Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24-satni let

Četiri astronauta vratila se na Zemlju nakon šest mjeseci na ISS-u

The four commercial crew astronauts representing NASA’s SpaceX Crew-3 mission are pictured in their Dragon spacesuits
NASA/REUTERS
06.05.2022.
u 10:30

Kapsula SpaceX Crew Dragon s četiri astronauta sletjela je u ocean kod obale Floride u ranim jutarnjim satima u petak, čime je okončana šestomjesečna misija na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS).

NASA-ini Raja Chari, Tom Marshburn i Kayla Barron, zajedno s njemačkim astronautom Matthiasom Maurerom iz Europske svemirske agencije, vratili su se na Zemlju otprilike 24 sata nakon što su krenuli s ISS-a.

Kapsula Crew Dragon mogla se vidjeti kako juri noćnim nebom prije nego što su četiri padobrana bila raspoređena kako bi se usporio ponovni ulazak letjelice u Zemljinu atmosferu.

"Slijetanje Dragona je potvrđeno – dobrodošli natrag na Zemlju", tvitao je SpaceX.

SpaceX Elona Muska počeo je letjeti s posadama na ISS 2020. godine.

SpaceX je prošlog tjedna dovezao četiri astronauta - tri iz SAD-a i jednog iz Italije - na ISS kako bi zamijenili četvorku koja se vratila na Zemlju u petak.

Maurer je dvanaesti Nijemac koji je bio u svemiru, a njegovo putovanje pomno se pratilo u Njemačkoj od lansiranja 11. studenog na Cape Canaveralu na Floridi. Taj 52-godišnji astronaut trebao bi se vratiti kući do petka navečer.

NASA je nakon nesreća od 2011. godine prestala lansirati svoje space shuttleove i ovisila je o ruskim letjelicama Sojuz za prijevoz svojih astronauta na ISS sve do prošle godine kada je tu zadaću svojom kapsulom Dragon preuzeo Musk, također proizvođač električnih vozila Tesla, a odnedavna i vlasnik društvene platforme Twitter. 

Tvrtku SpaceX sa sjedištem u Kaliforniji Musk je utemeljio 2002. godine i ona je poslala na svemirske letove u protekle dvije godine sedam letjelica s ljudskom posadom. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije