Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Hrvatskoj je na vlasti antikulturna koalicija

Svi u rovove! Kultura više nema drugog izbora uz ovakvu politiku

ulični svirač
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
02.04.2014.
u 11:56

Državni proračun svake je godine sve veći, a dio namijenjen kulturi sve manji

Direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac godinama je u Srbiji bio jedan od najžešćih kritičara vladinih kulturnih politika. A onda ga je lani Dačić pozvao da bude ministar. Mandat mu je trajao pola godine i završio je raspisivanjem prijevremenih izbora u Srbiji na kojima Tasovac ni na koji način nije sudjelovao. Ostao je izvanstranačka, nezavisna te i dalje vrlo tražena osoba, tako da je vrlo vjerojatno da će mu i novi premijer Vučić ponuditi da nastavi posao u Ministarstvu kulture.

Kratkotrajni prvi mandat Tasovac je u jednom razgovoru ovako opisao: "Kako god da je stanje loše, vjerujem da javnost vidi da se nešto mijenja, makar utoliko da smo podigli zavjesu i iskopali rovove, započeli borbu i usmjerili reflektore, ali ne prema problemima, već prema rješenjima."

I ono najvažnije: da bi ispunila Tasovčeve uvjete i podržala njegove planove srpska je Vlada budžet Ministarstva kulture (i informiranja) podigla sa 0,6 na čak 1,5 posto ukupnog državnog proračuna. Takav je potez logičan. Kao u nogometu. Ako dovedete igrača od kojeg puno očekujete onda mu morate dati i odgovarajuću minutažu na terenu.

Rijetke su države i političari sami po sebi zagrijani za kulturu, osim tamo gdje svi znaju da kultura nije samo trošak, nego i zarada. Za kulturu je utoliko više važno da se na čelu ministarstava i važnih kulturnih institucija nađu kompetentne, ali uz to i snažne, prodorne, karizmatične, borbene i u javnosti prepoznatljive ličnosti.

Doista logično, ali ne i u Hrvatskoj. Andrea Zlatar Violić dočekana je na mjestu ministrice kulture s oduševljenjem i velikim očekivanjima. Ali, to je bilo samo raspoloženje publike i struke. Selektoru i ostatku ekipe taj igrač ne treba.

Proračun hrvatskog Ministarstva kulture najmanji je u povijesti: 0,49 posto državnog proračuna. I ne, to nije posljedica krize, nego antikulturne politike. Statisika je neumoljiva: u posljednjih pet godina novac za kulturu umanjen je za dvadeset posto, a ukupni državni proračun istodobno je povećan za trideset posto. Hrvatskoj Vladi kultura ne treba jer i ne zna što bi s njom.

Nažalost, ministrica je članica HNS-a i na taj način dio te antikulturne koalicije kojoj se ne uspijeva suprotstaviti, a po resoru joj vlastita stranka harači stranačkim kadroviranjem umjesto stručnog. Kulturi nema druge nego u rovove. S ministricom ili bez nje. Izbor je njezin.

Komentara 1

JA
jaspers
10:59 03.04.2014.

Ne može Brane mentalno iz Beograda i gotovo…..Inače, točno napisano, sviđa mi se ovo "antikulturna koalicija"….

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije