Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
postoji ‘kvaka’ 


Konačan dogovor: Roaming u EU ukida se 15. srpnja 2017. godine

roaming
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
30.06.2015.
u 18:54

Dogovoreno je i da će se od travnja 2016. cijene roaminga dodatno sniziti

Posebne naknade za telefoniranje i mobilno surfanje internetom u roamingu u drugim zemljama EU bit će ukinute 15. srpnja 2017. – odlučeno je danas nakon što su države članice EU i Europski parlament postigli konačan dogovor o toj temi o kojoj su pregovarali mjesecima.

Pošteno korištenje

Dogovoreno je i da će se od travnja 2016. cijene roaminga dodatno sniziti: telefoniranje u roamingu smjet će biti maksimalno 0,05 eura skuplje (po minuti) od telefoniranja u nacionalnom prometu, SMS za 0,06 eura skuplji, a megabajt prometa u roamingu za 0,20 eura skuplji od cijene u nacionalnom prometu. Rok za ukidanje roaminga nešto je dulji nego što je bilo predviđeno prvotnim prijedlogom Europske komisije, koja je željela da se roaming ukine već u prosincu 2015. No, kako se u Vijeću EU stvorio velik blok država članica koje su se ili protivile ukidanju roaminga ili nisu željele brzati, tako je prijedlog malo “razvodnjen”. Među državama koje su se protivile ukidanju roaminga bila je i Hrvatska, s argumentom da puno stranih turista ostavlja novac u Hrvatskoj zahvaljujući roamingu te da će telekom kompanije, u slučaju ukidanja roaminga, povisiti cijenu u nacionalnom prometu, od čega će štete imati domaći potrošači. Hrvatska je, kako neslužbeno doznajemo od upućenog izvora, željela da se roaming ukine u lipnju 2018., no zadovoljna je što u konačnom dogovoru stoji da će prije ukidanja roaminga doći do revizije veleprodajnog tržišta.

Države skeptične prema ideji ukidanja roaminga ugurale su još jednu “kvaku” u konačno usvojeni dogovor: osigurač koji se zove “fair use” ili pošteno (fer) korištenje. To znači da će postojati limit do kojega će roaming unutar EU zaista biti besplatan, a iznad kojega će se dodatno naplaćivati. Komisija je dobila zadatak da u sljedećim mjesecima definira koliki će to točno biti limit. No, prema neslužbenim izvorima, neke države predlažu da taj limit bude 50 minuta, 50 poruka i 100 MB godišnje. Druge predlažu da limit bude 5 minuta, 5 SMS-ova i 5 megabajta dnevno tijekom maksimalno sedam dana u mjesecu.

Ubrzavanje i usporavanje

Komisija tek treba odrediti limit, no ideja je da se spriječi one koji bi u roamingu željeli biti za stalno, tj. kupiti SIM karticu u državi u kojoj je mobilno telefoniranje jeftinije i onda živjeti i telefonirati u državi gdje su SIM kartica i pretplata skuplje. Postignut je konačni dogovor i o principu neutralnosti interneta, odnosno zabrani internetskim operatorima da pristup nekim uslugama i sadržajima na internetu blokiraju ili usporavaju, a pristup drugima ubrzavaju.

>> Europljani sve dalje od besplatnog roaminga

Komentara 3

RK
Realovac.koji.mrzi.hdz.lopine
20:47 30.06.2015.

Žao mi je zbog ovog, fakat sam se jako veselio da će EU Parlament, predstavnik građana napokon napraviti nešto za građane nauštrb korporacija i kapitala, ali vidi se tko diktira zemljama članicama u Vijeću. Deutsche Telekom i njima slični.... Očito i Parlament popušta pred time.... Što bi sd reklo, džaba smo krečili. Ili isto sr*nje, drugo pakovanje! I u RH i u EU, nitko se ne zauzima za građane, služimo samo da im dajemo pare.... Užas!

Avatar dosadni
dosadni
10:26 30.06.2015.

bilo je i vrijeme

TS
tompa ses
11:26 30.06.2015.

.....ako Unija do tada bude i postojala. Jedino to još nedostaje u članku da bude kompletan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije