Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Što se događa s NASA-in skupim roverom na Marsu

Insight je sletio na MARS u studenom 2018. godine nakon što je lansiran sa Zemlje u svibnju iste godine.
05. listopada 2019. u 09:17 5 komentara 1671 prikaza
NASA Land Rover
Foto: NASA
Pogledajte galeriju 1/3

NASA-in InSight rover omogućio je američkoj svemirskoj agenciji podatke o vremenu, slao slike i informacije o Marsu, međutim ima problem kada je riječ o probijanju površine crvene planete. 

Elon Musk predstavio je svemirski brod Starship Tko je u pravu? Musk: 2024. smo na Marsu. Znanstvenici: Ma nema šanse

U gotovo osam mjeseci, rover je uspio iskopati samo 36 cm iako je napravljen da može prokopati čak 5 m u dubinu. Smatra se kako je do problema došlo je rover ne može  zadržati svoje uporište u zemlji, te NASA vjeruje da uređaj vrijedan milijardu dolara 'skakuće' na mjestu. 

Insight je sletio na MARS u studenom 2018. godine nakon što je lansiran sa Zemlje u svibnju iste godine. NASA vjeruje da su pronašli razlog zašto uređaj ne radi kako treba i ima plan kako riješiti problem. 

Zamjenica glavne znanstvenice projekta u NASA-inom laboratoriju za mlazni pogon Sue Smrekar izjavila je kako će pokušati pritisnuti jednu stranu krana uz tlo što bi moglo pojačati dovoljno frikciju kako bi se bušenje nastavilo. 

Istraživački tim je isto tako saznao kako je lokacija na kojoj rover trenutno kopa kao ništa što su do sada vidjeli, s obzirom na to da je tlo izuzetno povezano kao da je 'zacementirano'. 

- Sve što znamo o tlu je ono što možemo vidjeti na slikama koje nam šalje Insight, izjavila je glavna znanstvenica eksperimenta Tilman Spohn i dodala: - S obzirom na to da ne možemo približiti tlo sondi, onda možda možemo približiti sondu tlu tako da je pritisnemo uz tlo. 

Insight koristi kran na svojoj robotskoj ruci u posljednjim mjesecima u nadi kako će iskopati više tla, međutim rover ne može koristiti robotsku ruku u punini snage s obzirom na to da ima kran na sebi. 

Astronauti u špilji TRENING Astronauti šest dana proveli u špilji u Sloveniji: Bilo je teže nego u svemiru

U posljednjih nekoliko mjeseci, NASA-in tim je koristio kran da gura tlo u nadi da će doći do pomaka, međutim, ruka ne može koristiti svoju snagu u potpunosti kako bi gurnula zemlju. 

- Mi tražimo od robotske ruke rovera da udari jače od svoje težine, a robotska ruka ne može to učiniti kako bi to mogla osoba. Bilo bi lakše kad bi mogla, ali to nije robotska ruka kakvu mi imamo - izjavio je glavni inženjer ruke u Laboratoriju za mlazni pogon Ashitey Trebi-Ollennu, javlja Daily Mail. 

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • Avatar whitesox
    whitesox:

    Ne daju se marsovci osvojiti nekom zemaljskom "kantom"

  • Immanuell:

    Tehnologija koju mi danas zovemo vrhunskom je zapravo tek na počecima. Ovo što mi šaljemo u svemir je za vizualno promatranje, eventualno po koji uzorak i to je sve. Ono što je opisano vizualno u Ratovima zvijezda i Zvjezdanim stazama ... prikaži još! je samo san, vjerojatno baš takva tehnologija nikad neće biti dostignuta. Radi se o tehnologiji koja bi neutralizirala gravitaciju - ona bi se mogla mjeriti, ali ne bi imala utjecaj na letjelicu. Također se radi o tehnologiji koja bi bila u stanju stvoriti energetski štit oko letjelice kako ne bi postojao otpor atmosfere i kako bi se spriječili sudari s većim česticama iz npr asteroidnog pojasa. Takva tehnologija bi bila osnovni uvjet za uvod u tehnologiju prostornih skokova i putovanja bliskih brzini svjetlosti ili čak i brže. Prije toga potrebno je savladati silu inercije i utjecaja ekstremnih ubrzanja na posadu i opremu u letjelici. Radi se o letjelicama ogromnih dimenzija i ekstremne mase koje bi se lako lansirale sa Zemlje ili iz orbite oko Zemlje, možda s Mjeseca i bile bi posve sigurne za život nekoliko godina sa sustavima za samoodržavanje. Od takve ili slične tehnologije dijeli nas sigurno pola tisućljeća ili više. Ljudski rod je izgubio vrijeme, stoljeća i stoljeća na vjerskom praznovjerju, zaustavljanja znanstvenih misli i postignuća, tko zna dokle smo danas mogli već dospjeti. Ljudska populacija raste, uvjeti za život sve su gori, prijetnja ratovima u porastu, globalno zatopljenje uzelo maha. Zakasnili smo u svemu.