Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gatesove koke

Bill Gates daruje 100.000 kokoši najsiromašnijima

Bill Gates
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
11.06.2016.
u 09:50

Uzgojem pet kokoši i prodajom jaja farmer bi u Africi mogao ostvariti dovoljan prihod da se izvuče iz ekstremnog siromaštva

Suosnivač Microsofta i najbogatiji čovjek na svijetu Bill Gates pokrenuo je humanitarni projekt kojim će, vjeruje, ublažiti ekstremno siromaštvo u subsaharskoj Africi. Donirat će kokoši najsiromašnijim farmerima.

Visokokvalitetne nesilice

Prema njegovim izračunima, svaki farmer koji uzgaja pet kokoši prodajući jaja može ostvariti godišnji prihod od oko tisuću američkih dolara. Granica siromaštva u najsiromašnijim subsaharskim državama iznosi 700 dolara na godinu i na taj način farmeri bi ostvarili osnovni prihod za sebe i svoje obitelji. U sljedećih nekoliko mjeseci bit će ukupno podijeljeno 100.000 kokoši.

Gatesov je osnovni cilj poduprijeti 30 posto ruralnih obitelji u subsaharskoj Africi. Za razliku od kokoši koje se sada uzgajaju u tom području, kokoši koje Gates donira bit će cijepljene i dobrog zdravstvenog stanja čime će se “kokošji fond” u tom dijelu svijeta znatno oporaviti. Inače, UN procjenjuje da 41 posto stanovništva subsaharske Afrike živi u ekstremnoj bijedi.

Unatoč tomu, Gatesov plan već je potaknuo i neke nedoumice. Prije svega, pitanje je gdje će i na koji način farmeri naći dovoljno visokokvalitetne hrane za prehranu životinja bez koje razina produktivnosti pada. Pojednostavljeno, bez balansirane hrane kokoši ne nesu onoliko jaja koliko ih nesu na suvremenim farmama. Drugo je pitanje hoće li nagla pojava velikog broja jaja na tržištu srušiti njihovu cijenu i ugroziti ekonomsku računicu cijelog projekta. Gates smatra da su to mogući rizici, ali da svakako vrijedi pokušati.

Najveći filantrop u povijesti

Inače, Bill Gates jedan je od najvećih filantropa u povijesti. Prije nekoliko godina prenio je najveći dio svog osobnog bogatstva na zakladu “Melinda and Bill Gates Foundation” koja razvija cijeli niz globalno značajnih socijalnih programa, posebno onih s naglaskom iskorjenjivanja ekstremnog siromaštva.

Tako je zaklada već radila i na poboljšanju navodnjavanja u Africi, a projekt s kokošima njegova je nadogradnja.

Komentara 21

ZA
ZAGORECTENEJ
10:26 11.06.2016.

Bill ne donira nista, sigurno je ranije investirao u dionice peradi, i ovo je reklama od koje ce na kraju zaraditi, isto kao sa cjepivom.

RO
robertbruckner
11:28 11.06.2016.

Stara kineska poslovica kaze: nemoj nikad drugome dati ribu da je jede, nauci ga kako da si sam to ulovi-to je mudrost cijele filozofijeonima na onim podrucjima.

FL
Flashover2
13:09 11.06.2016.

Bolje da im donira kondome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije