Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROTIVNIK HAJDUKA

Osamdesete su bile godine... Dani kada su bili u vrhu Europe

Everton
Foto: Reuters/PIXSELL
17.08.2017.
u 18:00

Prije trideset godina Hajdukov je protivnik žario i palio Europom te osvajao Englesku, a zbog Liverpoola nije imao pravo na Kup prvaka.

Evertonovi su fanovi bili na sedmom nebu drugog dana svibnja 1987. kad su njihovi mezimci u gostima svladali Norwich s 1:0 i odmakli Liverpoolu na nedostižnih sedam bodova. Titulu je golom u prvoj minuti naturalizirani Velšanin belgijskog porijekla Pat van den Hauwe. Bio je to drugi državni naslov u tri godine za Toffees (Karamele) s Goodisona i potvrda novostečenog statusa supersile.

Sjajan momčadski duh

Everton je na proljeće nadoknadio ništa manje nego devet bodova zaostatka za Liverpoolom, prestigao ga početkom travnja i zaključio natjecanje s devet bodova plusa. Bila je to velika pobjeda stručnog stožera, vještog u doziranju snaga tijekom sezone duge 42 kola.

Trener Howard Kendall i pouzdani pomoćnik Colin Harvey bezbolno su premostili prodaju najboljeg engleskog napadača Garyja Linekera u Barcelonu i neviđen peh s ozljedama, koje su harale svlačionicom od prvog do posljednjeg dana.

Momčadski duh Evertona najbolje se ogledao u ravnomjernoj raspodjeli golova nakon odlaska Linekera, potpisnika 30 ligaških golova sezonu ranije. Trevor Steven je predvodio strijelce s 14 golova, a pratili su ga Kevin Sheedy s 13, Adrian Heath s 11, Graeme Sharp i Wayne Clarke s po pet, dok su još četiri igrača postigla po četiri gola. Samo je jedno nedostajalo za punu sreću na Goodisonu: nastup u Kupu prvaka u sljedećoj sezoni.

Nažalost, eurokupovi su već dvije godine bili zabranjen teren za engleske klubove, pa i za potpuno nedužni Everton. Kazna koju je Uefa izrekla Englezima vukla je korijene iz katastrofe koju su otočki huligani uzrokovali 29. svibnja 1985. na bruxelleskom Heyselu uoči finala Kupa prvaka između Liverpoola i Juventusa. Neposredno prije početka utakmice ultrasi Redsa i nekoliko londonskih klubova izazvali su nerede u kojima je 39 ljudi, većinom Talijana, izgubilo život.

Pao i Otto Barić

Pod utjecajem globalnog zgražanja i oštre reakcije britanske vlade Uefa je suspendirala sve engleske klubove na pet godina, a Liverpool na neodređeno vrijeme (ispostavilo se, na šest godina). Nije bilo važno što Evertonovi fanovi nikad nisu sudjelovali u neredima na europskim stadionima - njihov je klub morao ispaštati tuđe grijehe.

Samo dva tjedna prije heyselske tragedije Everton je odnio Kup kupova pobijedivši bečki Rapid s 3:1 na rotterdamskom De Kuipu. Andy Gray, Steven i Sheedy skršili su Austrijance Otta Barića i Zlatka Kranjčara, a pored Evertonove izvrsne igre mediji su izvijestili i o uzornom ponašanju 25.000 njegovih navijača. Za promatrače nije bilo dvojbe: plavci s Goodisona bili su u to vrijeme među tri ili četiri najbolje europske momčadi.

Razdoblje između 1983. i 1987. pod Kendallom kao trenerom bilo je najblistavije u povijesti Goodison Parka. Everton je 1984. osvojio FA kup, a 1985. Kup kupova i državno prvenstvo. Sjajni sastav pun engleskih, velških, škotskih i irskih reprezentativaca osigurao je naslov prvaka pet kola prije kraja i završio trku s 90 bodova, 13 više od drugoplasiranog Liverpoola. Zabio je 88 golova i nanizao 28 utakmica bez poraza od siječnja do svibnja.

Trostruka kruna izmaknula mu je u posljednjoj utakmici sezone, u finalu FA kupa, gdje je poražen od Manchester Uniteda u produžetku s 0:1. Kad se pročulo da na Goodison stiže i neumoljivi realizator Lineker iz Leicestera, činilo se da nitko nije mogao zaustaviti Everton u pohodu na europsku krunu. Na žalost, sve je palo u vodu zbog pola sata huliganskog ludila na Heyselu.

Redsi slavili na ‘krivi dan’

U prvoj sezoni bez Engleza, pokal je senzacionalno pripao Steaui, kojoj Barcelona u Sevilli nije zabila ni u 120 minuta igre niti iz četiri udarca s bijele točke! No, tko može reći da Evertonova navalna linija s budućom Zlatnom kopačkom Mundiala ne bi probušila legendarnog Helmuta Duckadama na rumunjskim vratima?

Nakon što su mu propala najmanje dva, možda i tri nastupa u Kupu prvaka (u slučaju da je pobijedio u izdanju 1986.) Everton više nikad nije osvojio prvenstvo niti se uvrstio u premijerno Uefino natjecanje. Ironično, Liverpool, čiji su ultrasi uskratili susjedima priliku da se domognu europske krune, osvojio je svoju petu Ligu prvaka na 20. godišnjicu heyselske tragedije nestvarnim preokretom protiv Milana u Istanbulu...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije