Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
malezijski avion

Potraga za Boeingom krenula tek 4 sata nakon što je nestao s radara

let MH370
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/2
01.05.2014.
u 15:50

Izvještaj malezijskog ministarstva prometa otkriva da se za nestanak aviona s leta iz Kuala Lumpura za Peking 8.3. doznalo tek 17 minuta od posljednjeg viđenja na radaru, te da je istraga krenula satima nakon toga...

Nakon pretrage avionima, brodovima i podmornicama gotovo su nestale sve mogućnosti da će malezijski zrakoplov Boeing 777 s 239 putnika, izgubljen negdje iznad Indijskog oceana još 8. ožujka, ikad biti pronađen, ali zato se nalaze novi detalji, koji bi se mogli činiti i ključnima, da ih se pravovremeno detektiralo.

Naime, za nestanak zrakoplova na letu MH370 iz Kuala Lumpur za kineski Peking doznalo se tek 17 minuta nakon što je nestao s radara, a službenici zračne kontrolu istragu i moguće spašavanje započeli su tek 4 sata kasnije!

 

O ovim potankostima piše CNN, navodeći ih iz preliminarnog izvještaja malezijskog ministarstva prometa, danas objavljenom. Izvještaj je poslan i UN-u, a u njemu se ističe kako je zrakoplov, kao što je poznato, nestao s radara u 1.21 u noći s radara u Kuala Lumpuru. Dotad je posada zrakoplova trebala javiti zračnoj kontroli u vijetnamskom Ho Ši Minu gdje se nalazi. No, umjesto toga, u 1.38 zračna kontrola pitala je posadu gdje su...

- Ostaje nam za pretpostaviti ili da kontrola u Kuala Lumpuru nije reagirala u tih 17 minuta, ili nije primijetila da je nešto čudno s avionom - prenosi CNN-ov novinar Richard Quest.

A odakle dolazi ovaj četverosatni jaz? Čini se da je nastao od vremena kad su dužnosnici uočili da aviona nema do onoga kad je pokrenuta spasilačka operacija.

Malezijski izvještaj otkriva zapis komunikacije između kontrole leta u Vijetnamu i one u Maleziji - iz Ho Ši Mina su Kuala Lumpuru u 1.38 dali upozorenje da ne mogu uspostaviti razgovor s pilotima leta MH370.

Upravo ono što se kasnije događalo, u ona 4 sata, jest krucijalno, ali ostaje nepoznato istražiteljima. Malezijska zrakoplovna kompanija ovih je dana obavijestila da je zrakoplov bez goriva vjerojatno ostao oko 7 i pol sati po polijetanju, što znači da je letio i u ta 4 sata, kao i par sati kasnije...

 

Komentara 4

XA
xaron
18:09 01.05.2014.

Ovakav nemar nije zabilježen u povijesti putnickog zrakoplovstva. Tu kompaniju treba primjereno kazniti ili je ukinuti jer nisu pokazali elementarnu brigu za sigurnost svojih putnika.

Avatar Rustem pasha Hirvat
Rustem pasha Hirvat
17:28 01.05.2014.

Bitno je da su si izvezli prišivke za odore sa logom MH370

PF
Peregrine Falcon
16:34 01.05.2014.

A kamo je to "krenula" potraga. Zar je potraga nešto što se kreće? Valjda je počela potraga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije