Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARIO PAŠALIĆ

Jarni: Nije mi jasno kako ga je Chelsea samo tako pustio

Mario Pašalić
Foto: Press Association/Pixsell
1/4
16.07.2020.
u 14:17

Nije mi jasno kako Chelsea nije prepoznao njegov talent. Gdje god je bio na posudbi, od Monaca, Milana pa do Atalante i svih ostalih, pokazao je kvalitetu. Mogao je ući odmah u prvu momčad bez ikakvih problema - govori Jarni

Ljeto 2012. godine. Na kraju sezone 2011./12. je mladi 17-godišnji Mario Pašalić kao kadet debitirao u juniorskoj momčadi Hajduka i odmah zabio odlučujući gol koji je bijelima donio pobjedu na Hrvatskim dragovoljcem, samim time i naslov juniorskog prvaka Hrvatske poslije sedam godina posta. Međutim, nakon tog idiličnog početka rasta u Hajduku Pašalić se nakon turnira s klubom u Njemačkoj i Belgiji vratio bolestan.

U prvom trenutku nije bilo dijagnoze, a zatim je utvrđeno da Mario boluje od trovanja krvi. Isprva su liječnici rekli da će mladi nogometaš morati dugo mirovati. Ne mirovati u smislu voditi laganije treninge, već mirovati u smislu da vam je šetnja najzahtjevnija fizička aktivnost kojom se možete baviti. Na početku se uopće nije znalo koliko će agonija trajati, no Mario je uz podršku svoje obitelji bio ustrajan da će se nastaviti baviti nogometom i da će čekati završetak pauze koliko god trajala.

Na svu sreću, nakon šest mjeseci mu je utvrđeno da je zdrav te da se može vratiti nogometu, dakle, u drugoj polusezoni sezone 12./13. se vratio u juniore Hajduka koje je tada vodio legendarni lijevi bek hrvatske reprezentacije, Robert Jarni.

- U početku nije bilo baš dobro, nije mogao odraditi sve što je trebao. Ta bolest je trajala dugo i bila je dosta opasna, a Mario se pošto-poto htio vratiti u pun pogon. Morao sam ga sputavati, sprječavati da daje sve od sebe i nagovarati ga da se toliko ne troši. No, Mario je vrlo pametan i inteligentan momak i kroz nekih mjesec dana je shvatio da se ne može vratiti u punu snagu preko noći pa je odlučio biti strpljiv - prepričava bivši trener i igrač bijelih.

Kad se situacija dovela u stabilnu i Mario je počeo trenirati i igrati u normalnom ritmu, toliko je počeo oduševljavati da je ubrzo zavrijedio poziv Miše Krstičevića u prvu momčad, s tek 18 na leđima. Nedugo nakon toga postao je i junak derbija zabivši oba pogotka Dinamu u 2:0 pobjedi, jedan petom, jedan glavom.

- Kod nas je u juniorima igrao zadnjeg veznog, od njega je sve započinjalo. Nikad mu nije bilo bitno je li lijeva ili desna noga, a na to je još uvijek imao strašan pregled igre. Još kad uz to sve imaš zadnjeg veznog koji ima taj osjećaj za drugi plan, za završnicu, ma, bio je fenomenalan i tada - tvrdi Jarni.

Danas Mario nakon podulje loše epizode u Chelseaju (uglavnom bio na posudbama u Elcheu, Monacu, Milanu, Spartak Moskvi i Atalanti) dokazuje londonskom klubu da je bio i više nego vrijedan nastupanja na Stamford Bridgeu. Posljednji klub u kojem je bio na posudbi otkupio je njegov ugovor te u Bergamu slave pun pogodak - odštetu su ovog ljeta za Pašalića Chelseaju platili samo 15 milijuna eura. Već ovih dana na tržištu stoji da bi iduća odšteta za Marija bila dvostruko, ako ne i trostruko veća.

- Nije mi jasno kako Chelsea nije prepoznao njegov talent. Gdje god je bio na posudbi, od Monaca, Milana pa do Atalante i svih ostalih, pokazao je kvalitetu. Mogao je ući odmah u prvu momčad bez ikakvih problema - govori Jarni.

Da se vratimo na sadašnju formu, Mario je u Atalanti gotovo pa besprijekoran ove sezone. Ni brojka od 11 pogodaka, koja je za središnjeg veznjaka enormna, ne može reći dovoljno o stvarnoj Pašalićevoj važnosti u klubu. Statistički gledano, među najboljih pet igrača kluba je u čak 25 različitih kategorija (10 napadačkih, 10 obrambenih i 5 neutralnih). Zanimljivo, od spomenutih 11 pogodaka čak je pet zabio Atalantinom rivalu Bresciji. Dio toga bio je i sjajni hat-trick u utorak u 6:2 pobjedi.

- Pustimo i ova tri gola koja je zabio, bitna je prezentacija koju on daje tijekom tih 90 minuta. Kad gledam Atalantinu utakmicu, Mario je uvijek negdje tu na terenu, drži Atalantinu igru prema nazad, a prema naprijed sjajno kombinira s Gomezom.
Kako ove sezone igra Atalanta (2. na tablici s rekordna 93 gola u sezoni) teško je vidjeti da će Pašalić ubrzo iz svojeg novog matičnog kluba, no kako igra u posljednje vrijeme čini se da je samo nebo granica i da bi njegov potpis mogli imati i velikani.

Što na to kaže bivši trener?

- Mislim da samo možemo čekati uživajući kako igra - zaključuje Jarni, a uživa i sam Pašalić:

- Nije loše zabiti prvi hat-trick u karijeri baš u derbiju. Ovo je najbolji trenutak moje karijere, cijela momčad igra jako dobro.

>>> VIDEO Prije dvije godine Zagreb je Vatrenima priredio doček za pamćenje: Prisjetili smo se tih trenutaka

Komentara 2

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
18:45 23.07.2020.

Mario je igrač za Atalantu ali Chelsea je viši nivo i težko bi se tamo probio.

Avatar Uzdanica hbz
Uzdanica hbz
15:57 16.07.2020.

eto ti si prepoznao njegovu kvalitetu drugi ne...jbg

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije