Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova faza rata u Siriji

Uz Ruse i Irance za Assada sada ratuju i Kubanci: Ključna je bitka za Alep

Sirija
Foto: Reuters/Pixell
1/5
17.10.2015.
u 21:34

Iz najvećeg sirijskoga grada EU prijeti val od tri milijuna izbjeglica

Sirijska je vojska zajedno s nekoliko tisuća iranskih vojnika i snaga Hezbollaha te uz rusku zračnu potporu pokrenula veliku kopnenu ofenzivu iz četiri pravca protiv terorističke organizacije Islamske države i ostalih islamističkih frakcija na širem području Alepa, najvećega grada u Siriji. Prije rata Alep je imao gotovo tri milijuna stanovnika.

Istočne dijelove grada kontrolirali su Assadovi protivnici povezani s Al-Qa’idom, a zapadne dijelove Assad i njegov režim. Često su se te snage u Alepu sukobljavale. Sirijska državna TV objavila je snimke sirijskih vojnika koji su ušli u vojarne i stavili pod kontrolu bataljun tenkova koji je pripadao islamističkoj skupini Ahrar Al Sham i Vojski mudžahedina te sada kontroliraju glavnu prometnicu koja povezuje Alep s Damaskom. – Ovo je bitka koju smo obećali – kazali su u sirijskoj vojsci. Prvi napadi usmjereni su na regiju Džebel Azan, oko 12 km južno od Alepa, na prostoru koji naizmjence kontroliraju sirijska vojska i pobunjenici.

Velika uloga Kurda

Ofenziva na Alep mogla bi izazvati novi val izbjeglica iz grada i okolice od čak tri milijuna ljudi, upozorava njemački Bild. Smatra se da će ofenziva na Alep biti odlučujuća za opstanak ili svrgavanje režima Bashara al-Assada. Ofenziva će izazvati ljutnju Turske koja je do sada davala vojnu potporu pobunjenicima koji ratuju protiv režimskih snaga oko grada Alepa, jer prema mišljenju turskih vojnih analitičara, onaj tko kontrolira Alep vojno dominira u Siriji.

Alep je izuzetno strateški važan. Osvoji li ga sirijska vojska i njezini saveznici, značilo bi to ponovni dolazak režimskih snaga na sirijsko-tursku granicu. Sirijski predsjednik Bashar al-Assad u tom bi slučaju mogao igrati i na to da koristi kurdske snage, poznate kao Jedinice narodne zaštite, koje već vode borbe s pripadnicima ISIL-a u Alepu. Kurdi kontroliraju strateški važnu četvrt Ashrafiyu, na uzvisinama na putu između sjevernog dijela grada i centra Alepa, kao i područje od 400 kilometara duž sirijsko-turske granice, a postali su i sastavni dio ruske vojne operacije pa i prihvatili prijedlog o uspostavi predstavništva kurdske samouprave u Rusiji, što bi dovelo do povećane opasnosti od kurdskog separatizma.

Turci srušili ruski dron

Jučer su turski vojnici srušili bespilotnu letjelicu (navodno rusku) tri kilometra unutar turskog zračnog prostora blizu sirijske granice, a Bashar al-Assad dobio je neočekivano pojačanje. Kubanski vojnici na čelu s generalom Leopoldom C. Friasom stigli su u Siriju, sa zadatkom da obučavaju sirijsku vojsku, ali će sudjelovati i u borbama koristeći rusko oružje, što je potvrdio direktor Instituta za Kubu iz Miamija, Jaime Suchlicki, navodeći da je ruski zrakoplov prevezao kubanske vojnike na aerodrom u Damask.

>>Moskva u Siriju šalje sustav lasera koji protivnicima uništava vid

>>Turski avioni srušili dron na granici sa Sirijom, Rusi demantiraju da je njihov

Komentara 27

TR
trakojanski
11:33 18.10.2015.

a di su ostali tvoji kinezi,prije si na pisao i o kinezima

DR
dragutinka
11:52 18.10.2015.

hasane pisi nam i o tome da tamo se bore i borci sjeverne koreje i predsjednika Kim Il-sung-a !

JA
jasno
13:08 18.10.2015.

hassan grozni i basar asad sa putler-om--i mulla irancima. etzo i kube ,sjeverne koreje,jos samo i srbija nedostaje, a vecernji je zbilja postaj gnjezdo pravoslavnih komunista i basarovih saveznika

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije