Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spasite Karolinu

Matematičkom igrom upoznajte ljepote Karlovačke županije

igra
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
11.06.2014.
u 16:28

Učenice OŠ Grabrik i njihova mentorica na Festivalu u Puli dobile su zahvalnicu za orginalan način upoznavanja zavičaja kroz matematiku

U dvorcu je princeza Karolina i čeka svog spasitelja. Dvorac Dubovac čuva opasni zmaj Drago koji svakom vitezu na kraju njegova putovanja postavlja Zmajevu zagonetku. Moraju dobro promisliti, jer natječu se za princezinu ruku tako što će je spasiti od opasnog zmaja.

Karlovački suvenir

To nije nova bajka, nego sadržaj matematičke društvene igre “Spasi Karolinu”.Osmislile su je učenice 8. a razreda karlovačke OŠ Grabrik Ivana Krivačić, Martina Benković, Katarina Kotić, Mia Momčilović i Petra Skukan pod mentorstvom profesorice Tee Borković.

Službeno su je predstavile na 9. Festivalu matematike u Puli gdje su primile zahvalnicu za originalan način upoznavanja zavičaja kroz matematičku igru i nagradu, društvenu igru Osvoji Jadran.

Festival se sastoji od natjecateljskog dijela i prikaza matematičkih projekata. Okušalo se čak 600 učenika, a OŠ Grabrik ovo je drugo sudjelovanje. Prije četiri godine učenici su se predstavili društvenom igrom “Pogodi tko sam?“ koja je proglašena i karlovačkim suvenirom za 2010. godinu. Sada imaju novi adut.

– Igra je zamišljena kao natjecanje u znanju i vještini rješavanja matematičkih zadataka. Sudjeluju četiri igrača i moderator. Igrači su vitezovi koji pristižu iz okolnih gradova, Ozlja, Siska, Slunja i Ogulina. Moderator je član koji čita uvod u igru i tumači pravila igre, dijeli pitanja i provjerava točnost rješenja koje nude igrači.

Oni pak igraju simultano, na ploči po kojoj pomiču pijune za onoliko koraka koliko osvoje bodova rješavanjem odabranog zadatka. Svaki od četvorice igrača mogu birati način na koji će pobijediti, rješavanjem matematičkih zadataka, kojima sami biraju težinu.

Određuju i brzinu svog napredovanja prema dvorcu Dubovcu – objašnjavaju karlovačke osmašice.

Osvoji princezinu ruku

Dodaju da je tu kao završni test sposobnosti igrača i Zmajeva zagonetka. Ona je zapravo posljednji vitezov korak do osvajanja princezine ruke. Zadovoljni još jednim vrijednim rezultatom, škola Grabrik ponosna je i što je na ovaj način prezentirala Karlovac i Karlovačku županiju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije