Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci SMART - Pogled u tehnološku sadašnjost i budućnost

AI je ključna za korisničko iskustvo

Ericssonov izvještaj pokazuje da se atraktivnije korisničko iskustvo temelji na temelju umjetnoj inteligenciji
29. studenoga 2019. u 10:00 0 komentara 76 prikaza
AI
Foto: Getty Images

Pružatelji komunikacijskih usluga širom svijeta prepoznali su potrebu za brzim uvođenjem umjetne inteligencije (AI) i automatizacije kako bi na troškovno učinkovit način poboljšali korisničko iskustvo u skladu sa sve bržim uvođenjem 5G temeljenog interneta stvari i Industrije 4.0. To je samo jedan od uvida u novom Ericssonovu izvještaju – atraktivnije korisničko iskustvo na temelju AI i automatizacije – koje pokazuje da su AI i automatizacija u radu, u upravama pružatelja komunikacijskih usluga širom svijeta, prešli iz koncepta u stvarnost.

Anđelka Strajher, predsjednica uprave Megatrend poslovnih rješenja Anđelka Strajher: 'Prošla sam baš sve stepenice, od 'malog od palube' do predsjednice uprave'

Izvještaj prikazuje na koji način osobe odgovorne za rad mreža koriste UI i automatizaciju za postizanje poslovnih rezultata i korištenje prilika, ali i kako rješavaju izazove poput poboljšanja zadovoljstva korisnika (net promotor score – NPS) – jasnog pokazatelja dobrog korisničkog iskustva i troškovne učinkovitosti. Ključni nalazi pokazali su da 90 posto ispitanih navodi da je AI važan za poboljšanje korisničkog iskustva, čak 8 od 10 pružatelja usluga očekuje porast troškova i složenost kao rezultat dodavanja nove tehnologije, 92 posto pružatelja usluga dodatno je poboljšalo mrežne uvide u svrhu postizanja boljih ključnih performansi tijekom prošle godine, a 9 od 10 jako cijene korisničko iskustvo i rastuće prihode, dok 7 od 10 pružatelja usluga smatra da je tehnološka transformacija ključni izazov.

Ericssonovo istraživanje pokazuje da većina pružatelja komunikacijskih usluga već radi na inicijativama za AI i automatizaciju. Međutim, kažu kako sama tehnologija nije dovoljna – potrebne su nove vještine i načini rada da bi pružatelji usluga postali digitalni u većoj mjeri. Te su organizacijske promjene barem toliko važne koliko i tehnološki aspekti u uspješnoj digitalnoj transformaciji.

Berislav Lastrić Berislav Lastrić Priprema, pozor, stiže domaća IoT platforma za energetsku učinkovitost

Peter Laurin, stariji potpredsjednik i čelni čovjek poslovnog područja usluge upravljanja u Ericssonu kaže: „Uvođenje 5G i interneta stvari, veliki rast broja povezanih uređaja i borba za očuvanje dobre pozicije imaju snažan utjecaj na načine upravljanja mrežama i informacijskim tehnologijama. Uvođenjem 5G širom svijeta, pružatelji usluga suočavaju se s izazovom upravljanja s više tehnologija i korisničkih slučajeva istovremeno, novim zahtjevima usluga, virtualizacijom i odsječcima mreža (network slicing). Imajući to u vidu, složenost upravljanja mrežama sljedeće generacije zasigurno će rasti. Ericsson Operations Engine, AI-vođena platforma za upravljanje mrežama budućnosti omogućava pružateljima usluga uspješno prevladavanje ove transformacije“. Izvještaj pokazuje da pružatelji komunikacijskih usluga područje rada mreža smatraju izrazito važnim za troškovnu učinkovitost.

Međutim, sada ističu povećan fokus na korisničko iskustvo i svjesni su uloge koju igraju u ostvarivanju ovog strateškog prioriteta za šire poslovanje. Ericsson nastavlja uvoditi 5G kod pružatelja komunikacijskih usluga širom svijeta, otvarajući vrata novim mogućnostima interneta stvari, Industriji 4.0 i digitalizaciji. Ericsson Operations Engine stvara održivu diferencijaciju jer razvija poslovanje od usredotočenosti na mrežu prema usredotočenosti na korisničko iskustvo. To temeljno mijenja mreže iz reaktivnih u proaktivne, iskorištavajući podatke, automatizaciju i umjetnu inteligenciju.

'25.04.2013., Umag - Microsoft WinDays13 Busines konferencija.  Ivan Djikic od 1997. godine voditelj je laboratorija za molekularnu biologiju tumora u Ludwigovom Institutu za istrazivanje raka u Sveds
Ugledni znanstvenik
VIDEO Osam točaka za obranu od pandemije dr. Ivana Đikića
Divaaa
BEAUTY OTKRIĆE
Konačno sam pronašla rutinu za čišćenje i njegu lica
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.