Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2009.

O Biliću i vatrenima ovisi hoće li godina promjena biti uspješna

05.01.2009.
u 14:35

Završetak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici 2010., finala Lige prvaka i Uefine lige, rasplet hrvatskog prvenstva i kupa najznačajniji su nogometni događaji koji nas očekuju ove godine. Je li 2009. bila uspješna, znat ćemo 5. prosinca, ovisno o tome hoće li u 32 kuglice na ždrijebu skupina za SP biti papirić s imenom Hrvatske.

A Bilić boyse poslije rujanskog kiksa u Maksimiru protiv Engleza (1:4) ne očekuje lagan posao. Za prvo mjesto koje izravno vodi na SP vjerojatno će im 9. rujna trebati još jedna velika pobjeda protiv Engleza na Wembleyu. Da bi uopće došli do te prilike, morat će prije toga uspješno proći domaću utakmicu s Ukrajinom, te dva susreta s Bjelorusijom koju predvodi Barcelonin igrač Alexander Hleb.

S Andorom kod kuće te Kazahstanom u gostima vatreni ne bi smjeli imati problema. Pa čak ni ako za Kazahstance zaigra komičar Borat koji bi barem mogao dekoncentrirati naše nogometaše. Na jug Afrike vatreni mogu i preko dodatnih kvalifikacija. Osam najboljih drugoplasiranih momčadi u skupinama kroz dvije će utakmice 14. i 18. studenoga, odrediti posljednja četiri putnika.

Veliku borbu u prvenstvu vodit će nogometaši Dinama i Hajduka. Modri u proljetni dio prvenstva kreću s tek bodom prednosti, a s bijelima bi se mogli boriti i za Rabuzinovo sunce u finalu kupa. Pobjednike ćemo saznati u razmaku od samo četiri dana, 27. i 31. svibnja.

U istom tjednu igrat će se i finale Lige prvaka u Rimu (27. svibnja), te finale Uefina kupa u Istanbulu (24. svibnja). Ujedno će to biti posljednje finale Uefine lige koju je Platini poslao u mirovinu. Naslijedit će je Europska liga, novi format koji će preuzeti dio financijskog kolača od uglednije sestre, Lige prvaka. Europska liga u fazi po skupinama brojat će 48 momčadi u 12 skupina, a igrat će se dvokružno.

No, da bi se došlo u skupine trebat će proći čak četiri pretkola. U njima će sudjelovati i tri hrvatska kluba. I Liga prvaka će promijeniti format, pa će također imati 4 pretkola. Hrvatski prvak priključit će se u drugom, a izgubi li u trećem ili četvrtom, nastavit će natjecanje u Europskoj ligi.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije