Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dominik Etlinger

Hrvatski hrvač zbog dopinga kažnjen sa tri godine zabrane

Zagreb: UWW Grand Prix Zagreb Open 2019., Dominik Etlinger - Stoyan Stoychev Kubatov
Igor Kralj/PIXSELL
16.06.2021.
u 11:26

Dominiku Etlingeru, brončanom s Prvenstva Europe u kategoriji do 72 kg, i u B uzorku pronađen je metabolit zabranjene tvari pa se neće moći natjecati sve do 16. studenog 2023. godine

Stegovno vijeće Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo donijelo je odluku u slučaju jednog od najboljih hrvatskih hrvača Dominika Etlingera kojem je dokazano uzimanje nedozvoljenih sredstava u oba uzorka.

Nesuđeni hrvački olimpijac kažnjen sa tri godine zabrane natjecanja, a kako je privremena suspenzija uvedena u studenom 2020. godine onda se neće moći natjecati do 16. studenog 2023. godine. A to mu, ne odustane li od hrvanja, ipak ostavlja prostora da se, na kvalifikacijskom turniru 2024., izbori za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu.

Evo sadržaja priopćenja Hrvatskog saveza za javno zdravstvo:

Dominiku Etlingeru, članu Hrvačkog kluba Lokomotiva; dvostrukom državnom seniorskom prvaku u hrvanju grčko-rimskim stilom te osvajaču brončanog odličja u kategoriji do 72 kg na Europskom prvenstvu u Bukureštu, Stegovno vijeće HZJZ-a, na sjednici održanoj 23. ožujka 2021., izreklo je tri (3) godine razdoblja nepodobnosti. U izrečenu mjeru uračunava se i vrijeme trajanja privremene suspenzije uvedene 17. studenog 2020., tako da izrečena mjera ističe 16. studenog 2023. godine. Status sportaša tijekom razdoblja nepodobnosti propisan je odredbom 10.12 Pravilnika za borbu protiv dopinga.

Poništavaju se rezultati postignuti na Prvenstvu Hrvatske u hrvanju, održanom u Gospiću 17. listopada 2020.

Uzorak urina sportaša, koji je Služba za antidoping HZJZ-a uzela tijekom dopinške kontrole na spomenutom Prvenstvu, analiziran je u akreditiranom WADA-inom laboratoriju u Seibersdorfu (AUT).

U uzorku A utvrđena je prisutnost metabolita zabranjene tvari GW1516, koja se nalazi u kategoriji S4.5.1 Modulatori metabolizma (S4. HORMONI I MODULATORI METABOLIZMA) Popisa zabranjenih sredstava 2020.

Sportaš je zatražio analizu uzorka B, koja je izvršena 28. siječnja 2021., također u laboratoriju u Seibersdorfu koja je potvrdila rezultat analize A uzorka, odnosno i u uzorku B utvrđena je prisutnost metabolita zabranjene tvari GW1516.

Sportaš nije imao terapijsko izuzeće, a nakon analize uzorka B priznao je inkriminaciju u vidu kršenja odredbe 2.1 Pravilnika.

Protiv ove odluke nezadovoljna strana ima pravo žalbe u roku od 21 (dvadesetjedan) dan od primitka prijepisa ove odluke. Žalba se podnosi u dva primjerka Stegovnom vijeću HZJZ, a o njoj odlučuje Sportski arbitražni sud (CAS). 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Becki konjusari
Becki konjusari
17:15 16.06.2021.

Nista novo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije