Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REŽIM SE ISKAZAO

Norveški novinari pušteni iz pritvora u Kataru: Izvještavali su o tamnoj strani SP-a 2022.

Reuters
24.11.2021.
u 23:40

Katar je pod povećanim pritiskom zbog tretmana radnika migranata u zemlji, a organizacije za ljudska prava kažu da unatoč reformama treba učiniti mnogo više.

Dvojica novinara norveške javne televizije NRK vratila su se kući nakon što su u Kataru bili pritvoreni 30 sati jer su izvještavali o problemima radnika migranata u zemlji koja je sljedeće godine domaćin SP u nogometu.

Novinari Halvor Ekeland i Lokman Ghorbani boravili su u Kataru koji je u nedjelju obilježio godinu dana do početka SP koje će se održavati od 21. studenog do 18. prosinca 2022.

Katar je pod povećanim pritiskom zbog tretmana radnika migranata u zemlji, a organizacije za ljudska prava kažu da unatoč reformama treba učiniti mnogo više.

Dvojica Norvežana navodno su uhićena u ponedjeljak ujutro dok su izvještavali uživo iz migrantskog kampa, a snimke su izbrisane s njihove opreme.

Katarska vlada ih je optužila za "upadanje u privatno vlasništvo i snimanje bez dozvole", rekavši da je neidentificirani vlasnik privatnog posjeda nazvao policiju.

Norveški premijer Jonas Gahr Stoere reagirao je na ovu vijest u poruci na Twitteru nazvavši uhićenja "neprihvatljivim" .

- Slobodan tisak je ključan u funkcionalnoj demokraciji. To također pokazuje važnost ovogodišnje dodjele Nobelove nagrade za mir (novinarima). Jako sam sretan što su Halvor Ekeland i Lokman Ghorbani oslobođeni - rekao je.

Norveški nogometni savez i norveški novinarski sindikat također su osudili uhićenja.

- Vrlo je dobro sada opet biti kod kuće u Norveškoj, na norveškom tlu. Sve je ovo bio veliki izazov, ali znali smo da mnogi ljudi radi za nas - rekao je Ekeland.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije