Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliko postignuće

Ovo je najstariji igrač u povijesti HNL-a, a još uvijek je sjajan

05.03.2018.
u 07:00

– Imam 205 centimetara, a sada i okruglih 100 kilograma. No, nadam se da ću uskoro spustiti na 98, jer to je moja idealna težina – smije se simpatični Iveša.

Prije skoro 23 godine, Vanja Iveša, tada golobradi mladić, debitirao je u HNL-u na vratima Istre. A tada vjerojatno niti slutiti nije mogao da će među vratnicama istoga kluba biti i danas. I to na vrhunskoj razini, iako je već zagazio u peto desetljeće života. No, Vanja Iveša s 40 godina i sedam mjeseci na leđima prekjučer je bio igrač utakmice u remiju Istre 1961 i Cibalije (0:0) na Aldo Drosini.

Desna ruka treneru

– Branit ću dok god mogu, ja se uopće ne osjećam tako starim kao što moje godine pokazuju, dok će me klub trebati, bit ću između vratnica – kaže Iveša, koji je ne samo najstariji, već i najteži i najviši igrač Prve HNL.

– Imam 205 centimetara, a sada i okruglih 100 kilograma. No, nadam se da ću uskoro spustiti na 98, jer to je moja idealna težina – smije se simpatični Iveša.

Remijem protiv Cibalije Istra je potvrdila osmu poziciju, koja im osigurava ostanak u Prvoj HNL. A uz uvjete kakve imaju u Istri 1961, u kojima se igrači više niti ne sjećaju kada su posljednji put dobili plaću, ostanak bi bio ravan čudu.

A baš ti teški uvjeti u Istri, koja još uvijek traži novog vlasnika, vratili su Vanju Ivešu na Aldo Drosinu.

– Želim pomoći spasiti klub koji me stvorio, to je najmanje što mogu. Ova muka nas je jako zbližila, svi se borimo da klub ne propadne. Najbitnije je da ga sačuvamo zbog 300 djece koji svakodnevno treniraju u omladinskom pogonu. Ma za cijeli Grad i Županiju bilo bi pogubno da klub bankrotira i nestane – kaže Iveša.

Koliko je teško igrati u situaciji kada igrači ne dobivaju plaće?

– Najteže je sigurno šestorici igrača koji su ostali od prošle godine. Užasno je kada moraš plaćati skoro 3000 kuna doprinosa državi, a ne dobivaš plaću. Praktički svaki mjesec startaš s 3000 kuna minusa. A pomažemo si međusobno financijski, borimo se nekako – kaže Iveša, koji je kao najstariji u svlačionici desna ruka treneru Raiću-Sudaru, ali i mentor svojim mladim suigračima.

Vodi mlade na pravi put

– Uživam prenositi iskustvo na mlađe suigrače. Ne samo nogometno, već i životno. Ukazujem im na to da, žele li uspjeti, svakodnevno moraju najbolje trenirati, brinuti o svom tijelu... Govorim im da ne postoji lak način za uspjeti u nogometu, da ne slušaju ljude koji im daju lažne slike o lakom uspjehu – zaključuje Iveša, najstariji igrač HNL-a u povijesti.

S tog časnog mjesta skinuo je Jakova Suraća (40 godina i dva mjeseca). Iveša je pak već sada pet mjeseci stariji...

Zanimljivo, trener Istre Raić-Sudar svega je pet godina stariji od Iveše. A Raić-Sudar otkrio nam je trenutačnu situaciju u klubu.

– Predstavnici kluba razgovaraju s mogućim novim vlasnicima, vjerujemo da će se sve riješiti za tjedan-dva i da će se klub spasiti – kaže Raić Sudar te dodaje:

– Kada se pogleda kako smo dovodili igrače i kako smo jedva skupili momčad za početak polusezone, odlično stojimo na tablici, u ravnopravnoj smo borbi za opstanak. S pripremama smo krenuli dva i pol tjedna poslije svih prvoligaša, a morali smo sastaviti potpuno novu momčad.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije