Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZNENAĐENJA U KUPU

Modrić, Eduardo i Ćorluka gubili u Ivaniću, Viduka i Bišćan u Dugom Selu

Mark Viduka
Foto: Željko Hladika/24sata/PIXSELL
1/2
30.10.2019.
u 08:30

Zanimljivo, za razliku od Dinama, drugi najveći hrvatski klub Hajduk u kupu nikada nije doživljavao šokove od niželigaša. Bijeli nikada nisu ispadali u prvim kolim kupa

Prije nego danas u 17.30 sati nogometaši Dinama istrče na dvoboj osmine finale kupa protiv Opatije, trener Bjelica sigurno će im spomenuti Dugo Selo i Naftaš Ivanić. Ta dva kluba napravila su najveća iznenađenje u povijesti hrvatskog nogometnog kupa. Prvo se dogodilo 1998. , kada je trećeligaš Dugo Selo s 3:2 srušio Croatiju, koju je s klupe vodio Cico Kranjčar, a na toj utakmici plave su predvodili Viduka, Bišćan, Mikić, Šokota, Butina, Jeličić, Šarić...

– Takve se utakmice nikad ne zaboravljaju, a mislim da se više neće ni ponoviti, dogodi se jednom u tko zna koliko desetljeća ono što se nama dogodilo u Dugom Selu – rekao je Danijel Šarić koji je tada igrao za Dinamo. – Razlika u kvaliteti bila je tako velika, vodili smo s 2:0, a onda se dogodio preokret, nemoguće je u igri s takvim suparnikom primiti tri gola u drugom poluvremenu. Dogodi se svašta u kupu, zato je nogomet tako zanimljiv jer nikad ne znate što se može dogoditi. Ali ono je ipak bilo čudo. Mi smo tada igrali u Ligi prvaka, a u Dugo Selo smo došli i s dobrom momčadi – dodao je Šarić.

Bjelica će ih upozoriti

Ali, taj debakl nije bio opomena generaciji dinamovaca koja je 2005. godine u Ivanić-Gradu izgubila od Naftaša sa 3:2. A u toj utakmici od prve minute igrali su Luka Modrić, Vedran Ćorluka, Eduardo da Silva, Zoran Mamić, Dino Drpić, Silvio Marić, Goran Ljubojević... No, bili su nemoćni protiv junaka Naftaša Franje Božića, koji je zabio dva gola u pobjedi 3:2. Na klupi Dinama tada je bio Josip Kuže.

– Iznenađenja u nogometu uvijek su moguća, ali to nam se nije smjelo dogoditi. Reprezentativna stanka, u kojoj nismo mogli računati na dosta važnih igrača, utjecala je na nas, ali to je u toj utakmici bilo nevažno. Naftaš je igrao odlično, a nas je presjekao njegov drugi pogodak početkom nastavka – govorio je tadašnji trener Josip Kuže, a Zdravko Mamić je kukao jer je pristao na zamjenu domaćinstva, trebalo se zapravo igrati u Maksimiru.

Dinamov posljednji šok u hrvatskom kupu dogodio se 2012. godine, plave je izbacio Zadar, tada posljednji u HNL-u. Vodio je Dinamo s 2:0, pa izgubio s 2:3. Trener plavih bio je Ante Čačić.

Valjda za plave takvih šokova neće biti danas na gostovanju kod Opatije. Sigurno će dinamovci biti oprezniji jer još im je u sjećanju utakmica kupa protiv istog protivnika iz 2014. godine.

Golom Dunkovića Opatija je držala 1:0 do sudačke nadoknade, a onda je sudac Igor Križarić dosudio sumnjivi penal za Dinamo nakon prekršaja na Vukojeviću. Zabio je Henríquez, a u produžetku dodao još tri gola. Gol za konačnih 4:2 zabio je Šuker.

A ova današnja Opatija, iako trećeligaš, ima nekoliko bivših prvoligaških igrača. Zato Bjelica sigurno neće dopustiti opuštanje i podcjenjivanje.

Hajduk ne gubi od autsajdera

Zanimljivo, za razliku od Dinama, drugi najveći hrvatski klub Hajduk u kupu nikada nije doživljavao šokove od niželigaša. Bijeli nikada nisu ispadali u prvim kolim kupa. Ustvari, izgubili su samo jednom u 1. kolu kupa, ali suparnik Rijeka te 1992. godine također je bila prvoligaš. Posljednjih godina Hajduk je tek jednom ispao u 2. kolu kupa, ali ni to ispadanje od Istre 2010. također se ne može nazvati senzacijom, jer također je bilo riječ o prvoligašu.

Hajduk nije gubio od velikih autsajdera, ali zato jest Rijeka, koja je u osmini finala kupa 2007. godine s glatkih 3:0 izgubila kod Segeste, dok je 2002. godine za momčad s Kantride koban bio osječki Grafičar.

>>> Pogledajte koliko vrijede hrvatski igrači

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije