Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Muškarac i žena nisu više potrebni – bez sperme i jajašca stvorili fetus

Primorac: Usprkos svemu, etički i znanstveno neopravdano je koristiti navedenu tehnologiju kako bi se dobio embrij, no istraživanja mogu biti od pomoći u razumijevanju embriogeneze, istraživanjima pitanja neplodnosti...
22. listopada 2019. u 19:33 8 komentara 1363 prikaza
Ilustracija
Foto: Friso Gentsch/DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Bez sperme i jajašca, umjetno napravljeni embriji počeli su se formirati u žive fetuse nakon što su implantirani u ženku miša, vijest je koja stiže iz laboratorija tima profesora Jun Wua sa Sveučilišta Teksas Southwestern Medical Center i Salk Instituta, a koju prenose svjetski mediji. Koristeći pluripotentne matične stanice, koje imaju sposobnost generiranja sva tri tipa matičnih stanica koje imaju rani embriji, stvorili su “umjetnog miša”.

Intervju s uglednim znanstvenikom Marin Soljačić: Umjetno meso temeljito će promijeniti naš život

Kako portal New Scientist prenosi izjavu profesora Wua, nakon implantiranja umjetnog embrija u ženku miša, tjedan kasnije uklonili su fetus carskim rezom i mikroskopski utvrdili da je fetus počeo formirati svoje rane strukture. Doduše, navodi i niz malformacija jer struktura tkiva nije bila kao u, da tako kažemo, normalnih embrija. Ipak, riječ je o koraku dalje u laboratorijskom kreiranju živih bića jer je dosad postignuo to da se korištenjem matičnih stanica bez sperme i jajašca stvori embrij miša, no nisu bili uspješno implantirani u ženku miša, a kada je uspjela i implantacija, nije došlo do formiranja fetusa, nego do formiranja stanica placente. Stoga je ova vijest sa spomenutog teksaškog sveučilišta daljnji napredak u ovom eksperimentu.

Dragan Primorac | Autor : Marko Lukunić/PIXSELL Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

– Mogli su vidjeti kako formirana placenta izlazi, a stvara se fetus – rekao je profesor Wu. Njihov rad objavljen je u časopisu Cell te se u njemu, kako kaže prof. dr. Dragan Primorac, objašnjava kako je prvi put korištenjem pluripotentnih matičnih stanica generirana trodimenzionalna struktura koja podsjeća na blatocistu.

beba biološko porijeklo Po spermu u Češku i Belgiju: Hrvati nisu zainteresirani za darivanje spolnih stanica

– Blatocista je struktura koja se formira u ranom razvoju sisavaca, točnije petog dana nakon oplodnje u ljudi. Ona se ugrađuje u stijenku maternice, što je implantacija, te time završava početna faza, a počinje faza razvoja embrija. Važno je da je to postignuto bez oplodnje jajne stanice, a trodimenzionalna struktura imitira morfogenetski tijek za vrijeme predimplantacije i ranog postimplantacijskog razvoja. Molekularnom analizom pojedinačne stanice utvrđeno je da struktura nalik blatocisti sadrži sva tri tipa stanica prisutnih kod blastociste koja inače nastaje pri normalnim oplodnjama – pojašnjava prof. Primorac, cijenjeni liječnik i genetičar, napominjući kako je ovaj rad važan jer je pokazao mogućnost nastanka strukture koja podsjeća na blastocistu, i to reprogramiranjem zrelih matičnih stanica.

Idući izazov u ovom istraživanju jest “uštimati” proces kako bi se razvio pravilno formiran fetus bez malformacija, a razlog ovom radu, što je poručio profesor Wu, nije “proizvodnja mladunčadi”, nego bolje razumijevanje pojedinih stanja i ispitivanje štetnosti lijekova na razvoj ploda. Upravo ta znanstvena svrha jedini je opravdan razlog za ovakva istraživanja, poručuje i prof. Primorac.

– Usprkos svemu, etički i znanstveno neopravdano je koristiti navedenu tehnologiju kako bi se dobio embrij, no istraživanja mogu biti od pomoći u razumijevanju embriogeneze, istraživanjima pitanja neplodnosti ili pak u istraživanju negativnih utjecaja lijekova, virusa i ostalih teratogenih faktora koji u ranim stadijima trudnoće dovode do poremećaja u razvitku fetusa – kaže dr. Primorac.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

ZADIRANJE U PRIVATNOST
Skandal na granici: Novinara Večernjeg lista policija skinula do gola zbog filtera za cigarete
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
  • bruno877:

    Pazi sad kako će lgbt trolovi poluditi da im se to omogući na račun HZZO.

  • DOBARDAN:

    Da im uzor nije moguće bio dr. Mengele. Takve eksperimente treba trajno zabraniti.

  • Dobrojavno:

    Sad možete oživjeti Godzilu da nas štiti od naših političara.