Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČEKAMO ISLAND

Ovo se Hrvatskoj na velikim natjecanjima nije dogodilo od Eura 2008.

Trening Hrvatska
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/8
26.06.2018.
u 07:00

Kapetansku traku protiv Islanda nosit će kolos iz Dervente Vedran Ćorluka. Dalić neće staviti Luku Modrića iako se mnogi pitaju kako ćemo izgledati bez njega

Prvi put otkad Hrvatska s Lukom Modrićem i Ivanom Rakitićem nastupa na velikim natjecanjima jedan izbornik izostavit će istodobno iz momčadi obojicu ovih nogometnih genijalaca, suprotstavljajući Islanđanima čak šestoricu debitanata na Svjetskom prvenstvu.

Pitali smo Zlatka Dalića u Rostovu na Donu je li ipak prevelik rizik ostaviti Modrića (kojemu ne prijeti eliminacijski žuti karton) deset dana bez natjecateljskoga nastupa, na što je samouvjereni izbornik kazao kako nema razloga za zabrinutost jer kapetan cijelo vrijeme trenira pod punim opterećenjem i stanka mu nimalo neće naškoditi.

Zamislite samo situaciju da Dalić gurne Luku Modrića u vatru u jednoj ovako rezultatski nevažnoj utakmici i da se kapetanu momčadi i ključnome čovjeku koncepcije u njoj slučajno potkrade kakva ozljeda; takav avanturizam ne bi si priuštio nijedan trener na svijetu. Stoga će kapetansku vrpcu u bojama hrvatske trobojnice prvi put na Svjetskom prvenstvu ponijeti kolos iz Dervente Vedran Ćorluka.

Bradarić od prve minute

Od njihova prvoga zajedničkog velikoga natjecanja, Europskog prvenstva 2008. godine, Modrić i Rakitić nikada nisu zajedno propustili nijedan nastup naše reprezentacije na EP-u ili SP-u. Posljednji put obojice maestra nije bilo u sastavu Hrvatske u službenim utakmicama u listopadu 2016. godine, kada je Hrvatska pod vodstvom izbornika Ante Čačića ostvarila pobjede u gostima nad Kosovom (6:0) i Finskom (1:0). U tim utakmicama konce naše igre držali su Badelj, Kovačić i Brozović, i sve je na terenu izgledalo idilično, jer je trojac bivših dinamovaca bio fascinantno uklopljen i uigran.

Do ljeta 2016. i sudara sa Španjolcima, Hrvatsku je pratilo ‘prokletstvo bez Luke’, jer smo bez njega, primjerice, doživjeli šokantan poraz od Škota (0:1) u Zagrebu, ranije i zastrašujući brodolom s Englezima u Londonu (1:5). Međutim, Luka je propustio i utakmicu protiv Španjolaca na posljednjem Europskom prvenstvu, ali je, živeći od svoje magične kreacije, Hrvatska u toj utakmici ostvarila briljantnu izvedbu i nokautirala svjetske i europske prvake. Dakle, za Hrvatsku nema straha, čak i bez prvih violina.

Trening Hrvatska
1/12

Utakmica protiv Islanđana, u koju Dalić ulazi samo s jednom kalkulacijom – odmoriti i sačuvati najelitnije trupe za osminu finala, bez razmišljanja o interesima konkurenata u skupini, bit će spektakularna promocija nekih od igrača kojima nastup na SP-u kao da je pao s neba. Primjerice, 26-godišnji Splićanin Filip Bradarić postat će tek treći nogometaš Rijeke s minutažom na Svjetskom prvenstvu. Prije njega to su ostvarili legendarni Pero Radaković na turniru 1962. godine, te Miloš Hrstić, lijevi bek reprezentacije Jugoslavije na SP-u 1982. u Španjolskoj. Također, debitant na SP-u bit će i Tin Jedvaj, čiji je otac Zdenko svojedobno bio Dalićev suigrač u mostarskom Veležu.

Dalić na Ćirinu tragu

Zlatko Dalić već je kao izbornik ispisao povijest osvojivši šest bodova u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva, što je više od Zlatka Kranjčara (2006.) i Nike Kovača (2014.) zajedno, a svlada li Islanđane, postat će prvi šef hrvatske nacionalne momčadi koji je prvi dio prvenstva okončao s maksimalnim učinkom. To nije uspio čak ni Ćiro!

Hrvatski reprezentativci napuštaju Rostov na Donu odmah nakon utakmice s Islanđanima te se vraćaju u svoj kamp u Roščinu, u kojemu ostaju do susreta osmine finala. Bit će to posljednjih nekoliko dana u Šumskoj rapsodiji. Nakon te faze natjecanja, prođu li vatreni u četvrtfinale, preselit će se u grad u kojemu će ih čekati sljedeći sraz.

Naravno, konačni cilj je Moskva i – polufinale! Crveni trg u crveno-bijelim kvadratićima i iz tisuća grla “Bježite, ljudi...!”. I sve to podno mitskoga Kremlja!

Komentara 6

DI
Diesel
08:02 26.06.2018.

Pa dobro, Luka i Ivan su imali duge i naporne sezone, tako da ih ne treba cijediti, ali na klupi ih treba imati, bar Ivana.

Avatar comparator
comparator
08:13 26.06.2018.

Mislim da im forma koju odtžavaju ovim tempom idu u prilog i naravno da je ovo logučan potez Dalića. Osim toga potrebno je ispitati taktiku ostalih igrača u jakom srazu protiv vikinga koji će gristi i morsti napasti što će vjerujem morati i one reprezentacije koje nam dolaze na bojno polje. Bit će zsnimljivo vidjeti može li ova mlađa ekipa izdržati sve napore i kolika joj je rezerva snage ,taktike ,stila ,uigranosti i upornosti.

IV
IvekIvek
10:12 26.06.2018.

Jel onog jos bole ledja ili bi se sad vratio?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije