Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jannik Sinner

Pamtimo ga iz Umaga, a sada je zadivio svijet i osvojio dva milijuna eura

jannik Sinner
Felice Calabr/IPA/PIXSELL
29.01.2024.
u 16:41

Pobjednik Australian Opena ne tako davno igrao je na ATP turniru u Umagu. Bilo je to krajem srpnja 2022., kada je osvojio šesti ATP turnir u karijeri, ali prvi na zemlji, nakon što je u finalu Plava laguna Croatia Open Umag sa 6:7 (5), 6:1, 6:1 pobijedio Španjolca Carlosa Alcaraza

Talijanski tenisač Jannik Sinner pobjednik je Australian Opena nakon što je u finalu u Melbourneu preokretom u pet setova slavio protiv Rusa Danila Medvedeva s 3:6, 3:6, 6:4, 6:4, 6:3. Nakon posljednjeg poena Sinner je prvo pao na podlogu širom raširenih ruku, a potom je ustao, otišao do dijela tribina gdje se nalazi njegov boks, preskočio ogradu i skočio svom timu u zagrljaj. Sinneru je ovo prvi osvojeni Grand Slam, a na putu prema naslovu izbacio je u polufinalu i prvog igrača svijeta Novaka Đokovića. Time je postao prvi Talijan s titulom na jednom od četiri najveća turnira nakon Adriana Panatte, koji je 1976. osvojio Roland Garros.

Medvedev je treći put izgubio finale u Melbourneu, a ovoga puta bio je vrlo blizu jer je vodio s 2:0 u setovima. No Rus je ostao bez snage jer mu je ovo bio treći meč zaredom u pet setova, a ukupno četvrti na ovom Australian Openu. Medvedev je prvi tenisač s dva poraza u Grand Slam finalima nakon što je vodio 2-0: prije dvije godine u Melbourneu također je vodio protiv Rafe Nadala s 2:0 i izgubio. U trećem setu Medvedev je izgubio svoj servis u desetom gemu kod 4:5, a u četvrtom je Rus imao break-loptu kod 3:3, koju je Sinner spasio i onda dominirao do kraja meča.

Sinner je postao treći Talijan koji je osvojio Grand Slam naslov, a prvim naslovom u karijeri pridružio se sunarodnjacima Nicoli Pietrangeliju (Roland Garros, 1959., 1960.) i Adrianu Panatti (Roland Garros, 1976.). Dvadesetdvogodišnji Južnotirolac prije ovogodišnjeg Australian Opena igrao je samo jednom u polufinalu i još četiri puta u četvrtfinalu. Na kraju prošle sezone izvrsnim rezultatima nagovijestio je proboj prema vrhu teniske piramide turnirskim pobjedama u Pekingu i Beču, finalom završnog turnira u Torinu te naslovom sa sunarodnjacima u Davis Cupu. Protiv Medvedeva je slavio četvrti put zaredom, a prije toga Rus je dobio prvih šest mečeva.

Sinner je za pobjedu dobio 1,91 milijun eura, dok će Medvedev kao utjehu dobiti 1,05 milijuna eura. Talijan će u ponedjeljak biti na četvrtom mjestu, a vodećem Srbinu Novaku Đokoviću, kojeg je pobijedio u polufinalu, približio se na samo 1545 bodova. Medvedev će ostati treći s 455 bodova ispred današnjeg suparnika.

Pobjednik Australian Opena ne tako davno igrao je na ATP turniru u Umagu. Bilo je to krajem srpnja 2022., kada je osvojio šesti ATP turnir u karijeri, ali prvi na zemlji, nakon što je u finalu Plava laguna Croatia Open Umag sa 6:7 (5), 6:1, 6:1 pobijedio Španjolca Carlosa Alcaraza i tako ga spriječio da obrani naslov iz prethodne godine. Sinner je tada bio treći Talijan koji je otišao iz Stella Maris Resorta kao pobjednik, nakon što su prije njega to ostvarili Fabio Fognini i Marco Cecchinato.

– Sigurno da je bilo izuzetno važno što sam uspio izdržati pritisak početkom drugog seta. Kad osvojiš turnir, imaš se pravo opustiti, tako da ću sutra na vožnju jet-skijem. Već poslijepodne imam trening, ali na betonu, da se počnem pripremati za seriju turnira na američkom kontinentu – rekao je tada Sinner.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije