Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
A TEK MU JE 18

'Više nisam dečko sa Srednjaka nego me etiketiraju kao dečka od 20 milijuna eura'

Joško Gvardiol
Foto: RB Leipzig
1/4
04.10.2020.
u 12:00

– Na svu sreću, i ne vozim motor, auto sam prije par mjeseci naučio voziti… Ne skijam, ne igram mali nogomet. I da nema tih ograničenja, znao bih što mogu i gdje su granice.

Joško Gvardiol sa svojih 18 godina postao je najveća Dinamova zvijezda. Svojim igrama, ali i ponašanjemi radom, ovaj je tjedan postao igrač RB Leipziga. Potpisao je ugovor s bundesligašem, ali se vratio u Maksimir gdje će još neko vrijeme igrati u plavom dresu na posudbi. I vratio se na vrijeme da bi igrao u utakmici play-offa Europske lige protiv Flore. Dinamo je ušao u skupinu Europske lige, a može li otići i dalje uz CSKA, Feyenoord i Wolfsberger?

– Skupina je prolazna i sve moramo učiniti da to i ostvarimo. Siguran sam da protivnici nisu bili zadovoljni kada su vidjeli naše ime u svojoj skupini i tako se trebamo postaviti. Imamo reputaciju i idemo je potvrditi dobrim igrama i prolaskom skupine – kazao je Joško Gvardiol.

Navijat ću za Leipzig

I u igri s Ferencvarosem i s Florom momčad je imala crnu rupu, kako to?

– Ali to je normalno. Nema momčadi na svijetu koja nema crne rupe. Evo, City neki dan primi pet komada od Leicestera, Bayern od Hoffenheima primi četiri gola… I ne vidim toliko kritika kao kod nas. To je teret koji prati Dinamo i s kojim se moramo nositi. Na nama je da te crne rupe svedemo na minimum.

Nakon potpisa za Leipzig, igrali ste za Dinamo protiv Flore, je li bilo neobično, kako ste se osjećali, mirnije, ili je bilo nervoze?

– Nije bilo nervoze. Pristupio sam utakmici kao i svakoj dosad. Znam da će pristup kritičara biti drukčiji prema meni, ali to je nešto s čime se mogu nositi jer me to čini boljim igračem, volim izazove.

Koliko ćete biti pod povećalom Leipziga, a koliko on pod vašim u Ligi prvaka?

– Sigurno će pratiti moje igre, ipak sam ja njegov igrač, kao što ću i ja gledati svaku njegovu utakmicu i navijati za svoje buduće suigrače. Dok im se ne priključim, RB Leipzig će u meni imati najvećeg navijača, kao što će to imati Dinamo kada odem iz Maksimira.

Službeno ste suigrač Danija Olma, koliko vam je on pomogao pri odluci o odlasku u Leipzig, što vam je savjetovao?

– Od Danija sam tražio savjete koje on sa svojim iskustvom ima. Rekao mi je neke stvari koje ću zadržati za sebe i puno mu hvala na tome. U njegovim riječima osjetio sam da se doista veseli što ćemo biti suigrači, kao što se i ja tome radujem.

Kakva su očekivanja Leipziga od vas dok ste u Dinamu?

– Ne znam, ali pred mene nisu stavili ništa drugo osim da se nastavim razvijati igrački i da uživam u nogometu kao i dosad. Svjestan sam da u oku javnosti više nisam onaj dečko sa Srednjaka koji se vozi tramvajem nakon utakmice nego da me etiketiraju kao dečka od 20 milijuna eura. To je pritisak za koji sam znao da će doći potpisivanjem ovog ugovora i s time se mogu i moram nositi.

Oni su željeli da ostanem u Dinamu

Jesu li vam postavili nekakva ograničenja, kao da ne vozite motocikl, ne skijate, ne igrate mali nogomet i slično?

– Na svu sreću, i ne vozim motor, auto sam prije par mjeseci naučio voziti… Ne skijam, ne igram mali nogomet. I da nema tih ograničenja, znao bih što mogu i gdje su granice.

Kad ste odlučili da ćete ipak otići iz Dinama?

– Kada je Dinamo prihvatio ponudu RB Leipziga. Znate da se nisam previše gurao da idem jer mi je lijepo u Maksimiru. Dinamo je moj klub, razvijam se i ovdje imam sve potrebno. No, svjestan sam da Dinamo ne živi od sponzora, ulaznica i TV prava kao klubovi iz liga petice i da smo mi mladi igrači jedini njegov zalog da bude ono što jest: najbolji klub ovog dijela Europe. I znao sam da će rastanak doći brže nego što sam htio te sam se pripremao za to.

Ponuda Leedsa bila je financijski bolja, no radije ste otišli u Leipzig, zašto?

– S agentom Marjanom Šišićem imao sam dogovor da me upozna s detaljima kada nešto bude konkretno i službeno, a Leeds je to bio. Svjestan sam veličine tog kluba, engleske lige i ponude koja je stigla, ali od početka sam imao neka svoja razmišljanja – igrački razvoj mi je na prvome mjestu. I dalje mi je san igrati u Engleskoj, ali do toga želim doći potpuno spreman. Sada mislim da još nije bilo vrijeme za taj korak i to je prevagnulo u odluci.

Koliko je bila vaša želja, a koliko Dinamova da ostanete na posudbi u Maksimiru?

– To je prije svega bila želja Leipziga, a ja nisam imao ništa protiv. Zapravo, navijao sam u sebi za takav rasplet. Kada sam vidio da Zoran Mamić nema ništa protiv, svi smo se složili da će tako i biti – zaključio je Joško.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije