Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
isto (ne)djelo

Vaterpolistu Dobudu četiri, tenisaču Troickome godina i pol suspenzije

Nikša Dobud
Sanjin Strukic/PIXSELL
16.07.2015.
u 10:45

Smanjenje kazne odredio je Arbitražni sportski sud u Lausannei, koji će odlučivati i o Dobudovoj žalbi.

Začeci uzimanja dopinga sežu još od vremena starih Grka kada su sportaši uzimali razne vrste gljiva. I pobjednik olimpijskog maratona 1904. godine Amerikanac Thomas Hicks u vrijeme je utrke pio strihnin i konjak. No, Međunarodni olimpijski odbor službeno je zabranio doping tek 1967. godine.

Nakon toga bilo je niz dopinških afera, a neke od njih snažno su uzdrmale svijet sporta. Gotovo sinonim za doping je kanadski atletičar Ben Johnson. On je na OI u Seulu 1988. u spektakularnom finalu na 100 metara pobijedio ljutog rivala Carla Lewisa i osvojio zlato u vremenu novog svjetskog rekorda. No, tri dana poslije je diskvalificiran, oduzeta mu je medalja kao i rekordi. Nakon dvije godine kazne Johnson se 1991. vratio utrkama, međutim bez većih rezultata. U Montrealu 1993. godine ponovno je pao na dopinškoj kontroli i potom bio doživotno izgnan s atletske staze.

U korištenju nedopuštenih stimulansa uhvaćeni su i atletičarka Marion Jones (dvije godine), biciklist Lance Armstrong (trajna suspenzija), tenisač Mariano Puerta (osam godina, smanjeno na dvije). Najsličniji slučaj Dobudovom u posljednje vrijeme bio je onaj srpskog tenisača Viktora Troickog. On je također odbio podvrgnuti se dopinškoj kontroli nakon čega je kažnjen 18-mjesečnom zabranom igranja. No, u žalbenom postupku kazna mu je smanjena na 12 mjeseci.

Smanjenje kazne odredio je Arbitražni sportski sud u Lausannei, koji će odlučivati i o Dobudovoj žalbi. Možda na toj razini dođe do neke vrste izjednačavanja, koja bi u ovom slučaju išla u Dobudovu korist. Zasad je Dobudova kazna jedna od najtežih.

>> Teška kazna: Nikša Dobud suspendiran na četiri godine!

Komentara 6

IV
ivanjoksimovic
11:06 16.07.2015.

Da li ovaj novinar sa ovim naslovom ima znanja i informacija ili priva napamet. ZAKONI DOPING KOMISIJE SU JASNI. Troicki nije pao na doping testu. Suspendovan je zato sto nije dosao na zakazanu doping kontrolu. Dakle, nije mu ustanovljen doping,g, vec je suspendovan zato sto je propustio doping kontrolu. Da li je ovaj vaterpolista propustio doping kontrolu ili je na kontroli ustanovljeno da se dopingovao? Kada novinar pazljivije prouci pravilnik olimpijskog komiteta i svetske antidoping komisije naci ce odgovor za pitanje u svojem naslovu.

DI
DiogenIZsinope
11:49 16.07.2015.

droga mi je što su kažnjeni

SV
svitilnik
17:05 16.07.2015.

Kuhaju oni nama opet i provociraju samo zahvaljujući našim prodanim dušama. To se sada čini i bez rukavica. No doći će sve na svoje a prodane duše će morati iskupiti svoje grijehe prema našemu sportu, kad tad

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije