Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POGLED

Nek' ovoj sreći nema kraja... U Moskvu, u Moskvu!

Domagoj Vida Hrvatska Rusija
Foto: Reuters/Pixsell
1/9
08.07.2018.
u 01:00

Da, ova generacija je konačno našla i izbornika koji ju je pozlatio, nakon Bilića, Štimca, Kovača i Čačića došao je Zlatko Dalić. Upoznali su se u zračnoj luci Franjo Tuđman, sve ostalo je povijest.

Drugi put u polufinalu Svjetskog prvenstva unutar dvadeset godina, Hrvatska je svjetski fenomen! 

Zemlja od svega četiri milijuna stanovnika - sad nas je manje nego što nas je bilo 1998. - drugi put igra završnicu najvećeg nogometnog natjecanja reprezentacija, a to nije uspjelo ni nekima s puno većom tradicijom. Primjerice, naši sljedeći suparnici Englezi duže su od nas čekali plasman među četiri najbolja na SP-u, još od 1990. i one drame na jedanaesterce s Nijemcima.

Hrvatska će po drugi put u svojoj povijesti dočekati završni vikend Svjetskog prvenstva. Prošli put nas je Lillian Thuram zaustavio u ostvarenju najvećeg sna, no unatoč tome pjevalo se "Hrvatska je prvak svijeta".

Domagoj Vida Hrvatska Rusija
1/1

Dvadeset godina poslije, od Pariza do Moskve, jedna je stvar konstanta - nogomet je naš najbolji izvozni proizvod. Osim po moru, našu malu zemlju u svijetu prepoznaju i po velikim nogometnim zvijezdama, ali i uspjesima, ne samo po prodaji igrača. Ako sada nakon ovog uspjeha naša najvoljenija sportska momčad, zbog koje je zemlja doslovno stala uplovivši u toliko sanjanu luku sreće i euforije, ne dobije pristojni stadion, onda ga vjerojatno neće nikad ni dobiti. Zaslužila je ne samo stadion, nego i muzej u sklopu njega, no to je tema za razmatranje kad sve završi, a sada...

Nek' ovoj sreći nema kraja, ta ju je momčad zaslužila fanatičnom borbom. Pustimo dojam i analizu igre, tko više u nogometu pita za to. Romantika je umrla, pa Talijani su povijest azzurra ispisali na najslađim pobjedama "autogolom u 95. minuti".

Vatreni su imali artiste i kontru strave, ovi dečki imaju nevjerojatne živce i vjeru u konačni trijumf. Stasali u nebrojenim uspjesima s najvećim europskim klubovima i bolnim porazima u eliminacijskim utakmicama s reprezentacijom, njeni nositelji Modrić, Rakitić i Mandžukić okrunili su karijere koje bi bez ovog polufinala i dalje bile velike, ali pomalo nedorečene. Najviše bi sami sebi predbacivali. Ovako su postali "besmrtni".

>> Pogledajte kako je predsjednica slavila s nogometašima u svlačionici

Učinili su to uz pomoć nekih novih lica koja su dala novu snagu i polet kockastima, poput Andreja Kramarića koji je zabio za izjednačenje i Ante Rebića koji je fizički najmoćniji ofenzivni igrač SP-a, dojam je da bi i zidine Kremlja odnio leđima. Da, ova generacija je konačno našla i izbornika koji ju je pozlatio, nakon Bilića, Štimca, Kovača i Čačića došao je Zlatko Dalić. Upoznali su se u zračnoj luci Franjo Tuđman, sve ostalo je povijest.

Hrvatska u srijedu u Moskvi igra polufinale SP-a protiv Engleske. U Moskvu, u Moskvu!, nova je navijačka mantra.

>> Pogledajte kako su Lovren i Kalinić pokrenuli pjesmu u svlačionici

Komentara 22

BI
bijelocrveni
01:19 08.07.2018.

Boze hvala ti!

KR
kruti221
01:05 08.07.2018.

partija, gubernator pupavac&spodobe a la stazić i boki glavašević na APARATIMA!!!! ihihihihi

DU
Deleted user
01:58 08.07.2018.

Nema onih koji spominju 45-tu, pa rusku zimu pa braću Ruse... dođe Koli malo se isprsi Medvedevu cjedi u gaćama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije