Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAJDUKOV TRENER U DERBIJIMA

Jeste znali da su Ivan Leko i Zlatko Dalić zajedno igrali protiv Dinama? Leko je tada zabio gol

Zagreb: Trener Hajduka Ivan Leko izgubio živce te zaradio isključenje
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/9
01.10.2023.
u 12:19

U arhivi Večernjeg lista pronašli smo zapis o prvome Lekinu nastupu protiv plavih, u kojemu je odmah postigao i prvijenac, ali mu sigurno to nije jedan od dražih pogodaka, jer je Hajduk tog 22. rujna 1996. godine u Maksimiru bio poražen s 1:2.

Hajdukov trener Ivan Leko danas će voditi svoj peti derbi s klupe bijelih; u prvenstvu ima po jednu pobjedu i remi i poraz te poraz u Superkupu ove godine.

A kako je Leko kao igrač prolazio s Dinamom? U arhivi Večernjeg lista pronašli smo zapis o prvome Lekinu nastupu protiv plavih, u kojemu je odmah postigao i prvijenac, ali mu sigurno to nije jedan od dražih pogodaka, jer je Hajduk tog 22. rujna 1996. godine u Maksimiru bio poražen s 1:2. Zanimljivo, Lekin suigrač u toj utakmici bio je današnji izbornik Zlatko Dalić, a s klupe ih je vodio Ivan Buljan. Dinamov trener bio je Otto Barić.

Dva gola Marića

U tekstu pod naslovom "Marić razveselio Maksimir" opisano je kako je Silvio Marić s dva pogotka donio prednost domaćinu, pred čak 30 tisuća gledatelja, a u posljednjem odlomku stajalo je:

"Zbog gužve u šesnaestercu Hajduka sudac Širić je Sliškoviću (dinamovcu Zoranu, nap.a.) pokazao crveni karton. Ubrzo nakon toga Hajduk je smanjio iz slobodnog udarca s 20 metara – izuzetno precizno tukao je Leko i pogodio gornji kut Ladićeve mreže."

Oba sastava vrvjela su velikim imenima – za Dinamo su igrali: Ladić, Štefulj, Krznar, Šimić, A. Petrović, Mladinić, Jurčić (od 46. Rukavina), Marić, Viduka, Šarić (od 63. Slišković), Cvitanović (od 72. Galić), a za Hajduk: Gabrić, K. Vulić (od 74. Madžar), Jozinović, Sedloski, Čeko, Tudor, I. Jurić (od 80. Leko), Vučko, Dalić, Skoko (od 68. Vuica), Sarr.

Tri crvena kartona

Uz Sliškovića, crvene kartone dobili su Tudor u 64., te Liberijac Sarr u 90. minuti. Sudio je Osječanin Širić.

U kolovozu 1997. Hajduk je u drugome Lekinu derbiju u Splitu svladao Dinamo s 1:0 (strijelac Vučko), a u proljeće u Maksimiru bio je – s Lekom u sastavu – poražen 0:2. Leko je u Maksimiru bio strijelac za Hajduk i u derbiju odigranome 30. listopada 1998. kada je bilo 1:1, a gol za Dinamo dao je Viduka. Naslov u Večernjaku bio je: "Derbi ispod očekivanja". A Ivan Leko nakon utakmice je izjavio:

"Postigao sam krasan pogodak, ali to nije bilo dovoljno za pobjedu. Mislim da je rezultat realan, u svakom slučaju odlična predstava. Hvala publici na prekrasnoj atmosferi koju je napravila."

Zanimljivo, u Lekinoj prvoj šampionskoj sezoni s Hajdukom, 2000./2001., Dinamo je u tri od četiri susreta bio slavio nad bijelima, a upravo je Leko u toj sezoni odigrao čak 30 utakmica.

Ivan Leko može se pohvaliti i kako je u finalu Kupa u sezoni 1999./2000. bio bolji od Dinama, 2:0, 0:0, dok je godinu poslije s bijelima izgubio finale od Dinama, 0:2, 1:0. Osobito je burna bila prva utakmica u Splitu, kada je Šokota postigao pogodak i pokazao majicu s natpisom "Uvijek kontra Splita", što je razgnjevilo splitsku publiku. 

 

 

Komentara 1

BP
Besposlen pop
13:11 01.10.2023.

Leko je bio izvrstan nogometaš, a Dalić nikakav igrač. Takvi su i kao treneri/izbornici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije