Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Kina: Stvoreni miševi od gena istospolnih roditelja

Znanstvenici su uspjeli dobiti i miševe od dva oca
13. listopada 2018. u 10:48 5 komentara 235 prikaza
Miševi
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Kineski znanstvenici stvorili su, zahvaljujući tehnikama matičnih stanica i manipulacijom gena dviju ženskih jedinki, zdrave miševe sposobne na svijet donijeti vlastite potomke. 

Marijana Grbeša Pogled u budućnost 2068. sraz čovjeka i umjetne inteligencije - Marijana Grbeša

Znanstvenici koji su provodili ta istraživanja kako bi otkrili zbog čega je kod nekih životinja tako teško proizvesti potomstvo od istospolnih roditelja, uspjeli su dobiti i miševe od dva oca, ali ti mladunci preživjeli su samo dva dana.

Rezultati njihova istraživanja objavljeni u časopisu Cell Stem Cell pokazuju da je neke zapreke za reprodukciju istospolnog para moguće prevladati matičnim stanicama i ciljanom manipulacijom gena.

Nema izgleda da bi se takva tehnika primijenila i u ljudske vrste za rađanje djece gay ili lezbijskih parova.

"Istraživanje slične tehnologije za primjenu na ljudima u bliskoj budućnosti nije vjerojatno", rekao je Duško Ilić, specijalist za matične stanice na King's College u Londonu komentirajući rezultate kineskih istraživanja.

Al-Ghaili Igor Rudan Kako je mladi znanstvenik iz Jemena stekao trideset milijuna učenika

"Prevelika je opasnost od ozbiljnih anomalija i trebale bi godine istraživanja na različitim životinjskim modelima kako bismo potpuno shvatili na koji način se takav postupak može sigurno izvesti", rekao je Ilić. 

Razmnožavanje za koje je potreban samo jedan roditelj događa se u nekih vodozemaca i riba, ali je velik izazov kako to učiniti sa sisavcima čak i tehnologijom osjemenjivanja.

Znanstvenici s Kineske akademije znanosti objasnili su da se u sisavaca potomci koji nemaju genski materijal i oca i majke mogu abnormalno razvijati ili čak ne preživjeti kada se određeni očevi ili majčini geni deaktiviraju tijekom germinalne faze mehanizmom zvanim genetski imprinting ili genetsko utiskivanje.

Da bi stvorili miševe od dvije majke tim znanstvenika koje je vodio Qi Zhou koristili su se stanicama poznatim kao haploidne embrionalne matične stanice (ESCs) koje su imale polovinu broja kromosoma i DNA samo jednog roditelja. 

Koristeći se tehnikama manipulacije genima, znanstvenici su izbrisali tri područja genoma iz haploida ESC-sa koji je imao DNA ženke i uzbrizgali u jajašce druge mišice. Proizveli su devet živih miševa iz 210 embrija.

IGOR RUDAN Znanstvenik koji je trideset godina ‘sramotio’ svoj istraživački institut

Miševi su bili normalni i stasali do spolne zrelosti te dobili vlastito potomstvo.

Postupak s dva oca bio je složeniji, rekli su znanstvenici i koristili su se modificiranim haploidom ESC-a koji je imao samo DNA muškog roditelja te su izbrisali sedam područja genoma.

Manipulirani haploid ESC-a tada su ubrizgali zajedno sa spermom drugog mužajka u jajašce koje je imalo svoju jezgru, ali je genski materijal bio uklonjen. Stvorili su embrije koji su imali DNA genom od samo dva mužjaka i ti su embriji bili usađeni u surogat majke. Mladi su preživjeli samo 48 sati.

"Istraživanje je pokazalo da je to moguće", rekao je Wei Li, suvoditelj istraživanja.

Još ima zapreka u korištenju takvih metoda na drugim sisavcima, uključujući identificirati područja genoma koja trebaju biti izbrisana. Nadaju se da će se istraživanja nastaviti.

Azim Surani, specijalist za epigenomiku na britanskom svečilištu Cambridge smatra da je riječ o impresivnom radu no "velika manipulacija genima" govori da nije valjano stvarati ljudske potomke od istospolnih roditelja.

adidas Solar Boost 19
Slatke muke
Najmekše tenisice za duge pruge: od brzih treninga do maratona
 • samoborka:

  Mi-ševi..Ševa u imenu,a o ševi ni traga ni glasa u procesu razmožavanja. Bit će zanimljivo uskoro kada i ljudsko razmožavanje svedu na laboratorijski postupak,a seks postane suvišna,zatucana radnja. Ono, moći će se valjda seksati tko hoće, ali prvo će muškarac ... prikaži još! morati ishoditi potpisani ugovor od strane ženke da daje svoju suglasnost jer..nikad ne znaš,za jedno 20-30 godina,dotična dama se može predomisliti i izjaviti da je to ipak bilo silovanje te da je iskorištena..pa ponosni mužjak završi u reštu. Onda..seks kvari frizuru i izaziva znojenje..a to si moderna,osvještena i emancipirana žena ne može dozvoliti. Pa onda..seks uzurpira dragocjeno vrijeme koje se moglo korisnije potrositi na Facebooku...I tako....

 • vjecnikrojf:

  Neka su pronašli lijek koji bi liječio rak a ne nekakve homoseksualne gluposti.

 • Avatar Juki
  Juki:

  Zovu se Miro i Ivan.