Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPOZORENJE ZNANSTVENIKA

Pronađen 10 puta zarazniji soj korone: 'Ako ne promijenimo nešto, slijede nove epidemije'

Icon images - 2020
Foto: Fotostand/DPA/PIXSELL
31.08.2020.
u 14:59

Profesorica Gilbert ističe da je zbog ljudske aktivnosti i globalizacije, odnosno načina na koji se stvari odvijaju u svijetu, izgledno da će zoonotske infekcije izazvati epidemije u budućnosti

Raste rizik od epidemija zaraznih bolesti koje se šire sa životinja na ljude, upozorila je znanstvenica Sarah Gilbert koja predvodi istraživanje cjepiva protiv COVID-19 bolest na britanskom sveučilištu Oxford.

Profesorica Gilbert ističe da je zbog ljudske aktivnosti i globalizacije, odnosno načina na koji se stvari odvijaju u svijetu, izgledno da će zoonotske infekcije izazvati nove epidemije u budućnosti.

- Veća gustoća stanovništva, više putovanja, krčenje šuma - sve ove stvari mogle bi izazvati nove epidemije, a onda će se nešto proširite i dalje - kazala je Gilbert za The Independent.

Većina znanstvenika vjeruje da je novi koronavirus na čovjeka prešao sa šišmiša, vjerojatno putem tržnice u Wuhanu. I drugi smrtonosni virusi poput ebole, SARS-a, virusa zapadnog Nila, također su sa životinja prešli na čovjeka.

Upozorenje stiže u trenutku kad su se pojavile informacije o mutiranom soju novog koronavirusa koji je navodno pronađen u Indoneziji, Singapuru i Maleziji, a za kojeg se vjeruje da je 10 puta zarazniji od originalnog soja SARS-CoV-2.

Cjepivo koje razvija sveučilište Oxford čeka rezultate treće faze testiranja, a ako se dokaže njegova učinkovitost, znanstvenici s Oxforda se nadaju da bi moglo biti široko dostupno do kraja tekuće godine.

 

Ključne riječi

Komentara 9

MA
Marsijanac
15:49 31.08.2020.

10x zarazniji.....Ma nemojte, a kako ste to izmjerili?

WW
walter wolf
15:57 31.08.2020.

Ajmo svi stajati doma, izlazak dopušten na 15 minuta u odijelu za astronaute, u krugu od 2 km ne smije biti više od 3 ljudi, ukoliko bude policija da ima ovlasti pucati iz automatskog oružja rafalno i nasumice..uvedite za svaki slučaj da strujei vode ne smije faliti jer se moramo svakih pola sata tuširati u hladnoj vodi.

WE
weAreCro
18:25 31.08.2020.

Doći će naravno svakakvi virusi kad su tako isplanirali i do sada im sve ide po planu. Maske će postati obavezne svugdje, sad će biti jedan val na jesen, pa u proljeće 21 i jesen 21. Do tad će zbog obaveze nošenja maski na otvorenom i zatvorenom i ljudski obrambeni metabolizam dovoljno oslabiti da će ga malo jači virus doslovce ubiti u par dana. Onda će tek ljudi paničariti kad vide da se masovno umire pa nema tog čovjeka koji neće moliti za vakcinu. Sve ide ka obaveznom cijepljenju, kome do sad to nije postalo jasno nije normalan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije