Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTITA RADNIKA

Šveđani više ne žele biti po strani: Pokrenuli su peticiju protiv organizatora SP-a u Kataru!

Lusail Stadium
Foto: Adam Davy
1/4
18.11.2021.
u 16:56

- Nemamo utjecaja na Svjetsko prvenstvo u Kataru. Ali pritiskom na Fifu možemo pokazati da smo zabrinuti i da nas je briga.

Švedski prvoligaški i drugoligaški nogometni klubovi potpisali su peticiju Amnesty Internationala (AI) kojom se poziva krovni međunarodni savez FIFA da regulira uvjete za strane radnike na gradilištima nadolazećeg Svjetskog prvenstva u Kataru.

Peticija je potpisana u svih 32 prvoligaška i drugoligaška kluba, javlja njemačka novinska agencija dpa.

Udruga švedske elitne lige (SEF), koja uključuje klubove prvog i drugog razreda švedskog nogometa, podržala je peticiju AI potpisima direktora klubova, a njome žele  podsjetiti FIFA da Katarani nisu značajnije promijenili ono što su obećali, samo godinu dana prije početka SP-a.

U svom najnovijem izvješću ovog tjedna, AI je napisao da Katar još uvijek nije ispunio obećanja o poboljšanju radnih uvjeta i okončanju izrabljivanja više od dva milijuna radnika-emigranata. AI je stoga FIFI simbolično pokazao crveni karton za nerad na ovom području i pozvao na potporu peticiji, na koju je danas SEF odgovorio potpisima 32 kluba.

- Nemamo utjecaja na Svjetsko prvenstvo u Kataru. Ali pritiskom na Fifu možemo pokazati da smo zabrinuti i da nas je briga. FIFA bi trebala učiniti više na ovom području i preuzeti odgovornost - rekao je predsjednik SEF-a Jens Andersson u izjavi.

U Švedskoj je peticiju do danas potpisalo 20.000 ljudi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije