Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PLAVO PROLJEĆE

Sezona za pamćenje: Povijesni rezultat, puna blagajna i ugled u svijetu

Dinamo - Benfica
Foto: Luka Stanzl/Marko Lukunić/Pixsell
1/8
16.03.2019.
u 15:55

No, znamo da Dinamo već odavno skautira, da Bjelica ima neke nove ideje i da će i na ljeto u Europi krenuti s dobrom momčadi koja će nas opet razveseljavati i dovoditi ljude na stadion

Svakoj lijepoj priči dođe kraj, završio je tako i Dinamov europski put. Plavi su to odlično odradili, ni 0:3 poraz od Benfice ne može poništiti sve dobro što je iza njih. Svaki navijač plavih može biti sretan ovom sezonom.

Momčad Nenada Bjelice skinula je to prokletstvo europskog proljeća nakon 49 godina. Skinula ga je savršeno, u skupini Europske lige bila je dominantna, suvereno je osvojila prvo mjesto u borbi s Fenerbahçeom, Anderlechtom i Spartakom.

Dinamo - Benfica
1/18

U tom su dijelu natjecanja plavi krenuli fantastično, u prva četiri susreta postigli su četiri pobjede i izborili sljedeći krug, a onda se nastavili boriti i u zadnja dva susreta su remizirali, ali i skupili važne bodove za hrvatski klupski koeficijent.

Zaradili pola proračuna

Lijepo je bilo s plavima na pripremama u Turskoj, prvi put nisu se pripremali samo za hrvatske travnjake, imali su veliki motiv za nastavak svoje lijepe europske priče. Vjerujemo da su i drugi hrvatski klubovi budno pazili kako će Dinamo nastaviti tu priču jer s jednim proljetnim remijem Hrvatska bi skočila na 15. mjesto u Uefi, a ono joj donosi još jedno mjesto u europskom klupskom nogometu.

I Dinamo je uspio i to ostvariti, iako je nespretno izgubio u Češkoj, u Zagrebu je slavio, osvojio nove bodove za koeficijent i sad ćemo imati dva kluba u kvalifikacijama za Ligu prvaka i tri u kvalifikacijama za Europsku ligu, doduše ne već ovog ljeta, nego sljedećeg. No, pola klubova HNL-a igrat će u Europi, naša je liga, zahvaljujući rezultatima Dinama u ovoj sezoni skočila na 15. mjesto među europskim ligama.

Dinamo je svoj europski put započeo u kvalifikacijama za Ligu prvaka, uvjerljivo je svladao dvije prepreke (Hapoel i Astanu) i zapeo na Young Boysima. No, kako je ispao u doigravanju, dobio je fini financijski kolač koji je onda povećao pobjedama u Europskoj ligi, pa će na račun plavih samo od tih Uefinih nagrada i bonusa sjesti gotovo 17 milijuna eura.

Prvi put su čak i prihodi od ulaznica postali značajna stavka u klupskom proračunu. Za utakmice Dinama počela se tražiti ulaznica više, stadion, pogotovu za utakmicu s Benficom, rasprodan je za samo nekoliko dana. I taj dolazak navijača, makar ih većina neće dolaziti na utakmice HNL-a, veliki je dobitak, Dinamo je konačno imao pravu nogometnu atmosferu koja mu je pomogla da ode ovako daleko u Europi.

Sve su to konkretni učinci ovog povijesnog rezultata, sezona 2018./2019. ostat će upisana u povijest i možemo samo poželjeti da se ponovi, da Dinamo i u drugom dijelu sezone postane konstanta na europskoj nogometnoj sceni.

>> Pogledajte sve o herojima koji su Dinamu osigurali europsko proljeće nakon 49 godina

Olma će teško zadržati

Uza sve to, Dinamo si je jako povećao ugled u nogometnom svijetu, a sad možemo samo zamišljati kakve će ponude za njegove igrače početi stizati kad se približi prijelazni rok. Sigurno neće moći zadržati sve igrače, jer neke se ponude, uza svu zaradu od europskih natjecanja, ne mogu odbiti.

Novac od Uefe ne puni ni polovicu uobičajenog proračuna plavih. Čak i kad bi punio, bogate se ponude ne mogu samo tako odbiti. Pritom prije svega mislimo na Danija Olma, za njega je već sad veliko zanimanje, prate ga najveći klubovi, već se spominjao iznos od 20 milijuna eura, no Dinamo je odbio takve priče, bez 25 milijuna ga ne bi pustio, a nakon ovakve europske sezone cijena mu je još skočila. I ostali plavi postali su traženi.

No, znamo da Dinamo već odavno skautira, da Bjelica ima neke nove ideje i da će i na ljeto u Europi krenuti s dobrom momčadi koja će nas opet razveseljavati i dovoditi ljude na stadion.

>> Pogledajte kako je izgledao povratak igrača Dinama

Komentara 7

Avatar doog_kool
doog_kool
17:10 16.03.2019.

Kakvih 25m eura za Dani Olma? Momak je španjolac,proizvod barcine skole nogometa koji je skroz sazrio u dinamu na seniorskoj razini. U danasnjem svijetu s ovim ludim cijenama, pogotovo nakon ovakve sezone bila bi ludost pustit ga ispod 40m eura.

Avatar Idler 3
Idler 3
16:16 16.03.2019.

Bravo za plave, a uz se su još i prijateljskom klubu iz Splita omogućili konačno i pokoji europski nastup 😆😆😆

KA
kalimera
10:58 17.03.2019.

Mora Dinamo ostati u ovom sastavu i iduće sezone ući u četvrtfinale lige prvaka.On to može.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije