Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BAYERN TEK ŠESTI

Puna krigla briga: Igrači više ne vjeruju Niki

Niko Kovač
Foto: Andreas Gebert/REUTERS/PIXSELL
16.10.2018.
u 17:44

Kovač zna da u nadolazećim tjednima opet mora zauzdati svlačionicu. I to su treneru naložili Bayernovi šefovi kojima se ne sviđa što igrači ne pokazuju ni dovoljno želje da se izvuku iz krize.

Uli Hoeness i Karl-Heinz Rummenigge, dvojac koji već godinama kormilari Bayernom, nisu svaljivali krivicu na Niku Kovača nakon što je kod kuće izgubio od Borussije Mönchengladbach (0:3) čime je njemački prvak pao na tek šesto mjesto.

Bayernovi šefovi vrlo dobro znaju da su zapravo u istom čamcu s Kovačem čijih je prvih 100 dana, izračunali su pedantni Nijemci, tek jedanaesti najbolji trenerski start otkako je Bundeslige. Hoeness i Rummenigge također vrlo dobro znaju da je Kovač prvi trener nakon dugo, dugo koji ne samo da nije dobio željena pojačanje, već nije dobio nikakvo ne računaju li se igrači vraćeni s posudbe. Tražio je Antu Rebića (25) kojeg je vodio u Eintrachtu, nisu mu ga dali.

Tražio je Kevina Vogta (27) iz Hoffenheima, nije ga dobio. Obojicu je uprava odbila s obrazloženjem da nisu prikladni za Bayern!? Sada bi mu itekako dobro došli. Rebić da prodrma šepava krila, a Vogt radi taktičke širine. Umjesto toga, klub je trojicu prodao – Artura Vidala, Sebastiana Rudyja i Juana Bernata.

Španjolski branič ponajviše nedostaje Kovaču nakon što su se ozlijedili Alaba i Rafinha. A prodali su ga za siću od 5 milijuna eura.

Ako već nije dobio “špotanciju”, Kovaču su šefovi dali par savjeta kako da riješi krizu. Glavna poruka je: trener ne smije pretjerivati s rotacijama! Kovač je pokušao svima ugoditi minutažom. No pritom je propustio učvrstiti postavu s ključnim figurama koja bi Bayernovoj igri dala sigurnost i koja bi ga provela kroz krizu. Kovaču sad prijeti još veći broj nezadovoljnih igrača.

Fali im momčadskog duha

Bild je nedavno pisao o Jamesovu ispadu bijesa (“Nije ti ovo Frankfurt”), Kolumbijac je očekivao da će češće biti u prvih 11. U Lewandowskom pak ključa iz drugih razloga. Napadaču nedostaju dodavanja veznih koja bi ga dovela u situacije za udarac. Ne umiri li Kovač prvog napadača, i on bi se mogao naći u frakciji nezadovoljnika. A u njoj su već uz Jamesa i Javi Martinez i Sandro Wagner. To je potvrdila i scena s prošlonedjeljnog druženja na Oktoberfestu koje su prvi napustili Lewandowski i James.

Iskusni Arjen Robben snimio je razvoj događaja u svlačionici te je zaključio kako im nedostaje momčadskog duha.

– Moramo se jedni prema drugima otvoriti, samo zajedno možemo bolje.

Robben je i sebe uvrstio u nezadovoljne. Nakon utakmice s Ajaxom (1:1) Nizozemac je otvoreno zatražio više raznovrsnih rješenja u ofenzivi.

Niko Kovač
1/7

Jedna scena protiv Gladbacha otkrila je da momčad počinje sumnjati u njegove procjene. Branič Niklas Süle u posljednjim je minutama krenuo naprijed ne bi li pripomogao ekipi da zabije pobjednički gol. Kovač mu je odmah naredio da se vrati. Ali nakon kraće rasprave s Kimmichom Süle je ipak krenuo naprijed. Bivši hrvatski izbornik ostao je zaprepašten. Igrači su se opravdavali da su išli po pobjedu. A Kovač je prije utakmice upozoravao da braniči previše jure naprijed.

Kovač sad mora paziti da ne izgubi svlačionicu u kojoj je apelirao na više zajedništva. Usto, jako mu je zasmetalo što su se u javnosti uoči utakmica počele pojavljivati informacije tko je u startnih 11. Igrače je upozorio da je to nedopustivo i da ne smiju više ni svojim agentima otkrivati jesu li unutra. Dakle, uveden je zavjet šutnje. Naravno da takav zahtjev nije legao svim igračima. Mnogi se više baš i ne drže trenerove zabrane korištenja mobitela u svlačionici.

Kovač zna da u nadolazećim tjednima opet mora zauzdati svlačionicu. I to su treneru naložili Bayernovi šefovi kojima se ne sviđa što igrači ne pokazuju ni dovoljno želje da se izvuku iz krize. Njihove zvijezde nakon šest uzastopnih naslova djeluju zasićeno i previše okrenuti stvarima koje nemaju veze s nogometom.

Svi instalirati aplikaciju!

A Kovač im sad opet želi vratiti pažnju na teren. Baš zato što u Bundesligi zasad ne ide, u LP-u ne smije biti kiksa. Unatoč razočaravajućem remiju s Ajaxom Bayern s četiri boda u skupini dobro stoji, a sljedeći suparnici AEK i Benfica baš i ne ulijevaju strah u kosti. Mobilizacija je ipak u punom zamahu, a Kovač za izlaz iz krize traži i pomoć tehnologije. Svi igrači moraju si instalirati na mobitele aplikaciju preko koje će imati uvid u podatke o svojim suparnicima u Ligi prvaka zajedno s videoanalizom dobrih i loših strana svakog pojedinog igrača. Tim-menadžerica Kathleen Krüger ima zadatak nadgledati koriste li igrači aplikaciju.

Sportski pak direktor, Hasan Salihamidžić, zna da su Bayernovu kadru potrebna nova, svježa lica, gladna uspjeha, i stoga bi sljedeće ljeto moglo biti uzbudljivo u pogledu transfera. Pitanje broj jedan je koji će par krila naslijediti slavni dvojac Ribery (35) – Robben (34)? O jednom se imenu u klubu puno govori, riječ je o desnom krilu Lillea Nicholasu Pepeu (23). Još je jedan igrač iz Ligue 1 zanimljiv Bavarcima – Florian Thauvin (25) iz Marseillea. Bayernova skautska služba jako cijeni i Christiana Pulisica (20) iz Borussije D. i rado bi ušla u utrku za njim.

Ima i igrača koje nisu označili skauti, već trener Kovač. Prvi je na listi Ante Rebić (25). 

>> Pogledajte kako su Niko i Robert Kovač zaigrali na treningu Bayerna:

Ključne riječi

Komentara 1

KO
kordunmoj75
18:27 16.10.2018.

Niko Kovac,sigurno ni je los trener,ali on nema autoritet,i tesko ce proci kod Bayernovi nogometasa,i kod navijaca od Bayerna,tesko cemu biti zadrzati klupu Bayerna,to su sve robusni i iskusni igraci,kojima moras zasita zategnuti,i biti mocan pri donosenju odluka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije