Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31.08.2020. u 18:27

Optuživanje drugih zbog vlastitih propusta ne vodi rješenju problema.

Pandemija i tzv. lockdown pogodili su svjetsku ekonomiju, a posebno turizam. Prema izvješću koje je iznio glavni tajnik UN-a António Guterres na osnovi podataka Svjetske turističke organizacije (UNWTO) zarada od turizma u svijetu će ove godine biti i do 79 posto manja nego prošle godine. Globalni turizam je 2019. zaradio 1,478 milijardi dolara, a ove će godine, budu li restrikcije ukinute u rujnu, biti samo 400 milijardi, a budu li trajale do prosinca, zarada od turizma past će na samo 310 milijardi dolara, odnosno gotovo 80 posto manje nego prošle godine. Istodobno će posao u turizmu izgubiti od 100 do 120 milijuna ljudi. Zbog pada turizma i svjetski BNP smanjit će se do 2,8 posto.

Optimističke računice govore kako će se možda 2023. ponoviti rezultati iz 2019., ali treba i znati kako je turizam posljednjih godina rastao nevjerojatnom brzinom, pogotovo zbog niskih cijena letova, a pitanje je hoće li se nastaviti toliko putovati zrakoplovima. U 2019. Italija je imala više od 130 milijuna turista koji su ostvarili 435 milijuna noćenja (oni koji misle da je hrvatski turizam velika konkurencija Italiji i da je talijanska vlada donijela odluku o uzimanju brisa svima koji su bili u Hrvatskoj kako bi naudila hrvatskom turizmu, vjerojatno ne znaju razmjere).

Optuživanje drugih zbog vlastitih propusta ne vodi rješenju problema.

Potreban je potpuno novi pristup cijeloj, pa i turističkoj ekonomiji. Njemačka kancelarka Angela Merkel je, primjerice, za 8. rujna sazvala sastanak s predstavnicima automobilske industrije i sindikatima u toj djelatnosti kako bi se razmotrila automobilska budućnost. U bankarstvu dolazi do preslaganja, a posebno su važne promjene u digitalizaciji. Vjerojatno ni škole i razredi u njima više nikada neće biti kao prije. Italija je naručila dva milijuna školskih klupa s jednim mjestom. Više neće postojati prijatelj iz klupe, jer klupa sa dva mjesta više neće biti. Tko prije shvati kakve su promjene potrebne, prije će se izvući iz krize, a osnovno je spoznati da više ništa neće biti kao prije pandemije. Papa Franjo kaže da imamo samo dvije mogućnosti poslije pandemije: biti bolji ili gori. Nada nam je da postanemo bolji.

 

Komentara 8

Avatar spica1
spica1
08:16 01.09.2020.

Silvije, daj se uozbilji! ajde, vrijeme je...

DU
Deleted user
20:51 31.08.2020.

Svijet je kao što su naši mladi - još žešći, okrutniji. Ako si pacifista diskreditiraju te, sada prolaze koji se zalažu za povratak gladijatora, MMA - to je cool, a ne mir na Zemlji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije