezane A1 NBIoT mrežom.

Zahvaljujući gradskoj tvrtki Komunalac i u suradnji s A1 Hrvatska, jedan su od rijetkih gradova koji se sada mogu pohvaliti sustavom pametnog i digitalnog parkiranja, rekao je Marijan Pavliček, zamjenik gradonačelnika, na nedavnom predstavljanju te dodao: – Na tri lokacije u gradu postavljeni su displeji koji obuhvaćaju 121 parkirno mjesto, a prvi smo u Hrvatskoj koji ovakvim sustavom nude informacije i o slobodnim mjestima za invalide rekao je zamjenik Pavliček te istaknuo kako ovakav sustav parkiranja uvelike poboljšava sigurnost prometovanja i ne stvara gužve.

Instalirani pametni bežični senzori povezani su i neprestano očitavaju stanje parkirališta te koriste baterije koje troše izuzetno malo energije. Na taj je način omogućeno praćenje informacija o stanju slobodnih parkirnih mjesta u realnom vremenu, na postavljenim displejima na ulazu na parkirališta te putem besplatne mobilne aplikacije.

Korisnici mogu jednostavno, Android mobilnom aplikacijom – A1 Smart Parking dobiti informacije o raspoloživim parkirnim mjestima te upute kako do njega doći uz mogućnost spremanja lokacije parkiranog vozila. S druge strane, gradska tvrtka Komunalac d.o.o. sustavom upravlja pomoću administracijskog sučelja kojem se, zahvaljujući cloud tehnologiji, može pristupiti bilo kada i s bilo kojeg mjesta internetskim preglednikom. Omogućena je napredna analitika i prikaz trendova korištenja na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj bazi.

Partneri na ovom projektu su Grad Vukovar, Komunalac d.o.o., A1 Hrvatska te tvrtka Mobilisis – hrvatski proizvođač senzora i cloud platforme za detekciju zauzetosti parkirnih mjesta, dok cijena investicije kompletnog sustava iznosi 476.000 kuna, a financirana je prihodima od naplate parkinga.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar VinkoL
VinkoL
13:02 21.10.2019.

A sad kad krenu pupavci: Pa nema oznaka na čirilici, tužba u Brisel, UN... presice, prosvjedi. Uskoro i balvani?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije