Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kampanja za predsjedničke izbore

Srbija: Prostačenje kao koncept

Izbori u Srbiji
Foto: DW/I. Petrovic
19.03.2017.
u 10:53

Kampanja za predsjedničke izbore već je dotakla dno, a vlast i oporba nastavljaju kopati - još dublje. Stupanj uvreda i medijske propagande iznenadio je i one koji su već navikli na živopisnu političku scenu u Srbiji.

Kada se upozoravalo da će kampanja za predsjedničke izbore u Srbiji biti prljava, nitko nije računao da će se ona pretvoriti u neprekidni niz medijskih smicalica i podmetačina i rat u kojemu se ne biraju sredstva. Oporba tome daje svoj doprinos, ali vlast ipak prednjači, jer ima kontrolu nad daleko većim brojem tiskanih i elektronskih medija. Koliko je nizak nivo ove političke utakmice svjedoči i šala iz popularne talk-show emisije Ivana Ivanovića, a čije koautorstvo je pripisano oporbi, kako premijer Aleksandar Vučić ima "mikropenis". Ta šala je postala svakodnevna tema medijskih i političkih diskusija. Mikropenis, makroekonomija, zapaljene društvene mreže, oporba sprema ukrajinski ili makedonski scenarij, neka biraju banderu ako pokradu izbore, oporbeni lideri su jadni i bijedni NATO-ovi plaćenici… To je atmosfera u kojemu se odvija predizborna borba za budućeg predsjednika Srbije.

Naprijed u prošlost

Kampanja kojoj smo svjedoci samo je ogoljela političke pozicije i vlasti i oporbe, ocjenjuje za DW književnik Filip David. "Tabloidi zapravo diktiraju temu dana i to je karakteristika ove kampanje. Ali, ono što je meni daleko zanimljivije je da su se aktualne vlasti potpuno vratile u devedesete godine, i to ne samo po idejama i po onome što govore, nego i po ljudima koji te kampanje vode. Za njih je najtragičniji datum u novijoj srpskoj povijesti 5. listopad 2000. godine, i od tog datuma je po njima sve krenulo naopako. A prije toga je po njima valjda bila neka idila."

Političke strasti su toliko podignute da sama kampanja nije iznenađenje, ističe za DW novinarka tjednika Vreme Tamara Skrozza. Ali iznenađenje ipak jest ponašanje medija: "Zaista nisam očekivala da će se na naslovnim stranicama novina svakodnevno pojavljivati potjernice. A onda imate i sve te prostačke naslovnice. I bez obzira na to koliko smo znali da je veliki broj srpskih medija daleko od profesionalnih standarda, ipak smo iznenađeni tom količinom banalnosti i prostakluka. A možda to i jest poanta, da nam se sve to smuči i da nam se mediji do kraja ogade."

Poseban rječnik za Jankovića i Jeremića

Vlasti su u tom kontekstu, čini se, formirale poseban rječnik kada se komentiraju predsjednički kandidati Saša Janković i Vuk Jeremić, koji su i najozbiljniji protivnici kandidata vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića. Tabloidni napadi na te kandidate, kao i priopćenja SNS-a koja kao da su prepisana iz rječnika primitivizma: "NATO i DOS-ovski kandidati", "Povraća nam se od Jankovića", "Opasni psihopati", "NATO sluge prave kaos", "Joj Srbijo, ako vas ovi uzjašu", "Jeremić je mali jadni bijednik koji bi želio postati Vučić" – samo su dio repertoara uvreda na njihov račun.

Tamara Skrozza napominje da je tih i takvih napada na protivnike režima bilo i ranije, ali da su oni sada samo fokusiraniji na ova dva imena. "Ali, možda je upravo zbog toga trenutak da se građani zapitaju, bez obzira za koga će glasati, jesu li to vrijednosti za koje će glasati? Mi 2. travnja ne glasamo samo za ovog ili onog kandidata, nego i za ili protiv države u kojoj će netko biti označen, bez ikakvih dokaza, kao netko tko je krvi žedan, kao izdajnik ili prodana duša. Jer, u takvoj državi i moja djeca jednog dana mogu završiti na naslovnicama tabloida."

Stvari dovedene do apsurda

Taj banalni i prostački diskurs ima dva cilja, smatra Filip David: "Jedan je da se iznesu neke očigledne laži i da se na taj način kompromitiraju politički protivnici. Pošto vlast najveću opasnost vidi u Jankoviću i Jeremiću, to je pokušaj da se oni kompromitiraju i na ljudskom, a ne samo na političkom planu. Ono što je opasno je što neki običan čovjek, negdje u provinciji bez informacija, vjeruje u sve to, i to nije bez utjecaja. A drugi cilj je da se sve to dovede do apsurda. Da se pokaže koliko je sve to besmisleno, da su izbori besmisleni, da je potpuno besmisleno postojanje nekog oporbenog mišljenja. A pored toga ne postoji nikakva mogućnost da se od tih laži i prljavština obranite."

"Rječnik u ovoj kampanji, za koji je malo reći da je uličarski, stoga potpuno ukida bilo kakvu mogućnost normalnog političkog nadmetanja", ističe Filip David. Tamara Skrozza misli da je poanta ovakve kampanje "da se sve svede na to da je ljudima dosta i medija i informiranja i da će pustiti da se politika događa van njih i pored njih. Mislim da je to neki krajnji interes: da se i pored silnih medija živi u informativnom mraku. A na pragu smo toga. Jer, i pored svog tog obilja informacija mi imamo ljude koji su sve manje zainteresirani za ono što se događa oko njih, a sve više za ono što je njihov osobni, dnevni interes."

Što se krije iza prljave kampanje?

Vlast kao dodatnu vrstu pritiska na javnost, kao dio kampanje širenja straha, koristi tvrdnje kako čelnici oporbe spremaju nekad ukrajinski, a nekad makedonski scenarij. Postoje i različite verzije hoće li se to dogoditi prije, za vrijeme, ili nakon izbora. Tamara Skrozza kaže da je to posebna vrsta manipulacije, koja je inače zabranjena novinarskim kodeksima. "A nama se to ne događa samo u medijima, nego i na političkom i državnom nivou. To je u suprotnosti s društvom koje pretendira biti demokratsko, jer vi ne možete u takvom društvu plašiti ljude kako će ova ili ona ličnost izazvati krvoproliće, a sve to tvrdite također bez ikakvih dokaza i racionalnih osnova."

Često se upozorava da je ovakav politički folklor u Srbiji samo dimna zavjesa iza koje se krije čitav niz teških i nerješenih pitanja, od problema Kosova pa do ekonomskih problema. "Mi imamo jedan dugačak niz plasiranja dezinformacija, afera, uzbuna i slično, kojima je cilj zamaskirati nešto dublje, veće i opasnije", smatra Tamara Skrozza. „" tom smislu ni ovaj rječnik ni ova kampanja nisu nikakav izuzetak. Pravo pitanje je što ovog puta oni zaista zamagljuju? Na to pitanje nemamo odgovor, a da nas mažu, lažu i bacaju dimne zavjese je sasvim izvjesno. Recimo, dok smo se mi bavili Republičkom izbornom komisijom (RIK) i rezultatima izbora, baš te noći je rušena Savamala. I dok se mi sada bavimo time tko je plaćenik i izdajnik i hoće li Jelena Maćić vješati na bandere, i ima li Vučić mali ili veliki penis, nama se sasvim sigurno iza leđa događaju stvari koje će presudno utjecati na naše sudbine."

 

 

Komentara 34

Avatar SviSmoHrvati
SviSmoHrvati
11:49 19.03.2017.

A vi u Zagrebu samo spavajte i sanjajte nemjte se nikako ni dizat iz kreveta sto ce nam nacionalna ideologija , protuobavjestajne ustanove i diplomacija !

TW
TWITOIST
12:52 19.03.2017.

Normalno da '' Vucic'' [Aleksandar ] ima manju pisu od'' Vuka'' [ Jeremica ]

SV
Sveu6
12:45 19.03.2017.

To samo govori o biračkom tijelu na koje se cilja. Vučić na paranoidne koji su bar jednom nogom u kriminalu, a Seselj na krvoločno, prljavo dno društva koji umjesto rečenica koriste noževe, studiraju rijalitije i piske i kake tamo gdje jedu i spavaju. Zajedno Vučić i Seselj pobjedjuju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije