Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traže izmjenu zakona

Političari Republike Srpske osporavaju legitimnost Ustavnog suda BiH

Milorad Dodik
Foto: Dejan Moconja/PIXSELL
29.11.2015.
u 21:48

Dodik je predložio da se zbog toga svi dužnosnici iz reda bosanskih Srba povuku iz tijela vlasti na državnoj razini i tako blokiraju funkcioniranje BiH no to ipak nije prihvaćeno

Vlasti Republike Srpske zatražit će hitnu izmjenu zakona o Ustavom sudu Bosne i Hercegovine i neće pristati provoditi njegovu presudu kojom je 9. siječnja kao dan RS proglašen neustavnim, najavio je u nedjelju u Banja Luci predsjednik RS Milorad Dodik nakon sastanka s predstavnicima važnijih političkih stranaka sa srpskim predznakom.

Dodik je ovaj sastanak sazvao nakon što je Ustavni sud BiH ranije ovog tjedna donio odluku kojom je odlučio kako 9. siječnja kao dan RS nije sukladan ustavu BiH jer odražava interese samo srpskog naroda.

Odlučujući po prizivu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Ustavni je sud praktično tek potvrdio ranija stajališta Venecijanske komisije Vijeća Europe kako 9. siječnja 1992. godine koji se obilježava kao dan RS podsjeća na ratna zbivanja i pokušaj secesije dijela BiH na štetu hrvatskog i bošnjačkog naroda.Sadašnje vlasti RS drže kako je to zapravo politička, a ne pravna odluka.

Dodik je predložio da se zbog toga svi dužnosnici iz reda bosanskih Srba povuku iz tijela vlasti na državnoj razini i tako blokiraju funkcioniranje BiH no to ipak nije prihvaćeno.Umjesto toga je odlučeno da se od parlamenta BiH zatraži izmjena načina donošenja odluka.

-Tražimo da se (iz suda) izbace strani suci- kazao je Dodik. Ukoliko se to ne bi dogodilo razmotrit će se dalje mjere uključujući provedbu referenduma o odluci Ustavnog suda BiH.
-Potpuno smo jedinstveni- kazao je Dodik najavivši kako će vlasti RS u narednim tjednima predložiti novi zakon o Ustavom sudu BiH.

Suglasnost s ovim stajalištima potvrdio je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić koji je inače Dodikov politički protivnik.
Bosić je ustvrdio kako je Ustavni sud BiH "odavno uzeo ovlasti koje mu ne pripadaju". "On prekraja zakona i ustave (entiteta) te mijenja ustavni ustroj BiH", kazao je Bosić ocijenivši kako je time Ustavni sud zapravo postao novi Ured visokog predstavnika (OHR).

-Mi smo protiv takvih političkih procesa- kazao je Bosić ustvrdivši kako se to čini donošenjem odluka temeljem glasova dvoje sudaca iz reda bošnjačkog naroda i troje inozemnih sudaca.
Ustavni sud BiH i danas funkcionira kao tijelo uspostavljeno Daytonskim sporazumom. U njegovu su sastavu po dva suca iz reda tri konstitutivna naroda i troje inozemnih sudaca.
U RS-u su nezadovoljni takvim omjerom snaga i tvrde kako većina odluka bude zapravo nametnuta zahvaljujući odlukama inozemnih sudaca.

>>'Odnos Srba i Bošnjaka ključ mira na Balkanu'

>>Osuda NDH odgovor na deklaraciju o Srebrenici

Komentara 16

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
23:30 29.11.2015.

Ako se zarati u BiH ja cu ovaj put biti na strani Srba .A valjda ce nam i Rusi pomoci.Citajuci komentare na Hrvatskim i Srpskim stranicama shvatio sam da su se Bosnjaci 2 puta borili na pogresnoj strani.Sto je mojj djed skrivio u drugom svijetskom oni su nama vratili u Srebrenici sad smo 1;1.Brzo cemo istjerat vehabije do hrvatske odakle su dosli uz pomoc zapada a vi ih vratite kako ste ih i pustili da udu,A usrase ako se budu bunili i njih cemo protjerati iz BiH.

Avatar nekakav
nekakav
07:34 30.11.2015.

zašto se daytonski sporazum skriva? možda zato da današnji političari ne bi mogli znati koja su im sve prava tim papirom data, a koja oduzeta? sve je jasnije da bosnom ne vladaju predstavnici naroda, nego predstavnici amerike, dijela europe. a a za sve što ne štima u bosni optužuju se lokalni političari. ajd jednom za svagda shvatite da je bosna podijeljena, da su narodi zavađeni, ipak je palo poprilično krvi da bi se moglo pod tepih s time. i treba bosnu tako i razdijeliti, svako svome, ono što ostane neka bude država, kakva takva, bit će bolje rješenje nego ovo što danas imamo. običan kanton/županija, pa ima strukturu manje države, sve ministar do ministra. pojedini kantoni imaju više zaposlenih u kantonalnim institucijama nego što imaju najveća poduzeća na njihovom području zaposlenih! bosanci, riješite se vi tih stranaca, oni na vašoj muci zarađuju lijepe novce, jer su kao potrebni. da ima malo mudrosti u ta 3 naroda iz bosne, odbacili bi oni njih sve do kipa (ne)slobode. rs, kako god ona nekome bila mrska, je stvarnost, i neće se ukidati. malo se previše oko toga vode rasprave, a bez rezultata. sva sreća da srbija nije ušla u rat 95-e. rs bi bila 85% bosne. aha, sad ćemo da bi onda i srbija dobila po tamburi... pa ne znam od koga to, osim ako se ne računa da bi onda amerikanci po srbiji tukli. ali čemu to onda gledati kao neku hrvatsku snagu?

PE
pekimrak
09:08 30.11.2015.

Nepipaj nediraj RS necemo ni mi vas u Federaciji . Slavite pocetak rata u Bih pa vas nediramo neinteresuje te nas a Hrvati ko vam je kriv pa nemate svoj entitet taj isti Milorad Dodik (koga mrzim) hoce da vamm ga da a vi nesto mudrujute niko vam nije kriv nego vi sami sebi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije