Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci SMART - Pogled u tehnološku sadašnjost i budućnost

Najjači udar na Facebook u 20 godina: Traže prisilno razbijanje moćnog diva

Tužba država ne traži izričito razdvajanje Facebooka, već se traži od saveznog suda da zaustavi Facebookovo antikonkurentsko ponašanje  i poduzme bilo radnju koju sud smatra prikladnom.
10. prosinca 2020. u 10:47 2 komentara 2040 prikaza
Mark Zuckerberg
Foto: ERIN SCOTT/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Američki regulatori, odnosno Savezna trgovinska komisija FTC, i koalicija glavnih odvjetnika saveznih država, njih 48, žele prisilno razbijanje Facebooka, tražeći od saveznog suda da se Facebooku naredi prodaja WhatsAppa i Instagrama. Radi se o dvije odvojene tužbe, no ovo je prvi puta, da je kritika monopolskog položaja Facebooka na ovaj način formalizirana u tužbi saveznom sudu. Ovaj potez  najjači je regulatorni udar na Facebook u njegovoj povijesti.

FILE PHOTO: In this photo illustration, a Facebook logo on a computer screen is seen through a magnifying glass held by a woman in Bern Mate Mijić Facebook uvodi globalnu cenzuru. Slijedi li nam globalna diktatura?

"Facebook je zadržao svoj monopolski položaj kupujući tvrtke koje predstavljaju konkurentsku prijetnju i namećući restriktivne politike koje neopravdano ometaju stvarne ili potencijalne rivale koje Facebook ",stoji u tužbi Komisije podnijetoj saveznom sudu u Washingtonu.

Tužbom se traži od suda da odredi "otuđenje imovine, otuđenje ili rekonstrukciju poduzeća (uključujući, ali ne ograničavajući se na Instagram i / ili WhatsApp)", kao i druge moguće poteze koja bi sud možda želio i mogao.

Glavni odvjetnici iz 48 država  rekli su da podnose vlastitu tužbu protiv Facebooka, što ukazuje na širi konsenzus i stvarnu namjeru da se Facebook i njegov izvršni direktor Mark Zuckerberg stave pod prisilnu kontrolu.

Uslijed tužbe Facebook-ova cijena dionica pala je za čak 4 posto.

Instagram advertising Suzbijanje skrivenog oglašavanja Instagram postavlja ograničenja plaćenim influencerima

"Razbijanje Facebooka" u agendi je niza kritičara te najpopularnije svjetske mreže  - od senatorice Elizabeth Warren, američke savezne države Massachusetts, do jednog od bogatih osnivača Facebooka Chrisa Hughesa, koji je prošle godine napisao slučaj od 6.000 riječi obrazlažući zbog čega je razbijanje Facebooka potrebno. Ali ideje nikada nisu uistinu  isprobane  na sudu.

Facebook je tvrdi da preispituje dvije tužbe i pri tom ističu da je FTC, svojedobno odobrio akvizicije Instagrama i WhatsAppa.
"Godinama nakon što je FTC pristao na naše akvizicije, vlada sada želi preinaku bez obzira na utjecaj koji bi takav presedan imao na širu poslovnu zajednicu ili ljude koji svakodnevno koriste naše proizvode", reakcija je  Facebooka  

Rijetkost je da se velika tvrtka rastavi na dijelove, ali to se dogodilo u prošlosti, kao i kod AT&T-a 1984. godine. Inače, Facebook je Instagram kupio za milijardu dolara 2012. godine, u ugovoru koji je FTC u to vrijeme odobrio glasom 5: 0, u vrijeme kada Instagram nije bio široko korišten. Facebook je 2014. kupio WhatsApp za oko 22 milijarde dolara.

Ovaj put, FTC je glasao za tužbu 3-2, a republikanski predsjednik Joseph Simons pridružio se dvoma demokratima komisije, Rebecci Kelly Slaughter i Rohitu Chopri, u korist podnošenja tužbe.

FILE PHOTO: In this photo illustration, a Facebook logo on a computer screen is seen through a magnifying glass held by a woman in Bern šefovi moraju svjedočiti Novi problemi za Facebook i Twitter

Tužba država ne traži izričito razdvajanje Facebooka, već se traži od saveznog suda da zaustavi Facebookovo antikonkurentsko ponašanje  i poduzme bilo radnju koju sud smatra prikladnom.

"Koristeći svoje ogromne količine podataka i novca, Facebook je sprječavao razvoj konkurencije", rekla je državna odvjetnica New Yorka Letitia James na konferenciji za novinare najavljujući tužbu država.

James je naglasila  da tužba država nije usmjerena samo na prošle akviziciju Facebooka od suparnika, već na tretman konkurentskih aplikacija, i dodala da je  Facebook svojim postupcima "istisnuo kisik" iz tehnološke industrije.

U listopadu su Ministarstvo pravosuđa i 11 država tužile Google tvrdeći da je iskoristio njegovu ogromnu veličinu kako bi ilegalno monopolizirao tržište za oglašavanje povezano s pretraživanjem. Prošlog mjeseca europske su vlasti optužile Amazon da nanosi štetu konkurenciji koristeći podatke neovisnih prodavača u svoju korist.

Facebook se već suočava s predloženom skupnom tužbom koju su pokrenuli programeri aplikacija tvrdeći da se je njegovo  monopolističko ponašanje nezakonito. Facebook se prošle godine dogovorio da FTC-u plati 5 milijardi dolara kako bi okončao istragu o praksi privatnosti tvrtke, što je rekordna kazna, ali ona koju su kritičari tvrtke odbacili kao besmislenu.

'Preloš je' Ljudi ne prestaju kritizirati novi dizajn Facebooka: 'Kao da su ga radili srednjoškolci...'

Novoizabrani predsjednik Joe Biden ne skriva  svoje prezir spram Facebooka. U siječnju je rekao uredništvu The New York Timesa, „Nikad nisam bio obožavatelj Facebooka, kao što vjerojatno znate. Nikad nisam bio veliki obožavatelj Zuckerberga. Mislim da je on pravi problem. "

Biden je rekao da je u Silicijskoj dolini postoji "silna bahatost", a da je neuspjeh Facebooka da spriječi ruske operativce da koriste njegove usluge tijekom predsjedničkih izbora 2016. godine gotovo pa kriminal".

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Šibenik: Ispred nekih trgovina već se stvaraju gužve
RAZLIČIT STANDARD ŽIVOTA
Vratio se iz Irske i razočarao: ‘Neki su proizvodi u Hrvatskoj luksuz i duplo skuplji nego u Dublinu'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Tridcajedan:

    Na facebooku nikad nećete biti blokirani za govor mržnje prema kršćanima i Europljanima. Ta kvazi-društvena mreža je politički projekt i kao takva bi trebala biti stavljena pod kontrolu države, ali bi trebala biti i oporezovana u RH.

  • Avatar Viktor999
    Viktor999:

    Na tom smeću od mreže nema ni slova od slobode govora, sve što se kosi sa globalističkom vizijom njezina gazde a pogotovo sa nasilnom islamizacijom Evrope biva odmah uklonjeno a korisnicima bivaju blokirani profili; službe sigurnosti svake normalne države bi ... prikaži još! se trebale malo bolje pozabaviti facebookom i kao prvo DOOOOBRO ga oporezovati jer ako moramo plaćati porez na osnovne stvari, neka ga plaćaju Zuckerberg i globalistička klika koja stoji iza njega