Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Slučajno uočila prizor u zoološkom vrtu: Svinje koje su se počele koristiti oruđem

Znanstvenici su smatrali kako ta životinja ne može razviti umijeće korištenja oruđa zbog velikih njuški i nedostatka prstiju
07. listopada 2019. u 09:11 2 komentara 767 prikaza
Svinja
Foto: Screenshot/YouTube
Pogledajte galeriju 1/3

Svinje su poznate kao inteligentne životinje, ali nije do sada uočeno da su u stanju svrhovito koristiti se oruđem, pa se čini da su mnogo pametnije nego što se to čini. 

Stariji ljudi DOSTIGNLI MAKSIMUM Pitanje koje ne prestaje mučiti znanstvenike: Zašto ne živimo dulje?

Znanstvenici su promatrali visayanske obitelji ugroženih bradavičastih svinja kako se koriste štapovima da bi iskopale brlog, ističe studija objavljena u časopisu Biologija sisavaca. 

Znanstvenici su smatrali kako ta životinja ne može razviti umijeće korištenja oruđa zbog velikih njuški i nedostatka prstiju

Jedna od autorica studije Meredith Root-Bernstein slučajno je promatrala odraslu ženku bradavičaste svinje Priscillu u pariškom zoološkom vrtu sa štapom u ustima. 

–  Ostavila bi malo lišća, pomaknula ga na drugo mjesto na humku i zatim kopala nosom. U jednom trenutku zagrizla je štap koji je ležao na podu i počela njime kopati – kazala je autorica studije, piše CNN. 

Taj prizor toliko je fascinirao Root-Bernstein da se vratila s timom znanstvenika 2015., 2016. i 2017. godine. Promatrali su  kako Priscilla i druge svinje reagiraju na oruđe.  

NASA Land Rover POČEO SE ČUDNO PONAŠATI Što se događa s NASA-in skupim roverom na Marsu

Tijekom prve godine promatranja svinje se nisu koristile oruđem. Tijekom 2016. godine primijećeno je kako se Priscilla i njezino žensko potomstvo koriste štapovima za kopanje i izgradnju brloga. Nerast Billie također je kopao uz pomoć štapa, no njegovi pokušaji bili su nespretni u usporedbi sa ženskim članovima obitelji. 

Tijekom istraživanja 2017. godine ustanovljeno je da se Priscilla najviše koristila štapom za kopanje i to impresivnih sedam puta. 

Premda znanstvenici ne mogu ustanoviti zašto to svinje rade s obzirom na to da je kopanje njuškom učinkovitije nego korištenje štapova, pretpostavlja se kako je riječ o nekakvom osjećaju unutarnjeg zadovoljstva. Studija nije dala odgovor na to pitanje, no postoji mogućnost da je ta tehnika ustvari korisna za kopanje brloga, ali nismo to u stanju razumjeti

Koliko je poznato, takvo ponašanje razvilo se samo u Priscillinoj obitelji jer ta vrsta svinje ne živi u krdima već u malim zajednicama i jedinke uče jedne od drugih. 

A1 Hrvatska
ČINE PRAVU STVAR
Oni su dokaz da je Solidarno naše Novo Normalno
  • abas:

    Naše su već na plinskim bocama i ne rade brlog,nego podižu šatore!! A nekad i zavrte janje ili pak neku bradavičastu.. Dakle, puno razvijenije... 😏