Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drugi krug

Strijelci nikad raspoloženiji, ne zna se ni jedan putnik

'Spanish supporters cheer before their Group C Euro 2012 soccer match against Ireland at the PGE Arena in Gdansk, June 14, 2012.    REUTERS/Juan Medina (POLAND  - Tags: SPORT SOCCER)  '
Foto: 'JUAN MEDINA'
1/11
16.06.2012.
u 21:14

Obični navijači kao i stručnjaci slažu se u jednoj stvari – Euro u Ukrajini i Poljskoj najbolje je veliko natjecanje u posljednjih nekoliko godina.

Nakon dva odigrana kola nije siguran nijedan putnik za četvrtfinale.

Najbliže ovoj neizvjesnosti bio je EP u Portugalu 2004. godine kad je nakon dvije utakmice samo Češka imala osiguran plasman u drugi krug.

– Ovo je definitivno najbolje veliko nogometno natjecanje u zadnjih nekoliko godina. A i Hrvatske se svojom izvedbom u prvoj utakmici uklopila u ukupnu sliku. Otvaranje protiv Irske, rezultatski i igrački, bilo je jedno od naših najupečatljivijih – istaknuo je trener Branko Ivanković.

Euro u Poljskoj i Ukrajini odnio je i epitet najučinkovitijeg natjecanja nakon uvodna dva kola. Postignuto je 46 golova, što je prosječno gotovo tri gola po susretu. Najbliže ovoj učinkovitosti je SP 2002. godine u Južnoj Koreji i Japanu sa 2,5 gola po utakmici, dok su strijelci najviše zakazali prije dvije godine u JAR-u na SP-u kad su u prosjeku postizana samo dva gola.

– Izbornici su odlučili prihvatiti borbeni i napadački nogomet, što se odrazilo na broj golova. I dok je prije bilo normalno da se u 1. kolo uđe opreznije, s daleko više kalkuliranja, ovaj put to nije bio slučaj – dodaje Ivanković.

Sada se, uoči posljednjeg kola, ne zna ni jedan putnik za drugi krug, najmanje je neizvjesnosti bilo na SP-u u Njemačkoj 2006. godine, kad je čak sedam reprezentacija i prije zadnjeg kola po skupinama izborilo četvrtfinale.

– To pripisujem činjenici da je puno reprezentacija pretrpjelo promjene. Mnogo je novih, odnosno mladih igrača, koji su željni dokazivanja na velikim natjecanjima. Osim toga, nekoliko velikih reprezentacija ostvarilo je loše rezultate na posljednjim europskim i svjetskim prvenstvima te im je ovaj Euro prilika za iskupljenje. Svi ovi podaci pokazuju i kako je Europsko prvenstvo puno jače od svjetske smotre – zaključuje Ivanković.

Dodijeljena su samo dva crvena kartona. Manje je bilo jedino na EP-u u Austriji i Švicarskoj, samo jedan i to Nijemcu Schweinsteigeru u susretu drugog kola protiv – Hrvatske.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije