Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALEKSANDAR VUČIĆ:

'Odnos Srba i Bošnjaka ključ mira na Balkanu'

Aleksandar Vučić
Foto: HINA/POOL/Lana Slivar Dominic/PIXSELL
04.11.2015.
u 20:59

Srbijanski premijer izabrao je pogrešne partnere – trebao je razgovarati s obje entitetske vlade, kazao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik

Poruke o partnerstvu i suradnji, četiri potpisana ugovora i desetak najavljenih projekata i inicijativa, rezultati su prve zajedničke sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i vlade Republike Srbije, koja je danas održana u Sarajevu.

Ekonomija u prvom planu

Ekonomija je bila u prvom planu dvodnevnog druženja dviju državnih vlada, ali premijeri Denis Zvizdić i Aleksandar Vučić nisu propustili istaknuti i političko značenje ovog događaja.

– Ova je sjednica izuzetno važna iz nekoliko aspekata iako prave rezultate treba očekivati nakon druge ili treće zajedničke sjednice državnih vlada. Prije svega važan je politički aspekt jer mi nakon ratnih sukoba prvi put održavamo zajedničku sjednicu izvršnih organa vlasti, s koje šaljemo poruku svim našim građanima o zajedničkom rješavanju problema, međusobnom razumijevanju i racionalnom pristupu budućnosti. Ovo ne mora biti poruka ljubavi, ali može biti suprotstavljanje mržnji i sukobima – istaknuo je Vučić odbacujući uopće mogućnost "razmišljanja o novim sukobima". Govoreći o kupnji modernog oružja iz Rusije za potrebe Vojske Srbije, Vučić je kazao da je odluka "nekih zemalja iz regije" da nabave lansirne rampe s balističkim raketama kap koja je prelila čašu.

– Mi ne nabavljamo nikakvo ofenzivno oružje. Ne planiramo i nije nam ni na kraj pameti i ta vrsta ludila ne postoji kod nas da bilo koga, bilo gdje i bilo kada napadamo. Mi imamo samo jednu obvezu, a to je da zaštitimo građane Srbije – kazao je Vučić te dodao da osobno jamči građanima BiH da se ne moraju brinuti. 
Osvrnuvši se na izjavu njemačke kancelarke, Angele Merkel o mogućem izbijanju sukoba na Balkanu, Denis Zvizdić je rekao da bi se pitanje izbjeglica znatno zakompliciralo kad bi Njemačka i Austrija zatvorile svoje granice. Kaže da bi u tom slučaju situacija bila prilično teška za zemlje Balkana, ali da u drugom kontekstu nema govora o bilo kakvim sukobima na Balkanu.
I ovu je prigodu Vučić iskoristio da naglasi značenje dobrih odnosa između Bošnjaka i Srba za stabilnost zapadnog Balkana.


– Za Srbiju su jako važni odnosi s BiH iako prirodno volimo RS. Odnos Srba i Bošnjaka ključ su mira na Balkanu. Mi i Bošnjaci smo toliko slični jer nas dijeli samo religija. Pa što nas to dijeli osim religije – kazao je Vučić.

Velike mjere sigurnosti

Iako je dolazak članova vlade Srbije u Sarajevo popraćen velikim sigurnosnim mjerama, nikakvih incidenata nije bilo. Poučeni ljetošnjim iskustvom iz Srebrenice, domaćini su se ovaj put potrudili da ne bude ni prilike za takvo što. Dolazak Vučića u Sarajevo najviše je zasmetao predsjedniku RS Miloradu Dodiku koji je izjavio kako je srbijanski premijer "izabrao pogrešne partnere za razgovor" jer entiteti imaju vlade, a da je Vijeće ministara BiH tek "pomoćno tijelo" Predsjedništva BiH.

>> Europska unija i SAD upozoravaju: Dodik ruši Dayton

>> Vučić o izjavi Angele Merkel: Situacija na Balkanu u političkom smislu nije ružičasta

Komentara 6

DU
Deleted user
21:26 04.11.2015.

gubavce ne uvlaci se u guzicu,vec odavno je za vas odzvonilo dobar srle tote serbe

Avatar Illyrian-Albanian
Illyrian-Albanian
22:41 04.11.2015.

Suočavanje Srbije sa svojom prošlošču ključ mira na Balkanu i šire.

Avatar Ibrahim-Vitez-Pjanic
Ibrahim-Vitez-Pjanic
06:22 05.11.2015.

Da je Vucic dobar ne bi mu trebalo duplo ljudi da ga cuva.Nije dobrodosao ni u jednu susjednu zemlju cak ne i Crnu Goru.Naucio da sjedi na dvi ili tri stolice i misli da je pokupio svu pamet svijeta aa svako ga prokuzio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije