Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EMOTIVNI KATE

Legenda Hajduka o Ligi nacija: Igračima je puna kapa svega, Uefa gleda samo novac!

Zlatko Dalić na treningu
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/4
01.06.2022.
u 07:00

- Izrazito teško je u takvoj situaciji motivirati nogometaše. Iskreno, ne znam kako će ih motivirati. Ne samo da će izbornik nekim igračima zbog umora morati dozirati minutažu, nego uz to još mora vidjeti u kakvoj je formi koji igrač.

Kao što ste već i mogli pročitati u jučerašnjem izdanju Večernjeg lista, hrvatske nogometaše netom nakon naporne klupske sezone čeka pakleni raspored u dresu reprezentacije u trećoj sezoni Lige nacija. Hrvatska reprezentacija u deset dana igra četiri utakmice (dvije s Francuskom te s Austrijom i Danskom), a važno je i dodati da će u tih deset dana morati letjeti Europom čak pet puta te uz sve to odraditi čak jedanaest treninga u pet gradova.

De Bruyne je u pravu

Taj raspored bi i sam po sebi bio izrazito zahtjevan, a kad uz to uzmemo u obzir da je većina naših reprezentativaca ove sezone nastupila više od 40 puta za svoj klub (neki čak i više od 50 puta), takav raspored još više ulazi u sferu krajnje suludog. Zbog zgusnutog rasporeda Lige nacija nogometaši će se umjesto šest tjedana, odmarati najviše dva tjedna, a neki zbog ranijih dolazaka na pripreme neće ni toliko.

- Nikome to u reprezentaciji nije dobro palo, pogotovo kad znamo da se igra svaka tri dana, i to odmah nakon završetka klupske sezone. Ne samo što je kraj sezone, k tome još iduća sezona počinje ranije zbog Svjetskog prvenstva u Kataru. Međutim, samo se gleda na novac i nikoga ne zanimaju interesi nogometaša - rekao je legendarni Ivan Katalinić (71), bivši trofejni vratar i trener Hajduka, ali i nekadašnji član stručnog stožera hrvatske reprezentacije s broncom iz Francuske 1998.

U ponedjeljak je izbornik hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić izjavio da je hrvatski dres uvijek veliki motiv za naše nogometaše, pa smo pitali Katalinića koliko će Daliću biti lagano ili teško motivirati reprezentativce za sljedeća četiri susreta.

- Izrazito teško je u takvoj situaciji motivirati nogometaše. Iskreno, ne znam kako će ih motivirati. Ne samo da će izbornik nekim igračima zbog umora morati dozirati minutažu, nego uz to još mora vidjeti u kakvoj je formi koji igrač. Također, igrači nakon klupske sezone razmišljaju uglavnom o odmoru, a sada će ipak morati razmišljati o nečemu drugom. To nije dobro za psihu jer će morati igrati utakmice koje vrlo vjerojatno ne žele sada igrati, a neki su i ozlijeđeni i bolesni.

04.02.2015., Split - Dan nakon ostavke trenera Igora Tudora na Poljudu se cekaju rezultati sastanka clanova uprave i odluke o novom treneru. U Hajdukovom kaficu, Ivan Katalinic i Zvonko Bego.rPhoto: Ivo Cagalj/PIXSELLr
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ulazimo u treću sezonu Lige nacija, a to još uvijek novo Uefino natjecanje dobiva sve lošije kritike i nogometaša i trenera, i klubova i reprezentacija pa i navijača. Dojam je da to natjecanje cijene samo oni koji su ga kreirali i organizirali. Što mislite o tome?

- Na Ligu nacija nema pozitivnih reakcija zbog dobro znanih razloga. Neke prijateljske utakmice stavili su pod format turnira, a to nikome ne odgovara. Nažalost, Uefa u tome vidi samo novac i ništa više.

Najglasnija reakcija na Ligu nacija bila je ona belgijskog reprezentativca i ponajboljeg nogometaša svijeta Kevina De Bruynea, koji je izjavio da je Liga nacija "nebitan niz precijenjenih prijateljskih utakmica" i da mu se to natjecanje "ne da igrati".

- De Bruyne je potpuno u pravu, pa pogledajte koliko su samo Manchester City i Liverpool odigrali utakmica ove sezone, mislim više od 60. Nogometašima je već puna kapa igranja toliko puno utakmica, a sad su im na to dodali još šest-sedam natjecateljski nebitnih utakmica godišnje - tvrdi Katalinić.

Ciljevi za Katar

Za kraj smo legendarnog trenera vratara pitali koji su realni dosezi reprezentacije na nadolazećem Svjetskom prvenstvu u Kataru, prolazak skupine ili nešto više?

- Jako je teško prognozirati kakav će biti doseg Hrvatske na Svjetskom prvenstvu jer još ima puno vremena do studenoga i prosinca. Još ne znamo tko će biti u kakvoj formi, hoće li se tko ozlijediti ili će ga zahvatiti koronavirus... Jedino mogu reći da će biti odlična stvar za nogometaše što će se prvenstvo održati zimi, neće biti toliko umorni kao u lipnju, taman će do tada biti u optimalnom natjecateljskom ritmu. Bez obzira na srebro u Rusiji i činjenicu da su nekim ljudima porasla očekivanja, ne smijemo zaboraviti da je za malu Hrvatsku već i sam plasman na SP fantastičan uspjeh. Mislim da bi u Kataru prolazak skupine trebao zadovoljiti sve nas, a nešto više od toga bilo bi pozitivno iznenađenje - zaključio je Katalinić.

>>> Dalić nema dovoljno komplimenata za Modrića

Komentara 7

Avatar grbadeva
grbadeva
07:52 01.06.2022.

Igračima puna kapa? Vjerojatno zato što igraju za sendvič sa podrigušom i jogurt.

PR
prajdali100
07:46 01.06.2022.

Ovu ligu nacija treba ukinuti.Poslije ovako duge sezone igrači za kratko vrijeme trebaju odigrati još četiri utakmice ! To je stvarno previše.

AU
austrougarskigeneral
08:42 01.06.2022.

Ne bi se cudio da uvedu superligu uskoro.profit je najbitniji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije