Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi uspjesi tekvondaša

Matea Jelić i Kristina Tomić osigurale nastup na Olimpijskim igrama

Matea Jelić
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
07.12.2019.
u 16:28

U konkurenciji 16 najboljih tekvondašica svijeta u olimpijskoj kategoriji, članica splitskog Marjana osvojila je drugo mjesto

Matea Jelić (67 kg, Marjan) i Kristina Tomić (49 kg, Osvit), a možda im se pridruži i Toni Kanaet (80 kg, Marjan), nastavit će tradiciju nastupa hrvatskih tekvondaša na Olimpijskim igrama.

Nakon pobjeda nad azijskom prvakinjom Uzbekistankom Tursunkulovom (10:8) i dvostrukom europskom prvakinjom Britankom Williams (34:32, zlatni bod) te uspjeha protiv trofejne Francuskinje Wiet Henan (8:7), Kninjanka Matea Jelić (67 kg) osigurala je nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Na završnom Grand Prix turniru u Moskvi, Matea je tijesno izgubila od bivše svjetske prvakinje Gbagbi (14:15) iz Obale Bjelokosti. Premda je izgubila u 2. kolu od Srpkinje Tijane Bogdanović, nastup u Tokiju osigurala je i Kristina Tomić (49 kg) kojoj je, zahvaljujući bodovnoj zalihi, za potvrdu olimpijske vize bila dovoljna i ona jedna pobjeda u 1. kolu protiv Turkinje Zelihe (22:14).

Na korak do istog uspjeha jest i jest i europski prvak Toni Kanaet koji je na posljednjem (šestom) mjestu koje donosi olimpijsku vizu. No, kod njega postoji jedan uvjet da Splićanin postane putnik za Tokio, a to je da mu korejski konkurent ne smije biti pobjednik Grand Slam serije.

Ne uspije li Kanaet zaraditi pravo nastupa u Tokiju kroz olimpijsku rang-listu ostat će mu, baš kao i drugom hrvatskome europskom prvaku Lovri Brečiću, prilika da se za takvo što izbori kroz olimpijski kvalifikacijski turnir, u proljeće 2020.

Ako ne računamo Dragana Jurilja i Miet Filipović, koji su nastupili na Olimpijskim igrama u Barceloni kada je taekwondo bio pokazni sport, prvi nastup pod hrvatskom zastavom imala je Nataša Vezmar, u Sydneyju 2000. koju smo vidjeli i četiri godine poslije u Ateni, baš kao i Sandru Šarić. No, prve, i dosad jedine, medalje stigle su iz Pekinga 2008. gdje su Sandra Šarić i Martina Zubčić osvojile broncu.

Medalja je stigla, jedna bronca, i iz Londona a nju je osvojila Lucija Zaninović dok njena sestra blizanka Ana u tome nije uspjela.

Obje seke nastupile su i na Olimpijskim igrama u Riju (2016.) no to je već bio zalazak njihovih karijera, a medalje se nije uspio domoći niti prvi hrvatski muški kvalificirani tekvondaš Filip Grgić. A i on je, godinu poslije, okončao karijeru i to sa samo 28 godina.

No, iz nepresušnog hrvatskog vrela talenata, i uz odličan rad hrvatskih trenera predvođenih izbornikom Tonijem Tomasom, stigli su neki novi šampioni i potencijalni osvajači olimpijskih medalja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije