Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mak-Hrv 1:2

VIDEO Hrvatska naplatila pogreške i odnosi tri boda iz skopskog pakla

makedonija-hrvatska (1)
Sanjin Strukić/Pixsell
12.10.2012.
u 19:36

Hrvatska je u trećoj utakmici u kvalifikacijskom ciklusu, na teškom gostovanju kod Makedonije pobijedila 2:1 golovima Ćorluke i Rakitića.

Hrvatska je u trećem nastupu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014., pobijedila Makedoniju na teškom gostovanju u Skoplju 2:1.

Stadion Filip II. nije neprijateljski dočekao hrvatsku reprezentaciju, čak ni naše navijače. Makedonci i Hrvati zajedno su cijelo poslijepodne pjevali po skopskim restoranima i kafićima, a već od 17 sati stadion se počeo puniti.

Hrvatska reprezentacija odigrala je u Skoplju najbolje prvo poluvrijeme pod Štimčevim vodstvom. Unatoč vodstvu Makedonaca, vatreni nisu izgubili glavu i vrlo brzo, strpljivom, čvrstom i agresivnom igrom vratili su se u igru. Na žalost, tek je pogodak Makedonaca bio okidač za eksploziju Štimčeve momčadi. U 16. minuti Ibraimi, bratić dinamovca Ademija, okrenuo je Ivana Strinića i smireno matirao vratara Pletikosu. Pogotku Makedonaca prethodio je očigledan prekršaj na Ognjenu Vukojeviću, no danski sudac nije se oglasio.

Prljavi start Ristića

Inače, Makedonci su u startu utakmice pribjegavali preoštrim, čak i prljavim startovima. Tako je Stevica Ristić brutalno pokosio Srnu bez lopte, s leđa, i odmah dobio žuti karton. Makedonci su se nakon pogotka povukli, svi si stali iza lopte i zatvorili se u bunker, kao i prošli mjesec u Maksimiru. To im se u prvom poluvremenu pokazalo kako promašena strategija, jer Hrvatska je potpuno dominirala i stvarala šansu za šansom.

Prvi je zaprijetio Nikica Jelavić, ne realiziravši čisti zicer glavom u 25. minuti. Šest minuta kasnije Mandžukić je ubacio s desne strane, a na loptu je prvo zakasnio Perišić, a onda i Rakitić. Makedonci su bili potpuno obezglavljeni i napokon su kapitulirali u 33. minuti.

Čarli poput centarfora

Rakitić je ubacio iz kuta, lopta je preletjela jednog makedonskog obrambenog igrača i pala u noge Ćorluki, koji je poput vrhunskog centarfora smiruje i pogađa s pet metara. Na kraju prvoga poluvremena još jedna sjajna prigoda. Slobodan udarac sa 35-40 metara od gola, svi su očekivali ubačaj, no Rakitić je opalio po golu i vratar Bogatinov, koji je izašao malo naprijed, jedva je odbio loptu u korner.

U vrlo solidnom prvom poluvremenu Hrvata nedostajao je samo doprinos Marija Mandžukića, ovoga puta žrtvovanog na poziciji povučenoga napadača. Mandžo je u Bayernu čista, neuhvatljiva špica, dok mu je kod Štimca oštrica otupljena. Srećom, Hrvatska je u Skoplju imala raketu, Ivana Rakitića u briljantnome izdanju. Ivan je u 60. minuti opet iz slobodnog udarca potegnuo s više od 30 metara, ovoga puta vratar Bogatinov bio je prekratak i lopta je odsjela u mreži. Štimca je tako spasio igrač kojega nakon prve utakmice s Makedoncima u Zagrebu - prekrižio.

Utakmica u Skoplju ostat će upamćena i po prvom nastupu Sammira za hrvatsku reprezentaciju. Mamićev mezimac odigrao je posljednjih pola, a Štimac ipak nije zaigrao s dva Brazilca. Umjesto očekivanoga Eduarda, minutažu je dobio Nikola Kalinić i zapucao veliki zicer u 77. minuti. Imala je Hrvatska još neke šanse (Srnina vratnica u 93. minuti), ali rezultat se nije mijenjao i Štimac i njegovi vatreni u Zagreb se vraćaju s tri vrlo vrijedna boda.

 

>>Štimac: Valjda će sad i navijačima doći iz guzice u glavu...

>>Belgija razbila Srbiju usred Beograda, preokret Walesa

>>Štimac i kapetan Srna žestoko se posvađali nakon utakmice

>>Sammir: Zvižduci naših navijača s tribina? Nisam ih čuo...

>>Rakitić: Izbornik kaže da je terapija uspjela? Idemo dalje s terapijom!

>>'Kad igramo s Mandžukićem i Jelavićem malo smo hendikepirani'

 

TIJEK UTAKMICE:

90'+3 Kraj utakmice. Hrvatska je upisala i drugu pobjedu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

90'+3 Srna je pogodio vratnicu iz slobodnjaka!

90' Pandev dobio žuti karton.

89' Nova prilika za Hrvatsku, ali Badelj je neprecizan.

87' VELIKA PRILIKA ZA HRVATSKU! Perišić si je sam izradio šansu, ali se u ključnom trenutku, prilikom šuta s nekih 5-6 metara s desne strane, poskliznuo...

85' Makedonija je malo pojačala ritam i pritisnula Hrvatsku.

84' Nakon gužve Noveski puca, lopta se neugodno odbija od naših braniča i odlazi u novi korner.

84' Badelj ulazi umjesto Modrića.

83' Opasna situacija pred našim vratima, ali Srna izbacuje u korner u zadnji tren.

82' Umjesto Popova ulazi Hasani.

77' VELIKA PRILIKA ZA HRVATSKU! Kalinić je primio jednu loptu na 10-ak metara od Kalinića, neometan je primirio i pucao. Činilo se da će to biti konačni udarac Makedoniji, ali hrvatski napadač promašuje sjajnu šansu.

75' Grnčarov je ušao umjesto Šikova kod Makedonije.

75' Modrić je dobio žuti karton.

74' Šimunić je vratio jednu loptu Pletikosi koju su domaći igrači umalo presjekli. Nepotrebno je iskusni reprezentativac "zakuhao" pred našim golom.

73' Štimac vadi i drugog napadača Mandžukića kojega mijenja Kalinić.

70' Vukojević je dobio žuti karton zbog profesionalnog prekršaja na Pandevu.

68' Sammir je ušao u kazneni prostor, slomio svoga čuvara Noveskog, pokušao proigrati Mandžukića, ali lopta se od Noveskog ipak odbija u korner.

65' Zanimljiva odluka izbornika Štimca. Iz igre izvlači Jelavića, a uvodi debitanta Sammira!

64' Sjajnu priliku iz slobodnjaka imali su Makedonci, ali prekombinirali su se i lopta pogađa živi zid.

63' Ćorluka je dobio žuti karton nakon prekršaja na rubu kaznenog prostora.

60' GOOOOOOOL!!! RAKITIĆ JE ZABIO EUROGOL ZA VODSTVO HRVATSKE! Ivan je nešto slično pokušao i u prvom dijelu, tada je Bogatinov krajnjim naporom izbacio loptu, ali ovaj put nije uspio. Naš je veznjak iskosa s lijeve strane, s nekih 30 metara od gola, umjesto da ubaci, pucao izravno na vrata i prevario makedonskog čuvara mreže!

54' Prva izmjena na utakmici. Šumulikoski izlazi, a umjesto njega u igri je Gligorov.

51' Hrvatska opasno živi ovih nekoliko minuta. Tričkovski je ubacio s lijeve strane, no previsoko za Ristića.

50' Pandev je malo ispremiješao našu obranu, ušao u šesnaesterac i onda teatralno pao. Norveški sudac nije nasjeo na njegovu glumu.

46' Počelo je drugo poluvrijeme, ni jedan izbornik nije mijenjao postave.

45' Kraj prvoga dijela.

44' Strinić je ponovo probio lijevi bok, odigrao povratnu, ali Makedonci panično izbijaju. Dobro Hrvatska stoji nakon pogotka na terenu.

44' KAKAV UDARAC RAKITIĆA! Imala je Hrvatska slobodni udarac na nekih 35-40 metara od gola. Svi su očekivali ubačaj, no Rakitić je opalio po golu i domaći vratar Bogatinov, koji je izašao malo naprijed, jedva je odbio tu loptu.

39' Mala stanka u igri nakon nezgodnog pada Popova na rame.

32' GOOOOOOOL ZA HRVATSKU! ĆORLUKA STRIJELAC! Rakitić je ubacio iz kuta, lopta je preletjela jednog makedonskog obrambenog igrača i pala u krilo Ćorluki koji je smiruje i pogađa  s pet metara.

31' VELIKA PRILIKA ZA HRVATSKU! Mandžukić je ubacio s desne strane, ali na loptu prvo kasni Perišić, a onda i Rakitić koji bi je, da ju je stigao, samo trebao ugurati u praznu mrežu.

25' PRILIKA ZA HRVATSKU! Iz tog kornera Rakitić je ubacio, Jelavić pucao glavom, ali malo iznad vratnice. Bila je to naša najbolja šansa dosad!

25' Perišić je ukrao loptu makedonskoj obrani u 16 metara, ali domaćini izbacuju loptu u korner u zadnji tren.

23' Strinić je probio lijevi bok, ubacio, ali Popov je bio viši u skoku od Jelavića.

21' Pucao je Perišić s 20-ak metara, ali lopta je otišla daleko od gola.

16' GOL! MAKEDONIJA VODI 1:0! Ibraimi je zabio. Primio je veznjak Makedonije loptu na nekih 18 metara, slomio svoga čuvara i s ruba kaznenoga prostora precizno pogodio sam desni donji kut Pletikosinih vrata.

15' PRILIKA ZA HRVATSKU! Rakitić je ubacio iz kuta, Ćorluka najviše skočio, ali promašio je loptu glavom s nekih 7-8 metara od gola.

14' Srna je proigrao Jelavića, on zavrnuo prema sredini, ali makedonska obrana odbija loptu.

12' Novi oštar start Makedonaca. Demiri je opalio po nogama našega Vukojevića. Previše grubosti dopušta norveški sudac.

11' Ibraimi je ubacio s desne strane, no lopta je išla previsoko za Ristića.

8' Žuti karton za Ristića. Bila je to čista namjera da se Srnu udari po nogama s leđa jer makedonski igrač nije nikako mogao do lopte.

7' Prva malo opasnija situacija. Nakon duge lopte preko zadnjega reda Makedonaca, domaći vratar bio je tek malo brži od Jelavića.

6' Mala gužva na travnjaku nakon malo oštrijega starta Šumulikovskog.

1' Počeo je dvoboj u Skoplju

 

Igor Štimac odlučio je krenuti utabanom stazom. U kvalifikacijskom dvoboju protiv Makedonije u Skoplju na teren će poslati gotovo istih 11 igrača koji su na otvaranju Europskog prvenstva, pod vodstvom Slavena Bilića, pregazili Irsku 3:1. Jedina promjena je na stoperskoj poziciji, gdje je umjesto Schildenfelda upao Šimunić.

Štico je tako na Makedonce poslao pakleni dvojac Mandžukić - Jelavić, igrače koji su zabili sva tri gola u spomenutom dvoboju na EP-u.

Sastav Hrvatske: Pletikosa - Srna, Ćorluka, Šimunić, Strinić - Rakitić, Vukojević, Modrić, Perišić - Mandžukić, Jelavić.

Sastav Makedonije: Bogatinov - Georgievski, Noveski, Šikov, Popov - Šumulikovski, Demiri - Ibraimi, Pandev, Tričkovski - Ristić.

Dodajmo da je glavni sudac večerašnje utakmice Norvežanin Peter Rasmussen.

Komentara 108

SL
slavicabosnjak317
19:46 12.10.2012.

idemo vatreni!

DU
Deleted user
19:59 12.10.2012.

...pa ti i je, principijelno, trenutno najboljih 11 koje imamo...sve ostalo i svi ostali su ipak samo zamjene...

SL
slavicabosnjak317
22:26 12.10.2012.

Bravo kockasti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije